Stroopwafelvlaai

stroopwafelvlaai

Lang stond deze stroopwafelvlaai op mijn wishlist om te bakken. Ik stelde het iedere keer weer uit, want ik wist niet precies hoe en wat. Totdat ik een aantal blikken dulce de leche had gemaakt en deze kon gebruiken voor deze vlaai. Een harde wenerbodem met karamelroom, stroopwafelbavarois, slagroom met karamelsaus, stukjes stroopwafel en witte chocoladestukjes. Al met al een heerlijke, maar machtige taart. Voor een echte karamelliefhebber dus. Genoeg gebazeld: hier het recept voor deze lekkere stroopwafelvlaai!

Voor deze taart heb je 1 blik dulce de leche nodig. Het recept voor dulce de leche vind je hier!

STROOPWAFELVLAAI

Voor 10 tot 12 puntjes

Ingrediënten:
Wenerbodem:
– 150 gram bloem
– 100 gram koude roomboter
– 50 gram suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1/2 losgeklopt ei
– 1 gram zout

Karamelroom:
– 250 ml volle melk
– 2 eidooiers
– 1 el bloem
– Snufje zout
– 1 zakje vanillesuiker
– 100 gram suiker
– 3 el dulce de leche

Bavarois: 
– 200 ml yoghurt
– 200 ml slagroom
– Stukjes stroopwafel
– 4 blaadjes gelatine
– 2/3e van blik dulce de leche
– Suiker (naar smaak, maar niet teveel, de dulce de leche is al zoet zat!)

Topping: 
– 400 ml slagroom
– 160 gram mascarpone
– 2 zakjes klopfix
– 4 el suiker
– Mini stroopwafeltjes
– Witte chocoladesnippers
– Karamelsaus

+ spuitzak, effen spuitmond, vlaaivorm 24 cm, blindbakbonen

stroopwafelvlaai

Bereiding:

  1. Bodem: kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar met deeghaken of met de hand
  2. Wikkel deze in plastic folie en laat deze een kwartier in de koelkast koud worden
  3. Room: breng 2/3e van de melk samen met de suiker aan de kook
  4. Maak in een bakje een papje van de bloem, de eidooiers, zout en de overige melk
  5. Giet wat van de gekookte melk bij het bloempapje, roer door en giet alles in de pan
  6. Doe 3 el dulce de leche in het pannetje met room en roer goed door totdat deze gesmolten is
  7. Laat de room indikken en haal daarna van het vuur, dek het room af met plastic folie en laat afkoelen
  8. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
  9. Vet een vlaaivorm van 24 cm in met wat boter
  10. Rol het deeg uit tot een plak ter grootte van de vlaaivorm met een dikte van 3 mm en bekleed de vlaaivorm hiermee
  11. Druk de randen goed aan, verwijder de buitenhangende randjes en prik met de vork wat gaten in de bodem
  12. Beleg de vlaaivorm met bakpapier en vul deze met blindbakbonen, bak de bodem in 30 minuten gaar
  13. Laat de bodem helemaal afkoelen en verwijder uit de vlaaivorm
  14. Laat de blaadjes gelatine weken in koud water voor minimaal 30 minuten
  15. Vul daarna de vorm met de bakkersroom, let op: niet al te hoog want er moet nog ruimte zijn voor de bavarois!
  16. Bavarois: Klop de slagroom met wat suiker lobbig
  17. Doe de dulce de leche in een steelpannetje en verwarm deze totdat het vloeibaar is, maak het wat vloeibaarder door er een klein scheutje slagroom bij te gieten
  18. Knijp de gelatine uit en los deze op in de verwarmde dulce de leche, laat daarna wat afkoelen
  19. Doe deze dulce bij de yoghurt, roer goed door en giet alles bij de slagroom
  20. Klop het algeheel nog even door totdat het een egaal mengsel is
  21. Verkruimel wat stroopwafels en roer deze door de bavarois en giet deze in de bodem tot aan de rand
  22. Laat de taart opstijven in de koelkast
  23. Topping: doe de mascarpone, suiker, klopfix en slagroom in een kom en klop dit tot een luchtig en stevig room
  24. Besmeer de taart met een laagje slagroom met behulp van een schuin paletmesje
  25. Vul de spuitzak met effen spuitmondje met de rest van de slagroom en versier de taart met de slagroom
  26. Verdeel wat kleine stroopwafeltjes over de taart en verkruimel er een aantal en bestrooi de taart hiermee
  27. Bestrooi de taart met de witte chocoladesnippers
  28. Doe wat karamelsaus in een bakje en versier de taart met slierten karamel door met een lepeltje snel heen en weer te slingeren

Eetsmakelijk!

stroopwafelvlaai
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

10 Comments

  • Laura | liefdevoorbakken
    29 mei 2016 at 15:27

    Wauw ziet er fantastisch uit! Wij hebben wel eens stroopwafelcupcakes gemaakt, maar deze gaat ook op onze to-bake-list!!

    Reply
    • Dorien
      29 mei 2016 at 21:32

      Leuk! Ik ben benieuwd hoe die gaat smaken!

      Reply
  • Rowan
    29 mei 2016 at 16:44

    Ohhhhh dit ziet er echt ontzettend lekker uit!

    Reply
  • Michel
    29 mei 2016 at 21:28

    Ik heb hem mogen proeven en het is echt een aanrader.
    Deze taart smaakt echt heerlijk!!

    Reply
    • Dorien
      29 mei 2016 at 21:33

      Dankjewel Michel! Vandaag viel hij ook heel erg in de smaak

      Reply
  • Joost
    30 mei 2016 at 09:06

    Doe je dit met gewone yoghurt (magere of halfvol) of kan het ook met Griekse yoghurt ?

    Reply
    • Dorien
      30 mei 2016 at 09:52

      Ik heb magere yoghurt gebruikt. Ik denk dat Griekse yoghurt prima kan, maar dan wordt het wel iets vetter en machtiger qua smaak.

      Reply
  • Jana
    30 september 2017 at 13:45

    is 7 blaadjes gelatine niet wat te veel op 400 ml vocht? ik heb altijd geleerd 6 blaadjes op een liter..

    Reply
    • Dorien
      1 oktober 2017 at 19:41

      Ja klopt! Ik had laatst de vlaai gemaakt en heb toen minder gelatine gebruikt. Ik zal het gelijk even aanpassen!

      Reply
  • Laura
    11 december 2017 at 09:27

    De taart was heel lekker van smaak maar bleef bij mij wat zacht van binnen waardoor hij al inzakte voordat iemand een hap kon nemen :(. Jammer.
    Groetjes Laura

    Reply

Leave a Reply