Zoals jullie wellicht al weten ben ik echt ontzettend gek op wintersport. Helaas is het dit jaar alweer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op de latten stond. Ik haal dus graag die heerlijke sfeer naar Nederland en dat doe ik graag in de keuken. Dit keer met overheerlijke Tiroler Gröstl. Dit recept heb je al even van mij tegoed, ik was er gewoon niet aan toegekomen. Deze gröstl heb ik gemaakt met de enige echte Opperdoezer ronde, maar deze is helaas pas verkrijgbaar vanaf juli, dus als je ze nu wilt maken, voldoen de vastkokende aardappelen uit de supermarkt ook, al zijn die uiteraard wel minder lekker dan de Opperdoezers.

Tiroler Gröstl is meer dan alleen opgebakken aardappels met spek en ui. Het geheel is nog lekkerder gemaakt met schouderkarbonades of rundvlees en met spiegeleieren. Verwarm jezelf met dit heerlijke gerecht en waan je even in de Tiroler alpen!
Ik heb de aardappeltjes in zijn schilletje gelaten, dat kan heel goed bij de Opperdoezer. Als dit niet kan of wil je dit niet, schil dan de aardappel.

Dit heb je nodig:
- 750 gram vastkokende aardappelen Opperdoezer ronde
- 2 schouderkarbonades
- 2 eieren
- 1 grote ui gesnipperd
- 150 gram gerookte spekreepjes
- 1 theelepel karwijzaad heel
- Zout, peper & verse bieslook naar smaak
- Boter om in te bakken
Zo maak je het:
- Was (en schil) de aardappelen en breng ze met een beetje zout aan de kook voor ongeveer 10 tot 15 minuten, giet af en laat wat afkoelen, snijd daarna in stukjes
- Breng ondertussen de karbonades op smaak met ietsjes zout en peper, verhit wat olie in een pan en braad de karbonades totdat ze gaar zijn, laat wat afkoelen, snijd daarna in blokjes en zet aan de kant
- Veeg de pan schoon met wat keukenpapier, verhit nog wat boter in de pan en bak hierin de aardappeltjes goudbruin, krokant en gaar, voeg boter toe wanneer dit nodig is
- Bak in een andere pan alvast de spekreepjes, voeg wanneer deze wat geslonken zijn de ui toe tot ook wat bruin kleuren en voeg dit in het geheel toe bij de aardappels, doe dan ook de blokjes karbonade bij het geheel en breng op smaak met de karwijzaad en peper
- Bak in de pan van de spekjes de spiegeleieren en leg deze op het bord met de gröstl
- Garneer het gerecht voor serveren met de verse bieslook

No Comments