Witte chocoladecheesecake met speculaas


Jaja, het is bijna november! De maand waarin de goedheiligman weer in het land komt. Wat een feest, niet alleen voor de kleine onder ons, maar ook voor ons, want het geeft ons de reden om heerlijke baksels te maken! Wat denken jullie van deze heerlijke witte chocoladecheesecake met speculaasbodem? Hij lijkt beetje op deze speculaasmonchou, maar dan toch best wel weer verschillend. Ik gok dat nu het water uit de mond loopt, althans dat gebeurde wel bij mij toen ik mij bedacht deze te maken. Ik ben totaal niet ervaren in het bakken van cheesecakes en kon ook moeilijk beslissen hoe ik het zou maken. Door een paar misverstanden en meerdere pogingen heb ik eigenlijk gewoon maar wat gedaan. Het is gelukkig goed uitgevallen. Deze witte chocoladecheesecake is hemels en helemaal niet echt heftig! Zo lekker dat ik hem met sinterklaas gewoon weer op de tafel zet. Wat denken jullie van deze cheesecake? Gaan jullie hem maken? Let me know!
WITTE CHOCOLADECHEESECAKE MET SPECULAAS
Voor 10-12 puntjes
IngrediΓ«nten:
Cheesecake
– 200 gram speculaasjes
– 75 gram roomboter
– 400 gram roomkaas
– 125 gram zure room
– 1 tl vanille-essence
– 200 gram witte chocolade
– 2 eieren
Garnering
– 250 ml slagroom
– 1 zakje klopfix
– 2 el suiker
– Speculaasje
– Evt. wat extra speculaasjes in stukjes
+ springvorm 20 cm diameter


Bereiding:
- Zorg ervoor dat alle ingrediΓ«nten op kamertemperatuur zijn, bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in, verwarm de oven voor op 150 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
- Bodem:Β Smelt de roomboter in een steelpannetje en maal de speculaasjes tot kleine kruimels
- Roer de kruimels door de roomboter en verdeel dit over de bodem van de springvorm, druk met bolle kant van de lepel goed aan
- Cheesecake:Β smelt de witte chocolade au bain marie en laat afkoelen tot lauw, roer af en toe even door
- Klop de roomkaas zacht en voeg de zure room en vanille-essence toe
- Doe een schep van de roomkaas bij de chocolade, roer goed door en en mix beetje voor beetje de witte chocolade door de roomkaas en mix tot een egaal mengsel
- Spatel één voor één de eieren door het beslag, niet te hard want er mag niet teveel lucht in het beslag komen
- Vul de springvorm met het beslag en roer glad
- Bak de cheesecake af in circa 55-60 minuten, open de deur van de oven niet, want zo ontstaan er door temperatuurverschil scheurtjes!
- Laat de cheesecake daarna voor 1 uur afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier
- Laat daarna de cheesecake helemaal afkoelen
- Zet de cheesecake in de koelkast en laat deze voor minimaal 2 uur opstijven – het liefste een nachtje! –
- Garnering:Β klop de slagroom samen met de suiker en klopfix
- Besmeer de bovenkant met de slagroom en rasp wat speculaaskruimels op de slagroom
- Versier eventueel met stukjes speculaas (deze worden helaas in de koelkast wel zacht, dus doe dit vlak voor het opdienen van de taart!)
Eetsmakelijk!Β


6 Comments
Ingrid Meijer
9 november 2017 at 13:11Precies gedaan wat er stond maar de bovenkant is toch gescheurd…… hoe kan dat?
Mvg
Ingrid
Dorien
10 november 2017 at 13:44De cheesecake kan scheuren door een te groot verschil in temperatuur! Misschien toch iets te snel de ovendeur geopend na het bakken?
Anja
22 november 2017 at 12:51Ik weet dat bij ons niet iedereen van witte chocolade houdt maar smaakt het niet heel anders nu er ook roomkaas door zit? Of is het dan nog heel zoet?
Dorien
22 november 2017 at 12:57Nee hoor, ik vind de smaak van witte chocolade samen met roomkaas heel neutraal en romig en heel erg lekker in combinatie met de speculaas! Het zoete valt reuze mee.
Anja
22 november 2017 at 14:18Oke dan naar gewoon proberen! Bedankt voor je snelle reactie.
Marian
21 november 2018 at 12:53Ik ben bezig met de taart. Chocolade smelt nu.
Ik heb gehoord dat een bakje water onderin de oven help tegen scheuren.
Of komt de taart dan te hoog in de oven?