Dulce de leche slof

dulce de leche slof

Afgelopen weekend vierde ik mijn 23e verjaardag. Ik had allerlei heerlijke hapjes gemaakt voor op tafel en had daardoor eigenlijk geen zin om ook nog eens een aantal taarten te maken. Eerst wilde ik deze heerlijke yoghurt-citroencake bakken, maar al gauw kreeg ik het idee om een aantal sloffen te bakken. De bodems zijn allemaal hetzelfde, dus deze kon ik allemaal tegelijkertijd bakken. Ideaal dus! Dus na een flinke brainstormsessie kwam deze dulce de leche slof er uit. Ik was heel benieuwd of ik dulche de leche slagroom kon maken dus dat was nog even spannend, maar het is gelukt! Hieronder het recept voor deze heerlijke dulce de leche slof. De bodem is van Rutger van rutgerbakt.nl.

Mocht je geen vorm hebben van een slof, je kan het prima in een springvorm doen, alleen dan heb je 1 grote ronde slof!

DULCE DE LECHE SLOF

Voor 2 sloffen

Bereiding:
Bodem
– 250 gram bloem
– 2 tl bakpoeder
– 180 gram roomboter
– 100 gram kristalsuiker
– 80 gram bruine suiker
– 1 eidooier
– 2 tl citroenrasp
– 3 gram zout

Vulling
– 175 gram spijs
– 1 klein ei
– Wat citroenrasp

Topping
– 1 blik dulce de leche
– 300 ml slagroom
– 120 gram mascarpone
– 1 zakje klopfix
– Wat pure chocolade

+ Sloffenvorm, spuitzak met glad spuitmondje

dulce de leche slof

Bereiding:

  1. Bodem: Kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een samenhangend deeg, maak er een bol van en wikkel deze in plastic folie, laat minstens 1 uur koud worden in de koelkast
  2. Spijs: Snijd de spijs in kleine blokjes en meng deze met het ei en citroenrasp, het spijs moet goed uit te smeren zijn
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (heteluchtoven) en bekleed een bakplaat met bakpapier
  4. Rol het deeg uit tot een plak van 1 cm dik
  5. Druk met de vorm een passende deegplak uit het deeg, verwijder het omliggend deeg en leg deze plak op de bakplaat, doe de sloffenring er om heen
  6. Verdeel het spijsmengsel in het midden tot circa 1,5 cm van de rad af
  7. Bak de slof af in 25 tot 30 minuten
  8. Haal zodra uit de oven de sloffenring er direct af en laat helemaal afkoelen
  9. Topping: besmeer het spijsgedeelte met een lekkere laag dulce de leche
  10. Doe de mascarpone en 3 eetlepels dulce de leche in een kom en klop dit tot een glad mengsel
  11. Voeg de slagroom en klopfix toe en klop tot een stevig en luchtig slagroom
  12. Vul een spuitzak met de slagroom en versier de sloffen hiermee
  13. Smelt de chocolade au bain marie en maak de slof hiermee af
  14. Bewaar de slof luchtdicht in de koelkast

Eetsmakelijk! 

dulce de leche slof
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

27 Comments

  • Lianne
    2 mei 2017 at 21:41

    Wauw wat een plaatje, die moet wel heel erg lekker zijn geweest. Ik heb mijn sloffenring nu al zo’n 2 jaar, maar nog nooit gebruikt, ik ga er toch eens mee aan de slag. 🙂

    Reply
  • Daniëlle
    11 mei 2017 at 15:01

    Die ziet er echt heel erg lekker uit! Ik moet ook eens een slofring halen!

    Reply
  • jolanda
    12 mei 2017 at 09:34

    Hallo doortje ik heb een vraagje over de bruine suiker moet dat de donker bruine basterdsuiker zijn of die wat lichtere versie ik ga hem maken voor Moederdag
    alsvast bedankt
    groetjes jolanda

    Reply
    • Dorien
      14 mei 2017 at 09:04

      Maakt helemaal niets uit!

      Reply
  • Hanneke
    16 mei 2017 at 07:39

    Hallo Doortje, ik ga deze slof vandaag maken maar ik begrijp regel 10 en 11 niet helemaal:
    10. Doe de mascarpone en 3 eetlepels dulce de leche in een kom en klop dit tot een glad mengsel
    11. Voeg de slagroom en klopfix toe en klop tot een stevig en luchtig slagroom

    Bedoel je hiermee: A) dat ik de bekertjes ongeslagen slagroom en de klopfix bij het mengsel van regel 10 voeg en dan ga kloppen tot een stevige slagroom.
    Of b) mengsel 10 en mengsel 11 zijn op zichzelf staande componenten en worden in twee lagen op de slof gezet?
    of c) eerst de slagroom met de klopfix kloppen en die toevoegen bij mengsel van regel 10?

    Alvast bedankt, groetjes van Hanneke

    Reply
    • Dorien
      16 mei 2017 at 07:46

      Hoi Hanneke, ik bedoel er A mee! Dus eerst de mascarpone met dulce de leche glad roeren (anders krijg je klontjes in de slagroom) en daarbij toe de ongeklopte slagroom met klopfix. Samen vormt zich dulce de leche slagroom. Succes!

      Reply
  • Dorien
    20 juli 2017 at 15:31

    Hoi naamgenootje?
    Ik ga binnenkort eens deze slof maken. Lijkt me superlekker!
    Vraagje: bedoel je met dulce de leche soms gecondenseerde melk?

    Reply
  • Dorien
    20 juli 2017 at 15:34

    Oeps, ik zie net een recept voor dulce de leche op je site. Mijn vorige bericht kun je als niet verzonden beschouwen.
    Groetjes!! ?

