Als je een recept zoekt dat op en top herfstachtig is en ook nog eens heel goed bij sinterklaas past, zoek niet verder en maak deze overheerlijke appelspeculaasflan! Een heerlijke bodem met roomboter, gevuld met speculaas en appel en getopt met een frisse gelei met abrikozenjam. Dit klinkt toch alleen al heerlijk?
Dit recept komt uit het ‘Bakboek de Klassiekers’ van Eric van den Hende.
Dit heb je nodig:
Deeg
- 125 gram roomboter
- 125 gram kristalsuiker
- 1 ei
- 250 gram bloem
- 2 gram bakpoeder
- 2 gram zout
Appelflan beslag
- 140 gram kristalsuiker
- 150 gram gesmolten roomboter
- 10 gram vanillesuiker
- 3 theelepels kaneel
- 3 eieren
Vulling + afwerking
- 250 gram speculaasjes
- 5 appels jonagold of elstar
- 1 zakje taartina
- 1 eetlepel abrikozenjam
- Poedersuiker
Zo maak je het:
Deeg
- De de boter in een kom en meng deze met de suiker en zout, voeg het ei toe en meng goed
- Zeef de bloem samen met het bakpoeder, voeg deze toe en kneed alles samen tot een samenhangend deeg, knijp het deeg niet door je vingers
- Vorm het deeg tot een bol, druk deze dan iets plat en verpak deze in plastic folie, laat minstens 30 minuten koud worden in de koelkast
Vulling
- Maak het appelflanbeslag. Voeg de suiker, vanillesuiker en kaneel bij de eieren en klop met de garde goed los, giet dan de gesmolten roomboter bij het eiermengsel en klop tot een luchtig en egaal mengsel
Opbouw en vulling
- Verwarm de oven voor op 200 ℃ en vet een ronde (gekartelde) bakvorm in met bakspray
- Rol het deeg uit op een dikte van 3 – 5 mm en leg deze in de bakvorm, druk de randen goed aan en haal het deeg een beetje op zodat er een klein randje ontstaat, snijd het overige deeg weg en prik wat gaatjes in de bodem
- Verkruimel de speculaas zeer fijn met een deegroller of in een blender en strooi de speculaaskruimels gelijkmatig over de bodem
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes van ongeveer 1,5 cm dik, verdeel de appels over de speculaaskruimels
- Giet deze over de appelblokjes en bak de taart in circa 45 minuten in de oven
Verder
- Neem de taart daarna uit de oven, laat even afkoelen en verwijder voorzichtig de taartvorm. Bereid de taartina zoals staat aangegeven op de verpakking met 200 ml water + 2 eetlepels suiker en 2 eetlepels abrikozenjam *
- Verdeel het gelei over de taart en zet hem in de koelkast om op te stijven
- Versier de rand met wat poedersuiker
Notities
* Ik ben erachter gekomen dat de taartina niet meer te koop is in de winkel. Mocht je bij de oosterburen zijn, daar kan je ze nog wel kopen als Tortenguss. Anders is alleen abrikozenjam ook een optie.
2 Comments
Onno
9 december 2016 at 10:16Hoi Dorien,
Ik heb dit recept vorige week gemaakt en iedereen was razend enthousiast. Heb in plaats van speculaas, pepernoten gebruikt. Deze in de blender gestopt en een paar apart gehouden voor garnering.
Afgewerkt met opgeklopte slagroom met kaneel en suiker. Daar boven op natuurlijk die overgebleven pepernoten 🙂
Erg lekkere taart!
Groet
Onno
Dorien
12 december 2016 at 11:00Heel erg fijn dat ‘ie gesmaakt heeft! 😀