Ik had mijn dagje eigenlijk voorgesteld met alleen maar schoolboeken, terwijl mijn bakboeken gewoon op de plank zouden blijven staan. Dat was een goed voornemen en ook leuk bedacht, maar dat is voor mij gewoon niet haalbaar op een vrije dag. Als het kan, sta ik gewoon weer met beide voetjes in de keuken en beide handjes in het deeg, net zoals vandaag! Omdat Sinterklaas steeds dichterbij komt, vond ik het wel toepassend om nog iets met speculaas te doen.
Dit recept voor appelspeculaasflan komt uit het boek Bakboek de Klassiekers, wat was ie ontzettend lekker! En het was het ook zekers waard om net even die 2 uur niet aan mijn schoolwerk te zitten… Wat is nu eigenlijk een flan? Een flan is een platte taart met een lekkere hartige of zoete vulling als ik het goed heb! Hup, die keuken in, want deze appelspeculaasflan is te lekker om niet te bakken!
APPELSPECULAASFLAN
10-12 punten
Ingrediënten:
Deeg:
– 125 gram roomboter op kamertemperatuur
– 125 gram kristalsuiker
– 1 ei, groot
– 250 gram bloem
– 2 gram bakpoeder
– Snuf zout
Appelflanbeslag:
– 140 gram kristalsuiker
– 10 gram vanillesuiker
– 3 tl gemalen kaneel
– 3 eieren op kamertemperatuur
– 150 gram gesmolten roomboter
Vulling & afwerking:
– 250 gram speculaaskoekjes
– 5 jonagoldappels
– 1 zakje taartina + 2 el suiker
– 1 el abrikozenjam
– Poedersuiker
Bereiding:
1. De de boter in een kom en meng deze met de suiker en zout
2. Voeg het ei toe en meng goed
3. Zeef de bloem samen met het bakpoeder, voeg deze toe en kneed alles samen tot een samenhangend deeg, knijp het deeg niet door je vingers
4. Vorm het deeg tot een bol, druk deze dan iets plat en verpak deze in plastic folie, laat minstens 30 minuten koud worden in de koelkast
5. Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius
6. Vet een ronde gekartelde bakvorm in met boter en bebloem deze
7. Rol het deeg uit op een dikte van 3 – 5 mm en leg deze in de bakvorm, druk de randen goed aan en haal het deeg een beetje op zodat er een klein randje ontstaat, snijd het overige deeg weg en prik wat gaatjes in de bodem
8. Verkruimel de speculaas zeer fijn met een deegroller of in een blender
9. Strooi de speculaaskruimels gelijkmatig over de bodem
10. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes van ongeveer 1,5 cm dik
11. Verdeel de appels over de speculaaskruimels
12. Maak het appelflanbeslag. Voeg de suiker, vanillesuiker en kaneel bij de eieren
13. Klop met een garde goed los
14. Smelt ondertussen 150 gram roomboter
15. Giet de gesmolten boter bij het eiermengsel en klop tot een luchtig en egaal mengsel
16. Giet deze flan over de appelblokjes
17. Bak de taart 45 minuten in een voorverwarmde oven
18. Neem de taart uit de oven en laat even afkoelen, verwijder daarna de taartvorm
19. Bereid de taartina zoals staat aangegeven op de verpakking met 200 ml water, 2 el suiker en 1 el abrikozenjam
20. Verdeel het gelei over de taart en laat daarna afkoelen
21. Laat de taart goed koud worden in de koelkast
22. Versier de rand met wat poedersuiker
Eetsmakelijk!
2 Comments
Onno
9 december 2016 at 10:16Hoi Dorien,
Ik heb dit recept vorige week gemaakt en iedereen was razend enthousiast. Heb in plaats van speculaas, pepernoten gebruikt. Deze in de blender gestopt en een paar apart gehouden voor garnering.
Afgewerkt met opgeklopte slagroom met kaneel en suiker. Daar boven op natuurlijk die overgebleven pepernoten 🙂
Erg lekkere taart!
Groet
Onno
Dorien
12 december 2016 at 11:00Heel erg fijn dat ‘ie gesmaakt heeft! 😀