Aardappelsalade met sour cream, ui en spek

Ik heb laatst een heerlijke kilo Opperdoezer aardappels gekregen, een echt oer-Hollands product dat alleen maar zo genoemd mag worden als ze daadwerkelijk uit Opperdoes (Noord-Holland) komen. Al decennia worden deze heerlijke aardappels gerooid met de hand en zijn ze niet veranderd. Eigenlijk een eer om iets lekkers met deze aardappels te maken!

Ik heb er voor gekozen om een lauwwarm aardappelsalade te maken met deze Opperdoezer ronde. Heerlijk met een dressing gemaakt van sour cream en gevuld met gebakken spekjes, ui en getopt met gefrituurde uitjes. Klinkt dit niet heerlijk? Heerlijk voor het mooie weer, maar ook gelijk verwarmend voor als het buiten guur is.

Aardappelsalade sour cream
Aardappelsalade sour cream

Aardappelsalade met sour cream, ui en spek

Een heerlijke lauwwarme aardappelsalade
No ratings yet
Afdrukken Pin Rate
Porties: 4 porties

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo Opperdoezer Ronde
  • 200 gram zure room
  • 3 eetlepels mayonaise
  • Scheutje yoghurt
  • 150 gram spekreepjes
  • 3 sjalotjes
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 tenen knoflook
  • Verse bieslook
  • Verse peterselie
  • Zonnebloemolie
  • Zout & peper

Zo maak je het:

  • Pel 1 sjalot en snijd deze in ringen, doe hier 1 el bloem bij en meng dit grondig door elkaar
  • Verhit een laagje zonnebloemolie en frituur hier de uien in tot ze mooi bruin gebakken zijn, laat uitlekken op een velletje keukenpapier en bestrooi daarna met wat zout
  • Spoel de aardappels grondig af en snijd deze in gelijkmatige stukjes
  • Doe deze aardappelstukjes in een pan met water tot ze net onder staan, bestrooi met wat zout en breng het aan de kook voor circa 10 minuten, giet het daarna af
  • Pel en snijd de overige sjalotten fijn, snijd ook de knoflook klein
  • Doe de spekreepjes in de koekenpan, laat even bakken en voeg dan de sjalotjes en knoflook toe en bak tot de uien mooi bruin gekleurd zijn
  • Meng de sour cream met de mayonaise en yoghurt en maak op smaak met peterselie, bieslook, zout en peper, voeg naar wens eventueel nog een geraspt teentje knoflook toe
  • Meng de dressing door de aardappelstukjes en voeg ook de gebakken spekjes met uitjes toe, samen met wat spekvet uit de pan of serveer de aardappelstukjes met een flinke klodder dressing zoals op de foto
  • Top de salade af met wat van de gefrituurde uitjes en geniet!
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

    Leave a Reply

    Recipe Rating