Nog een week en dan is het weer Pasen. Naar mijn idee is het echt net kerst geweest. De tijd vliegt voorbij! Maar nu het zulk lekker weer is, heb ik ook echt wel weer zin in het voorjaar en Pasen hoort daar echt bij. De bomen krijgen weer hun blaadjes, de narcissen schieten de grond uit, overal in de weides lopen jonge lammetjes. Feest dus! Om Pasen te vieren heb ik gisteren deze überschattige paasvlaai met frambozenbavarois gemaakt. Een vlaai in de vorm van een schaap. Ik wilde eerst een lammetjes laagjestaart maken, maar ik had geen idee welke vulling ik wilde gebruiken. Zo vaak heb ik nog geen laagjestaart gemaakt, maar vlaaien wel. Vandaar dat ik voor de veilige weg heb gekozen: een paasvlaai. Genoeg gebazeld: geniet van deze vlaai en van het lekkere weer!
PAASVLAAI MET FRAMBOZENBAVAROIS
Ingrediënten:
Vlaaibodem:
– 200 gram bloem
– 5 gram instant gist
– 15 gram roomboter
– 2 el olijfolie
– 100 ml lauwe melk
– 2 el suiker
– 1 eidooier
– 2 gram zout
Bakkersroom:
– 250 ml volle melk
– 75 gram suiker
– 1 volle el bloem
– 2 eidooiers
– 1 vanillestokje
– 1 zakje vanillesuiker
Frambozenbavarois:
– 250 ml yoghurt
– 250 ml slagroom
– 200 gram frambozen (vers of diepvries ontdooit)
– 2 el frambozensiroop (limonade)
– 6 blaadjes gelatine
Topping:
– 500 ml slagroom
– 250 gram mascarpone
– 4 el suiker
– 2 zakjes klopfix
– Zwart en roze icing
+ vlaaivorm 24 cm, spuitzak met gekarteld spuitmondje
Bereiding:
- Bodem: Maak de melk lauw
- Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in de bloem
- Doe in dit kuiltje de boter, de eidooier, de suiker, de olie en de melk
- Doe de gist in de melk
- Roer beetje bij beetje het bloem door het midden en kneed tot een soepel deeg
- Het deeg is goed wanneer je er een vliesje van kan trekken
- Vet een kom in met wat olie, leg het deeg hierin, dek af en laat 30 minuten op een warme, tochtvrije plaats rijzen
- Room: doe 2/3e van de melk samen met de suiker, vanillesuiker en het vanillemerg in een pan en breng aan de kook
- Maak in een ander bakje een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk
- Giet wat van de gekookte melk bij de eieren en doe dan alles terug in de pan, breng al roerend aan de kook totdat er clubjes ontstaan
- Dek af met plastic folie en zet weg
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de vlaaivorm in
- Los het deeg op een met bloem bestoven werkplek en rol uit tot een lap ter grootte van de vlaaivorm
- Leg het deeg in de vlaaivorm, druk goed aan, verwijder de randjes en prik gaatjes in de bodem
- Vul de vlaaivorm met de bakkersroom en bak de taart in 30 minuten gaar
- Los de vlaai uit de bodem en laat goed afkoelen, leg hem daarna in de koelkast om goed koud te worden
- Bavarois: laat de gelatineblaadjes weken in een schaaltje met koud water
- Pureer de frambozen en roer deze door de yoghurt samen met de siroop
- Klop de slagroom lobbig tot yoghurtdikte
- Knijp de gelatineblaadjes uit en doe deze in een steelpan en laat ze smelten
- Doe een eetlepel van het yoghurtmengsel bij de gelatine, roer goed en giet dan alles bij de yoghurt, roer direct goed door
- Spatel voorzichtig de slagroom door de yoghurt zodat alles goed gemengd is
- Giet de frambozenbavarois in de vlaaibodem tot aan de rand en laat deze in de koelkast circa 3 uur opstijven
- Doe de mascarpone, slagroom, suiker en klopfix in een kom en klop tot een luchtig en stevig room
- Besmeer de taart voorzichtig met een laag slagroom en strijk deze met behulp van een paletmesje glad
- Vul de spuitzak met slagroom en spuit de taart op zoals op de foto
- Maak een gezichtje met behulp van de icing, maak eventueel nog een bloemetje in het ‘haar’
Eetsmakelijk!
1 Comment
Will
29 maart 2018 at 21:31Wat ziet deze vlaai er lekker uit! Wil dit met het paasweekend in het vooruitzicht graag bakken natuurlijk!
Kun je deze vlaai ook in een springvorm van 24cm maken