Toen het laatst sneeuwde kreeg ik ineens heel veel zin in een heerlijke kop goulash soep. Voor mij is dit niet heel erg gek, aangezien ik vroeger vaak een kop goulash soep at bij de skipiste. Het is voor mij alweer even geleden dat ik op de latten stond, ik verlang er ieder jaar weer naar, vooral als er sneeuw is. Helaas gaat het voorlopig nog even niet lukken om weer te gaan skiën, dus dan haal ik het wintersport gevoel een heel klein beetje in huis met deze overheerlijke goulash soep!
Als je rondneust op het internet staan er veel recepten voor goulash soep dus het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Ik heb geprobeerd om de versies op de skipiste wat na te maken, aangezien dit voor mij de ultieme soepen zijn. Deze soep is rijk gevuld met rundvlees, paprika en aardappel. Ik heb er nog net even een extra rokerig smaakje aangegeven door wat gerookte spekreepjes mee te bakken, maar ik denk dat je in plaats van spek ook gerust een snuf gerookte paprikapoeder kunt toevoegen.
Mijn intentie was ook om nog een slok rode wijn toe te voegen, maar helaas was deze de avond van te voren net opgedronken. Zonder rode wijn is ‘ie al heel lekker, maar ik denk dat een beetje rode wijn de soep net even iets meer diepgang geeft. Enfin, wil jij rode wijn erbij doen, voel je vrij!
Goulash soep
Dit heb je nodig:
- 600 gram runder riblappen
- 100 gram gerookte spekreepjes
- 4 uien
- 1 grote winterpeen
- 3 rode paprika's
- 1 gele paprika
- 2 grote knoflooktenen
- 4 grote aardappelen vastkokend
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 4 eetlepels paprikapoeder zoet
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 1 theelepel suiker
- ½ theelepel marjolein of oregano
- ½ theelepel karwijzaad heel
- 3 laurierblaadjes
- 2 bouillonblokjes rund + 1,5 liter water
- Snufje cayennepeper
- Peper en zout naar smaak
- Citroensap
Zo maak je het:
- Haal het vlees een half uur van te voren uit de koelkast, snijd het daarna in stukjes van circa 1,5 cm bij 1,5 cm
- Was en snijd de paprika in blokjes, snipper de uien, snijd de winterpeen in dunne plakjes en hak de knoflooktenen fijn
- Verhit wat boter in een braadpan en bak het rundvlees rondom bruin, haal daarna het vlees uit de pan
- Bak in dezelfde pan de paprika, uien, winterpeen, spekreepjes en knoflooktenen voor circa 5 minuten, voeg dan de kruiden toe en de tomatenpuree en bak dit nog even mee
- Blus daarna af met 1,5 liter water + 2 bouillonblokjes, voeg daarna de tomatenblokjes toe, roer goed door
- Voeg laurierblad, suiker, beetje citroensap en het vlees toe, dek de pan af met een deksel en laat de soep voor circa 1 uur nu zachtjes koken
- Schil de aardappels, snijd deze in blokjes, spoel deze af en doe ze dan in de pan en laat deze meekoken tot ze gaar zijn
Notities
- Mocht je rode wijn willen gebruiken, voeg deze dan toe voordat je de bouillon toevoegt, dus je blust de paprika’s met de wijn
- Kook voor een vollere soep nog wat pasta schelpjes mee, doe deze op het laatste in de pan en kook ze mee zoals staat beschreven op de verpakking
- Deze soep is na 1 dag na het maken nog lekkerder!
No Comments