Gigantische grote muffins

De muffin, het grote neefje van de cupcake. Veel mensen denken dat muffins hetzelfde zijn als cupcakes, maar is toch dergelijk verschil:
Zo is de muffin qua uiterlijk wat hoger dan de cupcake, het muffin zelf doet qua structuur iets meer aan brood denken en een cupcake is echt een cake. Verder is de bereiding ook verschillend. Bij de bereiding van cupcakes klop je eerst de boter zacht en doe je daar de suiker toe, daarna de eieren en bloem en eventuele smaakmakers. Bij muffins meng je alle droge ingrediënten met de natte ingrediënten en dit klop je even door elkaar heen, dus eigenlijk zijn muffins veel sneller te maken! Daarnaast hoef je de muffins niet echt te versieren zoals de cupcake. Strooi bijvoorbeeld voor het bakken wat rode besjes of bosbessen in het beslag, tijdens het bakken lopen de kleurtjes mooi uit en heb je toch een feestelijke muffin! Of voeg chocoladestukjes toe, the sky is the limit…

muffins

Muffins

Een lekker recept voor reuze muffins!
3 van 3 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Porties: 12 grote muffins

Dit heb je nodig:

  • 600 gram bloem
  • 225 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 vanillestokje het merg
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels bakingsoda
  • 500 milliliter melk of karnemelk
  • 250 milliliter zonnebloemolie
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 6 gram zout
  • Scheutje citroensap indien bij normale melk
  • 4 eetlepels cacao voor chocolademuffins

Verder

  • Muffinbakvorm
  • Grote muffinpapiertjes

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius° (met boven- en onderwarmte)
  • Meng alle droge ingrediënten door elkaar
  • Roer alle natte ingrediënten door elkaar
  • Doe het natte mengsel bij het droge en roer met spatel door elkaar, het maakt niet zoveel uit als er klontjes in zitten
  • Bekleed de muffinbakvorm met 12 papiertjes en vul de vormpjes op tot bijna bovenaan
  • Bak de muffins in 30 a 40 minuten gaar en goudbruin
  • Bewaar de muffins in een luchtdichte trommel
muffins
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

14 Comments

  • Jolanda
    8 juni 2019 at 19:34

    Hoi een vraag ???
    Worden de muffins met
    Zonnebloem niet taaier???
    Heb het iedee van wel
    Dank je wel alvast..
    Vriendelijk Groet jo

    Reply
    • Dorien
      15 juni 2019 at 15:56

      Juist in muffins hoort zonnebloem. Hierdoor krijgt de muffin net even het textuur van brood en is het daardoor geen cupcake!

      Reply
  • Jenneke
    16 september 2019 at 14:53

    Hoi kan ik de melk vervange. Voor soja of amandel melk?

    Reply
    • Dorien
      18 september 2019 at 12:52

      Ik heb hier geen ervaring mee maar je kunt het proberen!

      Reply
    • Angela
      3 november 2019 at 13:22

      Ik maak mijn muffins altijd met soja melk! Heerlijk!

      Reply
  • Elke
    22 december 2019 at 15:07

    Hoi
    Ik zie in je recept baking soda maar gn zuur om deze in werking te zetten. Welk nut heeft de baking soda dan?

    Reply
    • Dorien
      27 december 2019 at 15:29

      dat klopt helemaal! Ik doe het zelf altijd wel maar was het denk ik vergeten er in te zetten. Ik zal het aanpassen!

      Reply
  • Muffinlover
    9 februari 2020 at 18:49

    Hoi,
    Er zou nog een zuur ingrediënt toegevoegd worden voor de werking van de baking soda toch? Welk ingrediënt moet dat zijn? En werkt honing ook?

    Reply
    • Dorien
      9 februari 2020 at 18:56

      Oja! Je kan wat citroensap toevoegen of een theelepeltje azijn. Dit zou voldoende moeten zijn. Of een gedeelte karnemelk ipv gewone melk

      Reply
  • Hanne
    4 augustus 2020 at 15:05

    Hoi

    Moet je zowel bakpoeder als baking soda gebruiken? Ik lees immers vaak dat je het ene kan vervangen door het andere …

    Alvast bedankt voor het antwoord.

    Reply
    • Dorien
      4 augustus 2020 at 15:29

      Ja, in dit recept gebruik je beiden. Het versterkt elkaar, waardoor je hele luchtige muffins krijgt!

      Reply
  • LJ
    23 oktober 2021 at 14:57

    Hoihoi,

    Vraagje als je dus melk vervangt door karnemelk laat ik dan de citroensap weg?
    Groetjes

    Reply
  • Coen
    10 april 2024 at 09:36

    3 sterren
    Heb hele luchtige muffins gekregen echter zijn ze niet smeuig. Recept tot op de gram nauwkeurig gevolgd.

    Reply
3 from 3 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Recipe Rating