Zin in een taart die Sinterklaas misschien stiekem zelf zou komen proeven? Deze frangipane-sinterklaastaart is een vrolijke smaakbom: een boterige Bretonse bodem, zachte amandelvulling, romige speculaasroom en dan die frisse kick van sinaasappel… onweerstaanbaar!
De frangipane voor deze taart heb ik gemaakt op basis van een pakje amandelspijs, gewoon lekker snel en makkelijk. Je kunt ervoor kiezen om zelf amandelspijs te maken, maar dan ben je wel even iets langer bezig.



Dit heb je nodig:
Bretons zanddeeg
- 200 gram zachte roomboter
- 4 eidooiers
- 265 gram tarwebloem
- 175 gram fijne kristalsuiker
- 2 gram zout
- 1 zakje bakpoeder
Frangipane
- 300 gram amandelspijs
- 80 gram zachte roomboter
- 1 eetlepel bloem
- 1 ei
Topping
- 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
- 500 milliliter slagroom
- 500 gram mascarpone
- 5 eetlepels suiker
- 2 tot 3 eetlepels speculaaskruiden
- Partjes mandarijntjes
- Kruidnoten, sinterklaassnoep enz.
- 50 gram melk of pure chocolade
Verder
- Springvorm 24 cm Ø
- Spuitzakken + gekarteld spuitmondje
Zo maak je het:
Bodem
- Splits de eieren en pak de eidooiers, de eiwitten heb je niet nodig (maar bewaar deze eventueel wel voor lekkere schuimpjes!)
- Doe de eidooiers en suiker in de kom en mix dit tot een luchtig en stevig geheel, voeg dan de roomboter toe en klop voor een aantal minuten
- Zeef de bloem samen met de bakpoeder en zout boven de kom en klop dan tot het een deeg is
- Leg het zachte deeg op een stuk plastic folie en wikkel dit helemaal in en laat het voor minstens 2 uur koud worden in de koelkast
Frangipane
- Snijd het spijs in kleine blokjes en doe deze in de kom samen met de roomboter en het ei en mix dit tot een homogene massa
- Voeg dan een eetlepel bloem toe en mix nog even goed door
Bakken
- Bekleed de springvorm met bakpapier, vet de randen in en verwarm de oven voor op 170℃
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het wat uit tussen 2 lagen plastic folie (tot ongeveer 1 cm dik) en leg het dan in de springvorm, zorg dat de randen iets hoger zijn dan het midden van de bodem
- Verdeel eventueel de bodem met de vingers wat tot je tevreden bent
- Vul een spuitzak met de frangipane, knip het puntje er vanaf en verdeel dit in het midden van de bodem tot 1 cm van de rand
- Bak dan de bodem af in circa 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven, laat daarna wat afkoelen, verwijder de springvorm en laat dan helemaal afkoelen
Topping
- Doe de mascarpone in de kom en roer dit glad, voeg de speculaaskruiden toe en mix dit door elkaar
- Giet de slagroom in de kom en voeg suiker toe en klop dit alles op tot een luchtig en stevig room, zet aan de kant
- Pak de bodem erbij en verdeel de sinaasappelmarmelade over de bodem
- Vul dan een spuitzak met spuitmondje met het speculaasroom en breng een royale laag aan op de bodem, smelt ondertussen de chocolade au bain marie
- Drizzle de gesmolten chocolade over de taart heen en versier de taart daarna met de mandarijntjes, pepernootjes et cetera
- Zet de taart nog even in de koelkast zodat de chocolade nog wat kan uitharen en de slagroom iets steviger kan worden





No Comments