Mijn eerste gedachte bij zachte brok is nee, waarom zou je dit willen? Knapperige krokante brok is toch stukken lekkerder? Tot ik in mijn geboortestad Kampen overheerlijke zachte Kamper brok probeerde. Die is zo lekker! Mocht je de Kamper brok niet kennen, het heeft ook wel wat weg van de Elburger brok. Maar hoe maak je dit? Het was flink experimenteren in de keuken, maar ik heb het idee dat je met dit recept heel dichtbij die lekkere zachte Kamper brok komt. Naast dat deze brok ontzettend lekker is, is hij ook nog eens snel te maken. Het heeft geen rusttijd nodig in de koelkast, de smaak is vanaf het begin al super. Klinkt toch ideaal?
Zachte brok
Dit heb je nodig:
- 300 gram tarwebloem
- 150 gram roomboter
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram donkerbruine basterdsuiker
- 3 gram zout
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 ei
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 1 Scheutje honing
- 1 Scheutje citroensap voor activeren baking soda
- 1 ei losgeklopt + beetje melk voor afsmeren
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Smelt de roomboter
- Doe alle ingrediënten, behalve 1 ei en melk, in de kom en klop dit met een mixer door elkaar, giet dan al kloppend de roomboter erbij
- Kneed het deeg met de hand tot een samenhangend deeg en stort deze op de bakplaat, druk of rol dit uit tot een dikte van circa 1 cm dik
- Voorzie het deeg van een glanslaagje door middel van het ei en melk
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak het speculaas in 20 minuten, haal daarna direct uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat
- Breek daarna in stukken en bewaar ze luchtdicht
No Comments