Chocoladezoenen

negerzoenen

Negerzoenen, chocoladezoenen, zoenen, tja, in deze periode is de naamgeving best lastig! We hebben allemaal wel het nieuws gevolgd over discriminatie/racisme et cetera. Maar om toch maar even politiek correct te blijven: chocoladezoenen. Genoeg over de naam: deze dingen zijn verrekte lekker! Een luchtig eiwitschuim met krokant chocoladelaagje met een lekker klein koekje.
Het maken ondervond wel wat problemen, ik had namelijk meerdere suikersiropen gemaakt, de een vond ik niet lekker, de ander verbrandde en bij de andere waren de verhoudingen weer niet goed. Uiteindelijk ben ik maar gewoon iets gaan doen en toen waren deze chocoladezoenen geboren, en wat zijn ze lekker, dus kijk gauw en maak de chocoladezoenen!

CHOCOLADEZOENEN

Voor circa 20 stuks

Ingrediënten
Schuim:
– 3 eiwitten
– 30 gram suiker

Siroop:
– 280 gram kristalsuiker
– 100 gram water
– 2 zakjes vanillesuiker

Verder:
– 20 mini jodenkoekjes
– 400 gram melkchocolade

+ Spuitzak met glad spuitmondje

negerzoenen

Bereiding: 

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de koekjes op
  2. Maak een kom en garde vetvrij en klop de eiwitten op met 30 gram suiker tot een stevig schuim
  3. Breng de suiker, het water en de vanillesuiker voor de siroop aan de kook totdat het een temperatuur van 121 graden Celsius heeft bereikt
  4. Giet ongeveer 2/3e van de suikersiroop al kloppend bij de eiwitten en proef voorzichtig of het schuim zoet genoeg is, pas op: het kan heel erg heet zijn!
  5. Klop het schuim koud en vul een spuitzak met het schuim
  6. Spuit mooie toefjes op de koekjes en laat het 3 uur aan de lucht drogen
  7. Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt 300 gram chocolade au bain-marie
  8. Haal de chocolade van de pan en roer de overige 100 gram chocolade er door heen
  9. Doop de koekjes met het schuim voorzichtig in de chocolade, laat even uitlekken boven de kom met chocolade en zet ze daarna op de bakplaat
  10. Laat de chocolade hard worden, in de koelkast gaat alles net even iets sneller
  11. Bewaar de zoenen goed afgedekt in de koelkast bij te warme temperaturen in huis

Eetsmakelijk!

Negerzoenen
Negerzoenen
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

7 Comments

  • cisca
    9 augustus 2016 at 19:08

    waar kan je mini jodenkoekjes kopen ik heb die hier in Almere -buiten nog nooit gezien eerlijk gezegd kan iemand mij hier meer over vertellen?
    bij voorbaat dank met vriendelijke groet Cisca

    Reply
    • Dorien
      10 augustus 2016 at 09:17

      Ik heb ze bij de Kruidvat gehaald, maar ik heb ze gisteren ook zien liggen bij de Albert Heijn! Succes!

      Reply
  • Charlotte
    15 november 2016 at 21:23

    Wat ontzettend leuk om deze zelf te maken!! Had ik niet gedacht dat het kon 🙂

    Reply
  • […] negerzoen.  Gelukkig heeft Doortjes Keuken de Ouderwetse nog, en ze bakt ze ook nog met klassiek puntje er […]

    Reply
  • samantha
    10 september 2017 at 17:05

    ik had ze vandaag geprobeerd te maken maar na de drie uur waren me koeken heel nat.
    de schuim was wel droog maar enig idee hoe het kan dat me koeken ze nat waren?

    Reply
  • Ria
    2 februari 2019 at 23:10

    Negerzoenen en jodenkoekjes in een heerlijk recept? Beter kan niet.

    Reply
  • […] Tompouce were in short supply. Our local grocery was sold out so I went with the next best thing, zoenen! These delicious chocolate covered marshmallows were everywhere! I know I said I don’t eat […]

    Reply

Laat een antwoord achter aan Stenen Negerzoen Reade Klif Friese variant Duits Hermanns Denkmal – Interessante Tijden Cancel Reply