De muffin, het grote neefje van de cupcake. Veel mensen denken dat muffins hetzelfde zijn als cupcakes, maar is toch dergelijk verschil:
Zo is de muffin qua uiterlijk wat hoger dan de cupcake, het muffin zelf doet qua structuur iets meer aan brood denken en een cupcake is echt een cake. Verder is de bereiding ook verschillend. Bij de bereiding van cupcakes klop je eerst de boter zacht en doe je daar de suiker toe, daarna de eieren en bloem en eventuele smaakmakers. Bij muffins meng je alle droge ingrediënten met de natte ingrediënten en dit klop je even door elkaar heen, dus eigenlijk zijn muffins veel sneller te maken! Daarnaast hoef je de muffins niet echt te versieren zoals de cupcake. Strooi bijvoorbeeld voor het bakken wat rode besjes of bosbessen in het beslag, tijdens het bakken lopen de kleurtjes mooi uit en heb je toch een feestelijke muffin! Of voeg chocoladestukjes toe, the sky is the limit…
Dit heb je nodig:
- 600 gram bloem
- 225 gram suiker
- 4 eieren
- 1 vanillestokje het merg
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels bakingsoda
- 500 milliliter melk of karnemelk
- 250 milliliter zonnebloemolie
- 2 zakjes vanillesuiker
- 6 gram zout
- Scheutje citroensap indien bij normale melk
- 4 eetlepels cacao voor chocolademuffins
Verder
- Muffinbakvorm
- Grote muffinpapiertjes
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius° (met boven- en onderwarmte)
- Meng alle droge ingrediënten door elkaar
- Roer alle natte ingrediënten door elkaar
- Doe het natte mengsel bij het droge en roer met spatel door elkaar, het maakt niet zoveel uit als er klontjes in zitten
- Bekleed de muffinbakvorm met 12 papiertjes en vul de vormpjes op tot bijna bovenaan
- Bak de muffins in 30 a 40 minuten gaar en goudbruin
- Bewaar de muffins in een luchtdichte trommel
14 Comments
Jolanda
8 juni 2019 at 19:34Hoi een vraag ???
Worden de muffins met
Zonnebloem niet taaier???
Heb het iedee van wel
Dank je wel alvast..
Vriendelijk Groet jo
Dorien
15 juni 2019 at 15:56Juist in muffins hoort zonnebloem. Hierdoor krijgt de muffin net even het textuur van brood en is het daardoor geen cupcake!
Jenneke
16 september 2019 at 14:53Hoi kan ik de melk vervange. Voor soja of amandel melk?
Dorien
18 september 2019 at 12:52Ik heb hier geen ervaring mee maar je kunt het proberen!
Angela
3 november 2019 at 13:22Ik maak mijn muffins altijd met soja melk! Heerlijk!
Elke
22 december 2019 at 15:07Hoi
Ik zie in je recept baking soda maar gn zuur om deze in werking te zetten. Welk nut heeft de baking soda dan?
Dorien
27 december 2019 at 15:29dat klopt helemaal! Ik doe het zelf altijd wel maar was het denk ik vergeten er in te zetten. Ik zal het aanpassen!
Muffinlover
9 februari 2020 at 18:49Hoi,
Er zou nog een zuur ingrediënt toegevoegd worden voor de werking van de baking soda toch? Welk ingrediënt moet dat zijn? En werkt honing ook?
Dorien
9 februari 2020 at 18:56Oja! Je kan wat citroensap toevoegen of een theelepeltje azijn. Dit zou voldoende moeten zijn. Of een gedeelte karnemelk ipv gewone melk
Hanne
4 augustus 2020 at 15:05Hoi
Moet je zowel bakpoeder als baking soda gebruiken? Ik lees immers vaak dat je het ene kan vervangen door het andere …
Alvast bedankt voor het antwoord.
Dorien
4 augustus 2020 at 15:29Ja, in dit recept gebruik je beiden. Het versterkt elkaar, waardoor je hele luchtige muffins krijgt!
LJ
23 oktober 2021 at 14:57Hoihoi,
Vraagje als je dus melk vervangt door karnemelk laat ik dan de citroensap weg?
Groetjes
Dorien
27 oktober 2021 at 10:33Dat kan zeker!
Coen
10 april 2024 at 09:36Heb hele luchtige muffins gekregen echter zijn ze niet smeuig. Recept tot op de gram nauwkeurig gevolgd.