Ik kan het niet laten, nog een sinterklaasrecept! Zoals jullie misschien al kunnen zien aan de grote aantal sinterklaasrecepten op deze pagina, ben ik dol op het sinterklaasfeest. Dat is omdat ik dan extra veel met speculaas mag en kan bakken, mjam. Ik had al een recept er op staan voor een speculaasvlaai met een stoofpeer- en appelvulling, maar deze speculaasvlaai met roomvulling vond ik ook een goed idee.
SPECULAAS ROOMVLAAI MET KRUIMELS
Ingrediënten:
Bodem
– 200 gram bloem
– 100 ml melk
– 2 el bruine suiker
– 2 el olijfolie
– 5 gram instant gist
– 15 gram roomboter
– 2 gram zout
– 1 el speculaaskruiden
– 1 eidooier
Vulling
– 500 ml volle melk
– 150 gram kristalsuiker
– 4 eidooiers
– 1 vanillestokje
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 el bloem
Kruimels
– 110 gram bruine suiker
– 150 gram bloem
– 100 gram koude roomboter
– 2 el speculaaskruiden
– 1 gram zout
– Geschaafde amandelen
Topping
– 250 ml slagroom
– 100 gram mascarpone
– 2 el suiker
– 1 zakje klopfix
– Paar kruidnootjes
+ Vlaaivorm 24 cm diameter, spuitzak met gekarteld spuitmondje
Bereiding:
- Bodem: meng de bloem met het zout en speculaaskruiden en maak een kuiltje in het midden
- Doe de suiker, olijfolie, roomboter en eidooier in dit kuiltje
- Verwarm de melk tot het lauw aanvoelt en los de gist hier in op
- Giet de melk met gist in het kuiltje en meng beetje bij beetje de bloem door het natte mengsel
- Kneed het deeg circa 10 minuten met de hand totdat het aanvoelt als een zacht en soepel deeg
- Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hier in, dek af en laat 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plaats of tot wanneer het deeg is verdubbeld
- Vulling: Breng 3/4e van de melk aan de kook samen met de helft van de suiker en 2 zakjes vanillesuiker
- Doe de rest van de melk in een kom, doe hier de eidooiers en de andere helft van de suiker bij
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg er uit, doe deze bij het eidooiermengsel
- Roer het mengsel met een garde goed door elkaar totdat het een egaal mengsel wordt, voeg dan de bloem hier aan toe, roer goed door totdat alle klontjes weg zijn
- Giet wat van de gekookte melk bij het eidooiermengsel, roer dit even goed door en giet dan alles terug in de pan
- Breng de room al roerend aan de kook
- Zet het vuur wat zachter en laat de room nog even door ‘blubben’ totdat het de gewenste dikte heeft
- Dek de room af met plasticfolie (dit is tegen velvorming), laat afkoelen
- Kruimels: kneed voor de kruimels suiker, zout, bloem, boter en speculaaskruiden door elkaar tot mooie samenhangende kruimels
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en vet de bakvorm in
- Bebloem je werkblad en stort het deeg hier op, rol het deeg uit tot een plak van circa 3 mm dik en bekleed de bakvorm hiermee, verwijder de randjes en prik met een vork gaatjes in de bodem
- Vul met de bakkersroom en bedek daarna met de kruimels en wat amandelschaafsel
- Bak de vlaai in circa 30-35 minuten gaar en laat daarna helemaal afkoelen en leg dan voor 30 minuten in de koelkast
- Klop de slagroom samen met de suiker, mascarpone en klopfix tot een stevig room en versier de vlaai met wat toefjes slagroom, garneer met wat kruidnootjes
Eet smakelijk!
4 Comments
Judith
23 november 2023 at 17:02Wat ziet deze er heerlijk uit!!
Bedoel je met bruine suiker, basterdsuiker?
En dan donkere of lichtbruine basterdsuiker?
Dorien
24 november 2023 at 15:22Donkere basterdsuiker!
Patricia
25 november 2024 at 03:27Hoi Dorien
Een vraagje je schrijft bij benodigheden van de vulling 1 zakje vanillesuiker maar bij de bereiding zeg je 2 zakjes vanillesuiker. Graag zou ik willen weten hoeveel ik er nu moet gebruiken.
Alvast bedankt.
Dorien
25 november 2024 at 14:22Ik zie het! Het maakt niet zo heel veel uit of je 1 of 2 zakjes vanillesuiker er in doet, zelf vind ik 2 wel heel lekker!