Dulce de leche

Karamel, ik vind het maar lastig om te maken. De ene keer is het veel te bitter, de andere keer is het helemaal versuikerd. Gelukkig is er een veel makkelijker manier om karamel te maken, wel een romige variant van karamel, maar ook zo lekker! Dulce de leche. Jullie hebben er vast wel een keer van gehoord. Dulce de leche maak je door een gesloten blik gecondenseerde melk te koken voor aantal uur en that’s it. Deze dulce de leche kan je voor meerdere doeleinden gebruiken, als vulling van bonbons of als broodbeleg. Zelf ben ik niet zo van de karamel, maar deze dulce is echt lekker. Het heeft wel wat weg van karameltoffees.

Ik heb deze dulce gemaakt voor een aantal heerlijke recepten die nog online komen te staan, maar een basisrecept mag niet ontbreken! Je kunt het beste een aantal blikken tegelijkertijd koken, deze dulce is afgesloten namelijk nog een aantal maanden goed!

dulce de leche

Dulce de leche

Super makkelijk om te maken!
No ratings yet
Afdrukken Pin Rate
Porties: 3 blikken

Dit heb je nodig:

 • 3 blikken dulce de leche
 • 1 grote pan met deksel

Zo maak je het:

 • Verwijder de wikkels en zet de blikken in een ruime pan
 • Vul de pan met water totdat de blikken voldoende onder water staan
 • Breng het algeheel aan de kook en zet de deksel op de pan
 • Laat het water voor 3 uur zachtjes koken, blijf controleren of de blikken nog goed onder het water staan
 • Zet na 3 uur het vuur uit en laat het water afkoelen totdat deze niet meer te heet is
 • Haal de blikken met dulce uit de pan en laat helemaal afkoelen

Notities

Een niet geopende blik is een aantal maanden houdbaar, bewaar droog en koel. Een geopende blik is ongeveer een week goed, bewaar deze wel in de koelkast!
 
Tijdens het koken wordt de druk in het blik alsmaar hoger, maar zolang er water op staat kan het blik niet open springen en blijft de karamel waar die moet blijven: in het blik en niet door de hele keuken!
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

4 Comments

 • Lianne
  28 mei 2016 at 11:27

  O, dat wist ik niet dat ze ongeopend nog lang goed blijven. Ideaal! 🙂 Wat het is altijd tijdrovend die drie uur lang koken. Maar moet ik ze dan in de koelkast bewaren of niet?

  Reply
  • Dorien
   28 mei 2016 at 11:31

   Precies, ik heb niet altijd de tijd om een blik te maken! Een geopend blik moet in de koelkast bewaard worden, een dicht blik kan gewoon in een kast staan zolang het maar droog en donker is…

   Reply
 • Henri
  28 februari 2019 at 00:47

  Het is echt onzin dat het blik onder water moet staan omdat deze anders zou ontploffen. Iemand heeft dat ooit beweert en vervolgens praat iedereen dat maar na. Je zet het blikje onder water in een grote pan. Dan staat er pak em beet 2 à 5 cm water boven het blik. 10 meter water staat gelijk aan 1 atmosfeer luchtdruk. Dus 5 cm water komt overeen met 5/1000 atmosfeer, anders geschreven 0,005 atmosfeer. Een druk verschil dat bijna verwaarloosbaar is.

  Reply
  • Dorien
   28 februari 2019 at 06:13

   Het zal allemaal best, maar ik riskeer geen keuken vol met karamel haha! Niet iedereen is hier een natuurkundige 😉

   Reply

Leave a Reply

Recipe Rating