De de boter in een kom en meng deze met de suiker en zout, voeg het ei toe en meng goed
Zeef de bloem samen met het bakpoeder, voeg deze toe en kneed alles samen tot een samenhangend deeg, knijp het deeg niet door je vingers
Vorm het deeg tot een bol, druk deze dan iets plat en verpak deze in plastic folie, laat minstens 30 minuten koud worden in de koelkast
Vulling
Maak het appelflanbeslag. Voeg de suiker, vanillesuiker en kaneel bij de eieren en klop met de garde goed los, giet dan de gesmolten roomboter bij het eiermengsel en klop tot een luchtig en egaal mengsel
Opbouw en vulling
Verwarm de oven voor op 200 ℃ en vet een ronde (gekartelde) bakvorm in met bakspray
Rol het deeg uit op een dikte van 3 – 5 mm en leg deze in de bakvorm, druk de randen goed aan en haal het deeg een beetje op zodat er een klein randje ontstaat, snijd het overige deeg weg en prik wat gaatjes in de bodem
Verkruimel de speculaas zeer fijn met een deegroller of in een blender en strooi de speculaaskruimels gelijkmatig over de bodem
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes van ongeveer 1,5 cm dik, verdeel de appels over de speculaaskruimels
Giet deze over de appelblokjes en bak de taart in circa 45 minuten in de oven
Verder
Neem de taart daarna uit de oven, laat even afkoelen en verwijder voorzichtig de taartvorm. Bereid de taartina zoals staat aangegeven op de verpakking met 200 ml water + 2 eetlepels suiker en 2 eetlepels abrikozenjam *
Verdeel het gelei over de taart en zet hem in de koelkast om op te stijven
Versier de rand met wat poedersuiker
Notities
* Ik ben erachter gekomen dat de taartina niet meer te koop is in de winkel. Mocht je bij de oosterburen zijn, daar kan je ze nog wel kopen als Tortenguss. Anders is alleen abrikozenjam ook een optie.