Ga terug
+ servings
frangipane-sinterklaastaart

Frangipane-sinterklaastaart

No ratings yet
Print Pin
Servings: 12 personen

Dit heb je nodig:

Bretons zanddeeg

  • 200 gram zachte roomboter
  • 4 eidooiers
  • 265 gram tarwebloem
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 2 gram zout
  • 1 zakje bakpoeder

Frangipane

  • 300 gram amandelspijs
  • 80 gram zachte roomboter
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ei

Topping

  • 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 500 milliliter slagroom
  • 500 gram mascarpone
  • 5 eetlepels suiker
  • 2 tot 3 eetlepels speculaaskruiden
  • Partjes mandarijntjes
  • Kruidnoten, sinterklaassnoep enz.
  • 50 gram melk of pure chocolade

Verder

  • Springvorm 24 cm Ø
  • Spuitzakken + gekarteld spuitmondje

Zo maak je het:

Bodem

  • Splits de eieren en pak de eidooiers, de eiwitten heb je niet nodig (maar bewaar deze eventueel wel voor lekkere schuimpjes!)
  • Doe de eidooiers en suiker in de kom en mix dit tot een luchtig en stevig geheel, voeg dan de roomboter toe en klop voor een aantal minuten
  • Zeef de bloem samen met de bakpoeder en zout boven de kom en klop dan tot het een deeg is
  • Leg het zachte deeg op een stuk plastic folie en wikkel dit helemaal in en laat het voor minstens 2 uur koud worden in de koelkast

Frangipane

  • Snijd het spijs in kleine blokjes en doe deze in de kom samen met de roomboter en het ei en mix dit tot een homogene massa
  • Voeg dan een eetlepel bloem toe en mix nog even goed door

Bakken

  • Bekleed de springvorm met bakpapier, vet de randen in en verwarm de oven voor op 170℃
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het wat uit tussen 2 lagen plastic folie (tot ongeveer 1 cm dik) en leg het dan in de springvorm, zorg dat de randen iets hoger zijn dan het midden van de bodem
  • Verdeel eventueel de bodem met de vingers wat tot je tevreden bent
  • Vul een spuitzak met de frangipane, knip het puntje er vanaf en verdeel dit in het midden van de bodem tot 1 cm van de rand
  • Bak dan de bodem af in circa 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven, laat daarna wat afkoelen, verwijder de springvorm en laat dan helemaal afkoelen

Topping

  • Doe de mascarpone in de kom en roer dit glad, voeg de speculaaskruiden toe en mix dit door elkaar
  • Giet de slagroom in de kom en voeg suiker toe en klop dit alles op tot een luchtig en stevig room, zet aan de kant
  • Pak de bodem erbij en verdeel de sinaasappelmarmelade over de bodem
  • Vul dan een spuitzak met spuitmondje met het speculaasroom en breng een royale laag aan op de bodem, smelt ondertussen de chocolade au bain marie
  • Drizzle de gesmolten chocolade over de taart heen en versier de taart daarna met de mandarijntjes, pepernootjes et cetera
  • Zet de taart nog even in de koelkast zodat de chocolade nog wat kan uitharen en de slagroom iets steviger kan worden