Jaja, het is bijna november! De maand waarin de goedheiligman weer in het land komt. Wat een feest, niet alleen voor de kleine onder ons, maar ook voor ons, want het geeft ons de reden om heerlijke baksels te maken! Wat denken jullie van deze heerlijke witte chocoladecheesecake met speculaas? Hij lijkt beetje op deze speculaasmonchou, maar dan toch best wel weer verschillend. Ik gok dat nu het water uit de mond loopt, althans dat gebeurde wel bij mij toen ik mij bedacht deze te maken. Deze witte chocoladecheesecake is hemels en helemaal niet echt heftig! Zo lekker dat ik hem met sinterklaas gewoon weer op de tafel zet. Wat denken jullie van deze cheesecake? Gaan jullie hem maken?
Deze taart is groot genoeg voor 8 puntjes. Het recept is makkelijk te verdubbelen, maar pak dan een springvorm van 24 cm!
Witte chocoladecheesecake met speculaas
Dit heb je nodig:
Cheesecake
- 200 gram speculaasjes
- 75 gram roomboter
- 400 gram roomkaas
- 125 gram zure room
- 1 theelepel vanille-essence
- 200 gram witte chocolade
- 2 eieren
Topping
- 250 milliliter slagroom
- 150 gram mascarpone
- 3 eetlepels suiker
- 6 Speculaasjes
Verder
- springvorm 20 cm Ø
- Spuitzak met gekarteld spuitmondje
Zo maak je het:
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in, verwarm de oven voor op 180 ℃ (boven- en onderwarmte)
Bodem
- Smelt de roomboter in een steelpannetje en maal de speculaasjes tot kleine kruimels
- Roer de kruimels door de roomboter en verdeel dit over de bodem van de springvorm, druk met bolle kant van de lepel goed aan
Cheesecake
- Smelt de witte chocolade au bain marie en laat afkoelen tot lauw, roer af en toe even door
- Klop de roomkaas zacht en voeg de zure room en vanille-essence toe
- Doe een schep van de roomkaas bij de chocolade, roer goed door en en mix beetje voor beetje de witte chocolade door de roomkaas en mix tot een egaal mengsel
- Spatel één voor één de eieren door het beslag, niet te hard want er mag niet teveel lucht in het beslag komen
- Vul de springvorm met het beslag en roer glad, verlaag de oventemperatuur naar 140 ℃
- Bak de cheesecake af in circa 55-60 minuten, open de deur van de oven niet, want zo ontstaan er door temperatuurverschil scheurtjes!
- Laat de cheesecake daarna voor 1 uur afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier
- Laat daarna de cheesecake helemaal afkoelen
- Zet de cheesecake in de koelkast en laat deze voor minimaal 2 uur opstijven, het liefste een nachtje!
Topping
- Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een luchtig en stevig room
- Besmeer de bovenkant met de slagroom en vul de spuitzak met de overige slagroom en versier de taart met mooie toefjes
- Rasp een speculaasje boven het midden van de taart en versier met stukjes speculaas
6 Comments
Ingrid Meijer
9 november 2017 at 13:11Precies gedaan wat er stond maar de bovenkant is toch gescheurd…… hoe kan dat?
Mvg
Ingrid
Dorien
10 november 2017 at 13:44De cheesecake kan scheuren door een te groot verschil in temperatuur! Misschien toch iets te snel de ovendeur geopend na het bakken?
Anja
22 november 2017 at 12:51Ik weet dat bij ons niet iedereen van witte chocolade houdt maar smaakt het niet heel anders nu er ook roomkaas door zit? Of is het dan nog heel zoet?
Dorien
22 november 2017 at 12:57Nee hoor, ik vind de smaak van witte chocolade samen met roomkaas heel neutraal en romig en heel erg lekker in combinatie met de speculaas! Het zoete valt reuze mee.
Anja
22 november 2017 at 14:18Oke dan naar gewoon proberen! Bedankt voor je snelle reactie.
Marian
21 november 2018 at 12:53Ik ben bezig met de taart. Chocolade smelt nu.
Ik heb gehoord dat een bakje water onderin de oven help tegen scheuren.
Of komt de taart dan te hoog in de oven?