Lang stond deze stroopwafelvlaai op mijn wishlist om te bakken. Ik stelde het iedere keer weer uit, want ik wist niet precies hoe en wat. Totdat ik een aantal blikken dulce de leche had gemaakt en deze kon gebruiken voor deze vlaai. Een harde wenerbodem met karamelroom, stroopwafelbavarois, slagroom met karamelsaus, stukjes stroopwafel en witte chocoladestukjes. Al met al een heerlijke, maar machtige taart. Voor een echte karamelliefhebber dus. Genoeg gebazeld: hier het recept voor deze lekkere stroopwafelvlaai!
Voor deze taart heb je 1 blik dulce de leche nodig. Het recept voor dulce de leche vind je hier!
STROOPWAFELVLAAI
Voor 10 tot 12 puntjes
Ingrediënten:
Wenerbodem:
– 150 gram bloem
– 100 gram koude roomboter
– 50 gram suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1/2 losgeklopt ei
– 1 gram zout
Karamelroom:
– 250 ml volle melk
– 2 eidooiers
– 1 el bloem
– Snufje zout
– 1 zakje vanillesuiker
– 100 gram suiker
– 3 el dulce de leche
Bavarois:
– 200 ml yoghurt
– 200 ml slagroom
– Stukjes stroopwafel
– 4 blaadjes gelatine
– 2/3e van blik dulce de leche
– Suiker (naar smaak, maar niet teveel, de dulce de leche is al zoet zat!)
Topping:
– 400 ml slagroom
– 160 gram mascarpone
– 2 zakjes klopfix
– 4 el suiker
– Mini stroopwafeltjes
– Witte chocoladesnippers
– Karamelsaus
+ spuitzak, effen spuitmond, vlaaivorm 24 cm, blindbakbonen
Bereiding:
- Bodem: kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar met deeghaken of met de hand
- Wikkel deze in plastic folie en laat deze een kwartier in de koelkast koud worden
- Room: breng 2/3e van de melk samen met de suiker aan de kook
- Maak in een bakje een papje van de bloem, de eidooiers, zout en de overige melk
- Giet wat van de gekookte melk bij het bloempapje, roer door en giet alles in de pan
- Doe 3 el dulce de leche in het pannetje met room en roer goed door totdat deze gesmolten is
- Laat de room indikken en haal daarna van het vuur, dek het room af met plastic folie en laat afkoelen
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
- Vet een vlaaivorm van 24 cm in met wat boter
- Rol het deeg uit tot een plak ter grootte van de vlaaivorm met een dikte van 3 mm en bekleed de vlaaivorm hiermee
- Druk de randen goed aan, verwijder de buitenhangende randjes en prik met de vork wat gaten in de bodem
- Beleg de vlaaivorm met bakpapier en vul deze met blindbakbonen, bak de bodem in 30 minuten gaar
- Laat de bodem helemaal afkoelen en verwijder uit de vlaaivorm
- Laat de blaadjes gelatine weken in koud water voor minimaal 30 minuten
- Vul daarna de vorm met de bakkersroom, let op: niet al te hoog want er moet nog ruimte zijn voor de bavarois!
- Bavarois: Klop de slagroom met wat suiker lobbig
- Doe de dulce de leche in een steelpannetje en verwarm deze totdat het vloeibaar is, maak het wat vloeibaarder door er een klein scheutje slagroom bij te gieten
- Knijp de gelatine uit en los deze op in de verwarmde dulce de leche, laat daarna wat afkoelen
- Doe deze dulce bij de yoghurt, roer goed door en giet alles bij de slagroom
- Klop het algeheel nog even door totdat het een egaal mengsel is
- Verkruimel wat stroopwafels en roer deze door de bavarois en giet deze in de bodem tot aan de rand
- Laat de taart opstijven in de koelkast
- Topping: doe de mascarpone, suiker, klopfix en slagroom in een kom en klop dit tot een luchtig en stevig room
- Besmeer de taart met een laagje slagroom met behulp van een schuin paletmesje
- Vul de spuitzak met effen spuitmondje met de rest van de slagroom en versier de taart met de slagroom
- Verdeel wat kleine stroopwafeltjes over de taart en verkruimel er een aantal en bestrooi de taart hiermee
- Bestrooi de taart met de witte chocoladesnippers
- Doe wat karamelsaus in een bakje en versier de taart met slierten karamel door met een lepeltje snel heen en weer te slingeren
Eetsmakelijk!
10 Comments
Laura | liefdevoorbakken
29 mei 2016 at 15:27Wauw ziet er fantastisch uit! Wij hebben wel eens stroopwafelcupcakes gemaakt, maar deze gaat ook op onze to-bake-list!!
Dorien
29 mei 2016 at 21:32Leuk! Ik ben benieuwd hoe die gaat smaken!
Rowan
29 mei 2016 at 16:44Ohhhhh dit ziet er echt ontzettend lekker uit!
Michel
29 mei 2016 at 21:28Ik heb hem mogen proeven en het is echt een aanrader.
Deze taart smaakt echt heerlijk!!
Dorien
29 mei 2016 at 21:33Dankjewel Michel! Vandaag viel hij ook heel erg in de smaak
Joost
30 mei 2016 at 09:06Doe je dit met gewone yoghurt (magere of halfvol) of kan het ook met Griekse yoghurt ?
Dorien
30 mei 2016 at 09:52Ik heb magere yoghurt gebruikt. Ik denk dat Griekse yoghurt prima kan, maar dan wordt het wel iets vetter en machtiger qua smaak.
Jana
30 september 2017 at 13:45is 7 blaadjes gelatine niet wat te veel op 400 ml vocht? ik heb altijd geleerd 6 blaadjes op een liter..
Dorien
1 oktober 2017 at 19:41Ja klopt! Ik had laatst de vlaai gemaakt en heb toen minder gelatine gebruikt. Ik zal het gelijk even aanpassen!
Laura
11 december 2017 at 09:27De taart was heel lekker van smaak maar bleef bij mij wat zacht van binnen waardoor hij al inzakte voordat iemand een hap kon nemen :(. Jammer.
Groetjes Laura