Amandelmeel

frangipane

Amandelmeel, jullie hebben er vast al wel van gehoord. Naast dat het ontzettend duur is, is het wel echt heel erg lekker. Gebak krijgt een extra dimensie door de brosse textuur.

Mijn ouders nemen wanneer zij op vakantie zijn geweest (Duitsland) altijd een zakje amandelen voor mij mee. Deze amandelen zijn altijd met velletje en om er iets mee te kunnen moet dit velletje er van af. Omdat dit meel best duur is, scheelt het dat je het zelf kunt maken.

In dit stukje laat ik jullie weten hoe je helemaal zelf amandelmeel kunt maken van hele amandelen met vel en waarvoor je dit meel kunt gebruiken. Binnenkort komt een heerlijk recept met dit meel online!

In sommige recepten staat ‘Broyage’ in het receptuur. Broyage is een mengsel van 1 deel amandelmeel en 1 deel suiker. Dus 100 gram broyage is 50 gram amandelmeel en 50 gram suiker.

AMANDELMEEL

Ingrediënten:
– Zakje hele amandelen

+ koekenpan, staafmixer en kokend water

Bereiding:

 1. Doe de amandelen in een hittebestendige kom
 2. Kook voldoende water en giet dit over de amandelen
 3. Laat dit een aantal minuten staan
 4. Giet de amandelen voorzichtig af en giet er nu koud water op om de amandelen te laten ‘schrikken’
 5. Nu kan je heel gemakkelijk het velletje van de amandelen verwijderen!
 6. Doe de amandelen in een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen helemaal droog
 7. Doe de amandelen in een hoge bak en hak de amandelen fijn tot poeder met de staafmixer, ga niet te lang door anders krijg je een amandelpasta door de olie die vrijkomt
 8. Bewaar het luchtdicht verpakt

Waarvoor kan je amandelmeel gebruiken?

– Homemade spijs! (binnenkort online want ja, de pepernoten liggen weer in de winkel!)
– Een broertje van spijs: frangipane 
– Deze lekkere wafeltjes met amandelmeel

About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

1 Comment

 • Silvia
  17 augustus 2016 at 18:18

  Misschien kunnen je ouders de volgende keer uit Duitsland amandelmeel meenemen? Dat ligt is elke supermarkt bij de bakspullen en echt niet zo duur!

  Reply

Leave a Reply