Mokka eclairs
Een aantal weken geleden had ik zoveel zin in mokkagebak, ik kon zeg maar alles wel eten. Hier in de buurt heb je niet echt een ambachtelijke bakker en in de supermarkt zijn de mokkagebakjes heel klef en vet. Voor mij dus een sein om lekker zelf aan de bak te gaan. Ik heb zelf al een aantal mokkarecepten op de site staan, zoals een lekkere mokkataart of mokkarol. Na wat lang nadenken zijn het deze mokka eclairs geworden. Een lekkere soes met mokkaslagroom en chocolade op de bovenkant met crunchy hazelnootjes. Klinkt goed he, deze mokka eclairs!
Bij het bakken van soezendeeg zijn er een aantal punten waar je op moet letten:
– Weeg alle ingrediënten zijn op de gram af nauwkeurig, als er in verhouding meer vocht is (zoals eieren) willen de soezen niet rijzen
– Laat bij de bereiding niet teveel vocht ontsnappen, zoals bij het smelten van de boter en het koken van het vocht, bij de beschrijving zal ik alles nog wel eens goed uitleggen
– Doe de ovendeur tijdens het bakken niet open! Zo ontsnapt er warmte waardoor de soezen in elkaar zakken
Mokka eclairs
Voor circa 10 eclairs
Ingrediënten:
Soezen:
– 100 gram water
– 200 gram eieren
– 100 gram roomboter
– 100 gram bloem
– Snufje zout
Vulling:
– 500 ml slagroom
– 2 zakjes klopfix
– 4 el suiker
– 200 gram mascarpone
– 1 el mokka
Afwerking:
– 200 gram chocolade (puur of melk)
– 10 mokkaboontjes
– Nougatinenootjes
+ Spuitzak met glad- en gekarteld spuitmondje
Bereiding:
- Soezen: Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en bekleed de bakplaat met bakpapier
- Smelt de roomboter langzaam aan in een pan, voeg zodra de boter bijna gesmolten is het water toe en breng langzaam aan de kook, let op dat er niet teveel vocht verdampt
- Neem de pan van het vuur en meng in een keer de bloem er onder en roer stevig met een spatel tot een homogene massa
- Plaats de pan opnieuw op laag vuur en blijf voortdurend roeren met de spatel totdat de massa droog is, blijf circa 5 minuten doorroeren zodat de bloem kan garen
- Doe het deeg in een kom en roer een voor een de eieren er door heen totdat het deeg zijn juiste vastheid verkrijgt. Wanneer je met de spatel een schep neemt moet het beslag traag als een dikke druppen van de spatel afvallen
- Vul een spuitzak met glad spuitmondje met het beslag en spuit langwerpige soezen van circa 2 cm dik en 10 cm lang
- Bak de soezen gaar in circa 25 minuten in de voorverwarmde oven, open de deur tijdens het bakken niet! Mochten de soezen nog geen mooi kleurtje hebben, laat ze dan nog een paar minuten bakken
- Laat de soezen helemaal afkoelen
- Mokkaroom: klop de slagroom samen met de suiker, klopfix en mascarpone tot een stevig room, voeg daarna 1 el mokka toe en roer tot alles goed gemengd is, vul een spuitzak met glad spuitmondje met de slagroom
- Snijd de soezen met een gekarteld mes open en vul de soezen met de room
- Afwerking: smelt 2/3e van de chocolade au bain marie en roer daarna de rest door de chocolade
- Verdeel de chocolade op de bovenkantjes van de soezen en versier deze met een mokkaboontje en nougatinenootjes
- Dek de soezen af met de bovenkantjes en laat even hard worden in de koelkast
Eetsmakelijk!
No Comments