Yes, het is echt weer aardbeienseizoen! De aardbeien zijn heerlijk zoet, mooi rood en perfect om te gebruiken voor heerlijke gebakjes. Dus tijd om een heerlijke koek nog lekkerder te maken en dan krijg je dus deze overheerlijke aardbeienrondo’s! Ik heb al een recept online staan voor heerlijke rondo’s, heerlijke koeken met roomboter en spijs, maar met een laagje bakkersroom en aardbeien maakt het echt een luxe gebakje!
Aardbeienrondo’s
Dit heb je nodig:
Koek
- 170 gram tarwebloem
- 170 gram Zeeuwse bloem
- 270 gram koude roomboter
- 220 gram witte basterdsuiker
- 10 gram citroenrasp
- 30 gram losgeklopt ei
- 4 gram bakpoeder
- 4 gram zout
Vulling
- 300 gram spijs zelfgemaakt of gekocht
- 1 ei
Bakkersroom
- 500 milliliter volle melk
- 150 gram kristalsuiker
- 45 gram custardpoeder
- 4 eidooiers
- Eventueel extra vanillesuiker of aroma
Topping
- 400 gram verse aardbeien
- 1 zakje taartina
Verder
- Spuitzak met gekarteld mondje
- Rondoringen diameter 7 cm
Zo maak je het:
Bakkersroom
- Doe 3/4e van de melk in een pan en voeg de suiker en eventueel nog wat extra vanille toe, breng dit aan de kook
- Maak in een kom een papje van de eidooiers, custardpoeder en het resterende melk
- Giet wat van de gekookte melk bij het custardpapje, roer goed door en giet dan alles terug in de pan. Breng dit al roerend aan de kook en laat het indikken
- Dek af met plastic folie en laat helemaal koud worden
Rondo's
- Klop de roomboter samen met de suiker tot een geheel, voeg dan het eitje toe en dan als laatste de bloem samen met de bakpoeder, zout en citroenrasp
- Kneed dit tot een samenhangend deeg, wikkel deze in plastic folie en laat het voor minstens 1 uur koud worden in de koelkast
Spijs
- Snijd het spijs in kleine blokjes en voeg een eitje toe, prak dit met een vork tot een glad mengsel en zet dit weg
Afbakken
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet de ringen in, verwarm de oven voor op 180 ℃
- Bebloem je werkblad en stort het deeg hierop, rol het uit tot een plak van ongeveer 5 mm dik en steek hier plakjes deeg uit
- Modelleer het deeg in de gebaksringen en zorg dat de gehele ring bekleed is met deeg
- Prik gaatjes in de bodem en vul deze dan op met het spijs
- Bak de bodems in circa 15 minuten gaar, haal uit de oven en verwijder direct de bakvorm. Laat de bodems helemaal afkoelen op een rooster
Opbouw
- Roer de bakkersroom nog even door en vul de spuitzak hiermee, spuit vervolgens een mooie laag bakkersroom op de bodems
- Was en ontkroon de aardbeien en snijd deze door de midden en versier de koeken met de aardbeien
- Bereid de taartina zoals staat beschreven op de verpakking met in totaal 250 milliliter water en 2 eetlepels suiker, laat dit even afkoelen en geleer de aardbeitjes zodat deze een mooi glimmend laagje krijgen
- Bewaar de koeken luchtdicht in de koelkast
No Comments