Paasvlaai met frambozenbavarois

paasvlaai

Nog een week en dan is het weer Pasen. Naar mijn idee is het echt net kerst geweest. De tijd vliegt voorbij! Maar nu het zulk lekker weer is, heb ik ook echt wel weer zin in het voorjaar en Pasen hoort daar echt bij. De bomen krijgen weer hun blaadjes, de narcissen schieten de grond uit, overal in de weides lopen jonge lammetjes. Feest dus! Om Pasen te vieren heb ik gisteren deze überschattige paasvlaai met frambozenbavarois gemaakt. Een vlaai in de vorm van een schaap. Ik wilde eerst een lammetjes laagjestaart maken, maar ik had geen idee welke vulling ik wilde gebruiken. Zo vaak heb ik nog geen laagjestaart gemaakt, maar vlaaien wel. Vandaar dat ik voor de veilige weg heb gekozen: een paasvlaai. Genoeg gebazeld: geniet van deze vlaai en van het lekkere weer!

PAASVLAAI MET FRAMBOZENBAVAROIS 

Ingrediënten:
Vlaaibodem:
– 200 gram bloem
– 5 gram instant gist
– 15 gram roomboter
– 2 el olijfolie
– 100 ml lauwe melk
– 2 el suiker
– 1 eidooier
– 2 gram zout

Bakkersroom:
– 250 ml volle melk
– 75 gram suiker
– 1 volle el bloem
– 2 eidooiers
– 1 vanillestokje
– 1 zakje vanillesuiker

Frambozenbavarois:
– 250 ml yoghurt
– 250 ml slagroom
– 200 gram frambozen (vers of diepvries ontdooit)
– 2 el frambozensiroop (limonade)
– 6 blaadjes gelatine

Topping:
– 500 ml slagroom
– 250 gram mascarpone
– 4 el suiker
– 2 zakjes klopfix
– Zwart en roze icing

+ vlaaivorm 24 cm, spuitzak met gekarteld spuitmondje

paasvlaai

Bereiding:

  1. Bodem: Maak de melk lauw
  2. Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in de bloem
  3. Doe in dit kuiltje de boter, de eidooier, de suiker, de olie en de melk
  4. Doe de gist in de melk
  5. Roer beetje bij beetje het bloem door het midden en kneed tot een soepel deeg
  6. Het deeg is goed wanneer je er een vliesje van kan trekken
  7. Vet een kom in met wat olie, leg het deeg hierin, dek af en laat 30 minuten op een warme, tochtvrije plaats rijzen
  8. Room: doe 2/3e van de melk samen met de suiker, vanillesuiker en het vanillemerg in een pan en breng aan de kook
  9. Maak in een ander bakje een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk
  10. Giet wat van de gekookte melk bij de eieren en doe dan alles terug in de pan, breng al roerend aan de kook totdat er clubjes ontstaan
  11. Dek af met plastic folie en zet weg
  12. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de vlaaivorm in
  13. Los het deeg op een met bloem bestoven werkplek en rol uit tot een lap ter grootte van de vlaaivorm
  14. Leg het deeg in de vlaaivorm, druk goed aan, verwijder de randjes en prik gaatjes in de bodem
  15. Vul de vlaaivorm met de bakkersroom en bak de taart in 30 minuten gaar
  16. Los de vlaai uit de bodem en laat goed afkoelen, leg hem daarna in de koelkast om goed koud te worden
  17. Bavarois: laat de gelatineblaadjes weken in een schaaltje met koud water
  18. Pureer de frambozen en roer deze door de yoghurt samen met de siroop
  19. Klop de slagroom lobbig tot yoghurtdikte
  20. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe deze in een steelpan en laat ze smelten
  21. Doe een eetlepel van het yoghurtmengsel bij de gelatine, roer goed en giet dan alles bij de yoghurt, roer direct goed door
  22. Spatel voorzichtig de slagroom door de yoghurt zodat alles goed gemengd is
  23. Giet de frambozenbavarois in de vlaaibodem tot aan de rand en laat deze in de koelkast circa 3 uur opstijven
  24. Doe de mascarpone, slagroom, suiker en klopfix in een kom en klop tot een luchtig en stevig room
  25. Besmeer de taart voorzichtig met een laag slagroom en strijk deze met behulp van een paletmesje glad
  26. Vul de spuitzak met slagroom en spuit de taart op zoals op de foto
  27. Maak een gezichtje met behulp van de icing, maak eventueel nog een bloemetje in het ‘haar’

Eetsmakelijk! 

paasvlaai
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

1 Comment

  • Will
    29 maart 2018 at 21:31

    Wat ziet deze vlaai er lekker uit! Wil dit met het paasweekend in het vooruitzicht graag bakken natuurlijk!
    Kun je deze vlaai ook in een springvorm van 24cm maken

    Reply

Laat een antwoord achter aan Will Cancel Reply