Een foodblog is geen foodblog als er geen recept voor overheerlijke stroopwafelcupcakes er op staan. Na een flink aantal jaar heb ik nu eindelijk een lekker recept voor jullie. Zachte cakejes met stroopwafelkruimels gevuld met karamel met een heerlijke toef Swiss meringue botercrème. Loopt het water jullie al in de mond?

Ik maak mijn cupcakes altijd met roomboter, dit vind ik het lekkerste. Helaas drogen de cupcakes met roomboter wel iets uit als zij in de koelkast staan. Een cupcake op basis van olie droogt minder uit, hier heb ik alleen nog geen recept van.

Dit heb je nodig:
Cupcakes
- 150 gram roomboter
- 150 gram kristalsuiker
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 75 milliliter slagroom
- 75 gram stroopwafelkruimels
- 2 gram zout
Swiss meringue botercreme
- 85 gram eiwit
- 165 gram kristalsuiker
- 250 gram roomboter op kamertemperatuur
- 2 theelepel vanille-essence
- Wat Citroensap
Verder
- 1 pot gezouten karamelsaus
- 10 kleine stroopwafeltjes
- Cupcakes papiertjes
- Spuitzak met gekarteld spuitmondje
- Appelboor
Zo maak je het:
Cupcakes
- Verwarm de oven voor op 175℃ en bekleed een muffinvorm met de papiertjes
- Klop de roomboter zalvig en voeg de suiker toe en klop nog even door
- Klop dan een voor een de eieren toe tot een homogene massa, voeg dan de slagroom toe en klop dan nog eventjes door
- Zeef het zelfrijzend bakmeel samen met het zout boven de kom en klop voor een aantal minuten tot een geheel beslag, doe de stroopwafelkruimels in het beslag en spatel deze er door heen
- Verdeel het beslag in de papiertjes, vul ze tot ongeveer de helft
- Bak de cupcakes in 20 tot 25 minuten gaar, laat daarna helemaal afkoelen
Swiss meringue botercrème
- Scheid de eieren en doe de eiwitten in een vetvrije kom en maak een garde vetvrij met wat citroensap en keukenpapier
- Zet een pannetje met water op het vuur en klop de eiwitten samen met de suiker au bain marie luchtig tot het een temperatuur heeft rond de 73 graden Celsius
- Klop de eiwitten, het liefst met een standmixer, tot een luchtig en afgekoeld meringue
- Snijd de boter in blokjes en voeg blokje voor blokje toe tot alles goed is opgenomen
- Voeg als laatste de vanille-essence en 3 eetlepels gezouten karamelsaus toe en klop tot een egale crème
Opbouwen
- Maak met een appelboor een gat in het cakeje en vul deze met de karamelsaus
- Vul de spuitzak met gekarteld spuitmondje met de botercrème en spuit een mooie toef op de cupcakes, garneer deze met eventueel nog wat karamelsaus en een mini stroopwafeltje
Notities

No Comments