    Reply
  • Carlien
    12 november 2017 at 12:45

    Ik kan wel zeggen dat ik in de loop der jaren best wat gebakken heb en mijn kinderen zijn dus met regelmaat testpanel. Deze vrijdag gemaakt voor mijn verjaardag en met stip de favoriet. Sterker nog: “mam dit was bijna te lekker”. Dus nu staan er weer twee in de oven voor mijn collega’s morgen. Hopelijk blijft er een stukje over?

    Reply
    • Dorien
      13 november 2017 at 10:20

      Wat leuk om te horen!! En is er nog een stukje overgebleven?

      Reply
  • Ine
    19 juli 2018 at 10:48

    Hé Dorien,

    Deze slof is echt mijn favoriet, makkelijk met gecondenseerde melk, maar ik heb ook wel vaak dat ik de caramel zelf maak en dat is stiekum toch nog net iets lekkerder!
    Maar ik vroeg me af of jij ervaring hebt met de bodem een paar dagen eerder bakken of evt in de vriezer. Soms werk ik in opdracht en moet meerdere sloffen maken
    Het leek mij handig om de bodems dan al vantevoren te maken maar wil geen afbreuk doen aan de smaak of consistentie

    Groetjes Ine

    Reply
    • Dorien
      21 juli 2018 at 14:10

      Ik had de sloffen een dag van te voren gebakken en luchtdicht bewaard en dat ging prima! Invriezen kan denk ik ook wel, goed luchtdicht verpakken. Maar ik kan dit niet met volle zekerheid zeggen.

      Reply
  • Natalie
    17 augustus 2018 at 21:14

    Deze is zo lekker! Heb ‘m al een aantal keren gemaakt.
    Bedankt voor dit heerlijke recept

    Reply
  • Kim
    19 september 2018 at 15:21

    Hoe groot is de afmeting van de slofring? Ik heb een verstelbare slofring dus weet niet zo goed hoe groot ik hem moet zetten om er een mooie slof van te maken voor dit recept.

    Reply
    • Dorien
      26 september 2018 at 16:04

      Ik heb de afmeting 24x9x5!

      Reply
  • Janneke
    21 september 2018 at 19:43

    Hallo,

    Vraagje, als ik het zo lees, dan heb ik de bodem en dan de spijs. Daarover de caramel en uiteindelijk de topping.
    Op de foto lijkt hij anders anders, want dan lijkt de taart bodem dicht? Snap je wat ik bedoel.
    Is het de bedoeling om na het spijs het overige deeg (bodem) er over heen te leggen?

    Reply
    • Dorien
      26 september 2018 at 16:03

      Het is de bedoeling dat je de bodem (het deeg) uitrolt en in de vorm doet. Daarover spuit je het spijs/frangipane en dat bak je af. Het deeg rijst als een randje om het spijs heen. Dan vul je de slof met de dulce de leche en maak je hem af. Het is dus niet nodig om het spijs af te dekken.

      Reply
  • Renate van V Tilburg
    10 februari 2019 at 15:12

    goede middag doortje,

    even zeggen dat ik al heel veel sloffen heb gemaakt met verschillende smaken maar deze overtreft alles! de dulce leche voor het eerst gemaakt en heb hem wel gebruikt voor door de mascarpone maar gewoon mijn eigen karamelsaus op de bodem gedaan omdat ik hem een beetje zwaar vond smaken. echt alleen maar positieve reacties gekregen en de gasten konden niet geloven dat ik hem zelf had gemaakt, dus alle lof voor jou, groet renate

    Reply
  • Christine van Vlastuin
    19 maart 2019 at 10:49

    Wow wat lekker!!!
    Deze ga ik zeker vaker maken.
    Bedankt voor het recept.

    Reply
  • Dini
    23 maart 2019 at 09:53

    Kan ik dit ook van cake de bodem

    Reply
  • Emmelie
    24 januari 2020 at 20:52

    Is de topping voor één of twee sloffen?

    Reply
    • Dorien
      24 januari 2020 at 20:56

      Ik zou zeggen voor 2 maar het is even geleden dus ik weet het niet meer zeker!

      Reply
  • Emmelie
    30 januari 2020 at 21:20

    Hii! ik heb de slof laatst gemaakt en hij viel heel erg in de smaak. Zelf heb ik aan de vulling nog 2 eetlepels suiker toegevoegd, omdat ik hem net niet zoet genoeg vond. Ik heb een grotere maat sloffenring dan de standaard maat en het recept voor de karamelroom was net iets te veel, dus ik denk dat het inderdaad voor twee sloffen bedoeld is.
    Ik had alleen wel het probleem dat de zijkanten van de sloffenbodem best wel hard bleven. Hoe kan ik ervoor zorgen dat deze ook wat zachter/taaier worden?

    Reply
    • Dorien
      7 februari 2020 at 13:47

      Wat goed om te horen! Ik zou dan de volgende keer je oventemperatuur iets lager doen en iets langer bakken.

      Reply
  • Conny
    5 februari 2020 at 17:28

    Vraagje; waarom wordt er amandelspijs gebruikt? Is dat om de slof wat zachter te maken?

    Reply
  • Elisabeth
    27 februari 2021 at 12:26

    Echt een héérlijk recept. Ik heb ze ook al een paar keer gemaakt in kookringen, zodat je gebakjes krijgt. Handig als je minder porties wilt. Ik steek de rest van het deeg ook meteen uit met de ringen, en doe ze met folie ertussen in de vriezer. Zo kan je steeds de benodigde bodems afbakken.

    Reply

Leave a Reply