De laatste tijd ben ik helemaal fan van Pinterest. Zulke leuke ideeën, DIY projecten enzovoort, maar ook echt hele lekkere recepten. Aantal weken geleden kwam ik dit recept tegen, donutballetjes. Dat leek mij zo ontzettend lekker dus nu heb ik ze eindelijk eens gebakken. De smaak is echt heel lekker, maar het zijn eerder mini suikerbolletjes in plaats van donutballetjes, dus vandaar dat ik de naam heb veranderd. Het is echt een heel leuk project om mee bezig te zijn, alleen het is wel een hele onderneming, zo bakken in een pan met olie enzo. Maar goed, een echte thuisbakker loopt daar niet voor weg! Hierbij het recept:
SUIKERKANEELBOLLETJES
Circa 30 stuks
Ingrediënten:
– 400 gram bloem
– 50 gram plantaardige margarine
– 150 gram kristalsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 180 ml melk
– 1 zakje instant gist (7 gram)
– 2 losgeklopte eieren
– Snuf zout
– Fijne kristalsuiker (te koop bij de Jumbo)
– Kaneel
+ frituurpan of braadpan met zonnebloemolie
Bereiding:
1. Verhit melk in een steelpan en voeg boter toe
2. Wanneer het mengsel kookt, voeg de suiker en vanillesuiker toe. Klop dit goed door en haal het pannetje van het vuur
3. Laat het mengsel afkoelen tot net iets hoger dan kamertemperatuur en voeg de gist toe, meng goed door
4. Voeg daarna de eieren toe
5. Voeg de bloem en zout toe in een grotere kom, maak hierin een kuiltje en voeg het natte mengsel toe en meng dit met een houten lepel tot een papje
6. Haal het deeg uit de kom en kneed het verder goed door met de hand. Doe dit lekker lang, zodat het deeg goed luchtig wordt
7. Vet de kom in met wat zonnebloemolie en bestrooi dit met wat bloem zodat het deeg niet gaat plakken aan de kom
8. Dek het deeg af met een natte theedoek of magnetronfolie en laat het circa 1 uur rijzen in een warme omgeving
9. Rol het deeg uit tot een plak van 4 mm en steek hier de rondjes uit en draai dit tot een bolletje (je kunt het ook met de hand doen)
10. Maak een mix van fijne kristalsuiker met kaneel, zodat hier straks de bolletjes door heen kunnen worden gehaald
11. Verhit de olie in de pan tot 180 graden celsius en bak de bolletjes totdat ze goudbruin zijn.
12. Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier
13. Wanneer de bolletjes niet meer nat zijn van de olie, haal ze door de suikermix heen, doe dit wanneer ze nog warm zijn, dan blijft de suiker het beste plakken
Eetsmakelijk!
No Comments