Handige tips

handige tips

Leuk dat je een kijkje neemt in mijn keuken. Ik weet dat jij op zoek bent naar een overheerlijk recept om te bakken of om te koken. Nou, dan ben je hier op de juiste plaats!

Maar voordat je begint met bakken geef ik je een aantal handige tips zodat jouw baksel een succes wordt! Deze handige tips hebben toepassing op al mijn recepten, tenzij anders staat aangegeven. 

– Lees het recept van boven naar onder zodat je tijdens het bakken niet voor verassingen komt te staan.

– Zet zoveel mogelijk ingrediënten klaar voordat je begint.

– Ik bak alles in een heteluchtoven. Mocht je een elektrische oven hebben, zit dan 10% hoger met je temperatuur. Voorbeeld: als een heteluchtoven op 90 °C staat, moet de elektrische oven op ongeveer 100 °C  staan.

– Verwarm de oven altijd voor.

– Gebruik, tenzij anders staat aangegeven, alle ingrediënten op kamertemperatuur. Door verschil in temperatuur zou het deeg/beslag/crème kunnen gaan schiften.

– Mocht je vergeten zijn de eieren uit de koelkast te halen, kan je ze even in wat warm water leggen, pas op dat het water niet al te heet is zodat de eieren al gaan garen.

– Is de roomboter ook nog net iets te hard? Doe deze dan voor 10 a 20 seconden op 600 watt in de magnetron, de boter mag alleen wat zachter worden, niet smelten.

– Ik bak altijd met roomboter. Met roomboter krijg je de allerlekkerste smaak aan je cakes en taarten.

 – Ongezouten roomboter is een must voor botercrème. Gezouten roomboter maakt de botercrème echt heel vies, niet doen dus!

Ik smelt de chocolade altijd au bain-marie, grof vertaald boven een heet water badje. Ik breng wat water aan de kook in een wat hogere pan, zet daarop een speciaal pannetje om chocolade te smelten en leg hier de stukjes chocolade in. Door de stoom van het water zal de chocola smelten. LET OP: zorg er voor dat de bodem van het pannetje of schaaltje nooit het hete water raakt.

– Ik gebruik altijd chocolade met een minimale hoeveelheid cacao van 70%. Dit doet de smaak van de chocolade ten goede.

– Ik vet mijn bakvormen altijd in met boter of bakspray. Ik raad aan om bakspray te gebruiken bij vormpjes die moeilijk de cake o.i.d. los laten. Ik ben er echt verknocht aan. Meestal bekleed ik mijn cakeblik ook met bakpapier zodat ik de cake na het bakken er makkelijk uit kan tillen.

– Bakplaten en springvormen bekleed ik altijd met bakpapier.

– Mocht je een fijne keukenmachine hebben met een garde, kneedhaak en een bisschop/vin, dan gebruik je de garde als je iets luchtig wil kloppen zoals eiwitten, slagroom, kwark, roomkaas of mascarpone. De kneedhaak gebruik je voor brooddeeg en deeg voor bijvoorbeeld appeltaart. De bisschop/vin gebruik je voor het luchtig kloppen van boter en cakebeslag, eigenlijk gewoon de wat hardere dingen waarvan de garde kapot zou gaan.

– Wanneer je eiwitten stijf wilt kloppen, zorg er voor dat zowel de kom als de garde(s) schoon en vetvrij zijn. Was de kom en garde af, droog af met een schone theedoek en veeg na met een doekje met citroensap.

– Zet voor het slagroom kloppen de kom en garde in de koelkast/vriezer, vooral wanneer het warm is buiten. Bij het kloppen van slagroom met kom en garde op kamertemperatuur sla je de vetten sneller kapot dan bij een koude kom en garde. De vetten zijn nodig om de slagroom langer te laten staan.

– In bakkerijen gebruiken ze slagroom met een hoge vetpercentage, minstens 36%. Helaas heeft de slagroom in de supermarkt ‘maar’ een vetpercentage van 35%.

– Voor het aanvetten van slagroom gebruik ik altijd mascarpone. Reken zo’n 40 gram mascarpone per 100 ml slagroom. Roer de mascarpone glad, voeg de ongeklopte slagroom toe (met suiker) en klop dan de slagroom stijf. Op deze manier blijft de slagroom langer staan vanwege een hogere vetgehalte. Zet ook hiervoor de kom en garde even in de koelkast/vriezer.

– Ik gebruik voor het afwegen altijd een digitale keukenweegschaal. Zo houd je de hoeveelheden exact.

– De baktijden die ik aangeef zijn meestal ongeveer, want geen enkele oven is hetzelfde. Zo heb ik een oud ding waarbij ik altijd met cakes een kwartier langer zit met baktijden. Houd je baksel dus goed in de gaten, doe het echt op eigen inzicht.  

– Mocht de taart/cake iets te donker worden terwijl hij nog een poos in de oven moet staan? Bedek deze met aluminiumfolie. Zo gaart de cake verder maar word hij niet meer bruin en kan zo op deze manier niet verbranden.

– Open de oven tijdens het bakken van een cake nooit eerder dan de eerste 2/3e van de tijd. De cake zal hierdoor inzakken.

– Alle ingrediënten worden in het midden van de oven gebakken.