Bolognese saus uit de slowcooker (ragu)

Ik heb al een aantal jaar mijn mulitcooker, ik kan hem niet weer wegdenken uit mijn keuken. Zo gebruik ik heel vaak mijn snelkookfunctie, maar ook de slowcookfunctie. Die laatste is echt perfect voor de smaakontwikkeling en bijvoorbeeld malsheid van bijvoorbeeld rundvlees. De slowcooker is dus ook perfect voor zelfgemaakte Bolognese saus of ook wel ragù. Het is de originele vleessaus die uren heeft geprutteld en dat gegeten moet worden met brede linten pasta zoals papardelle, want hier blijft de saus goed op liggen.

Bolognese

Qua pastasoorten zijn er echt genoeg om uit te kiezen, maar wist jij dat elke pasta ansich een eigen functie heeft? De stevige vleessausen eet je met brede linten pasta, terwijl je de lange dunne pasta zoals spaghetti liever eet met een gladde saus.

Voor dit recept heb ik zelf de pasta gemaakt, een erg leuk klusje! Ik heb een keer een goedkope pastamachine op de kop getikt die echt een afwijking naar links heeft, maar desalniettemin: de smaak lijd er niet onder!

Bolognese
Bolognese

Spaghetti Bolognese (ragù)

No ratings yet
Afdrukken Pin Rate
Porties: 4 personen

Dit heb je nodig:

Vleessaus

 • 500 gram gehakt rund of gemengd
 • 100 gram pancetta
 • 3 stengels bleekselderij
 • 1 grote wortel/winterpeen
 • 2 uien
 • 3 tenen knoflook
 • 1 eetlepel suiker
 • Scheut rode wijn merlot
 • Blikje tomaten puree
 • 1 liter tomaten passata of 2 blikken tomatenblokjes
 • 1 bouillonblokje rund
 • Kruiden zoals oregano en tijm
 • 100 milliliter melk
 • Zout & zwarte peper

Verder

 • Slowcooker

Zo maak je het:

 • Verhit wat olijfolie in een diepe pan en doe de pancetta in stukjes hierin en voeg dan het gehakt toe, bak deze rul. Haal daarna het vlees uit de pan en leg dit aan de kant, laat het vet zitten
 • Snijd de wortel en bleekselderij fijn (of rasp deze) en doe deze samen met een gesneden ui en knoflook in de pan en bak deze ongeveer voor 10 minuten, voeg dan het vlees toe en verhit alles nog eens goed
 • Blus af met de wijn en laat het dan inkoken, voeg dan de tomatenpuree en suiker toe, bak even mee en giet dan alles in de slowcooker
 • Doe de tomatenpassata, het bouillonblokje en de kruiden erbij en zet dan de slowcooker op 8 tot 10 uur op 'low', roer af en toe even door
 • Giet in het laatste uur de melk erbij, roer door en laat dan nog even weer 'slowcooken'
 • Lekker met brede pasta zoals papardelle en Parmezaanse kaas
Bolognese
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

  Leave a Reply

  Recipe Rating