Allgäuer käsespätzle

Zo, daar ben ik weer! Het heeft even geduurd sinds mijn laatste recept, maar dat is wel met een reden. Wij zijn namelijk afgelopen maand verhuisd! We zijn erg druk geweest met alles klaarmaken in ons nieuwe huisje en met het verhuizen, dat ik Doortjes Keuken even op pauze heb gezet. Nu wij al aardig gesetteld zijn, ga ik maar weer eens aan de slag.

Voor nu een heerlijk recept voor echte Allgäuer Käsespätzles. Helaas kunnen we door dat ene virus niet op wintersport, dus dan halen we het wintersportgevoel maar in huis. Käsespätzles is een traditioneel deeggerecht uit Duitsland en Oostenrijk met lekker veel kaas en gebakken uien. Dit is een versie uit de Allgau, een prachtig gebied in Zuid-Duitsland, een gebied waar zeker mijn hart ligt! 

Voor het maken van de spätzles heb je een speciale mal nodig, namelijk een spätzlehobel. Deze is onder ander hier te koop!

ALLGÄUER KÄSESPÄTZLE 

Voor 4 porties

Ingrediënten: 
– 500 gram bloem
– 5 eieren
– 5 gram zout
– 250 ml water
– 150 gram Emmentaler 
– 150 gram bergkaas
– 50 gram Weisslackr (dit is enorme stinkkaas, maar geeft de spätzles echt een heerlijke kaasaroma, mocht je deze niet weten te vinden, vraag dan bij de kaasboer een pittige kaas die goed smelt)
– 3 grote uien
– Verse bieslook

+ schuimspaan

Käsespätzles

Bereiding:

 1. Snijd de uien in halve ringen, verhit een grote koekenpan met boter en bak de uien langzaam bruin tot ze karameliseren 
 2. Rasp de kaas en doe dit in een bakje
 3. Doe in een grote mengkom de bloem, eieren, zout en water en klop dit tot er luchtbellen vormen 
 4. Vul een grote pan met water, doe hier een scheut zout bij en breng dit aan de kook
 5. Haal de hobel even door het gekookte water, hierdoor plakt het deeg niet zo erg aan de rasp
 6. Vul het bakje van de hobel met wat deeg en beweeg dit bakje heen en weer zodat er deeg in het kokende water valt
 7. De spätzles zijn gaar als ze bovenin het water drijven, haal deze uit de pan met behulp van de schuimspaan en doe ze in een grote kom
 8. Doe na elke portie spätzles wat geraspte kaas erbij en roer dit door
 9. Herhaal stap 6 tot en met 8 totdat het deeg en kaas op is
 10. Doe op het laatst de spätzles met kaas in de koekenpan bij de uien en verhit alles zodat de kaas weer smelt 
 11. Garneer met verse bieslook

Eet smakelijk!

About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

  Leave a Reply