Speculaas roomvlaai met kruimels

Ik kan het niet laten, nog een sinterklaasrecept! Zoals jullie misschien al kunnen zien aan de grote aantal sinterklaasrecepten op deze pagina, ben ik dol op het sinterklaasfeest. Dat is omdat ik dan extra veel met speculaas mag en kan bakken, mjam. Ik had al een recept er op staan voor een speculaasvlaai met een stoofpeer- en appelvulling, maar deze speculaasvlaai met roomvulling vond ik ook een goed idee. 

SPECULAAS ROOMVLAAI MET KRUIMELS 

Ingrediënten:
Bodem
– 200 gram bloem
– 100 ml melk
– 2 el bruine suiker
– 2 el olijfolie
– 5 gram instant gist
– 15 gram roomboter
– 2 gram zout
– 1 el speculaaskruiden
– 1 eidooier

Vulling
– 500 ml volle melk
– 150 gram kristalsuiker
– 4 eidooiers
– 1 vanillestokje
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 el bloem

Kruimels 
– 110 gram bruine suiker
– 150 gram bloem
– 100 gram koude roomboter
– 2 el speculaaskruiden
– 1 gram zout
– Geschaafde amandelen

Topping
– 250 ml slagroom
– 100 gram mascarpone
– 2 el suiker
– 1 zakje klopfix
– Paar kruidnootjes

+ Vlaaivorm 24 cm diameter, spuitzak met gekarteld spuitmondje

speculaas roomvlaai

Bereiding: 

  1. Bodem: meng de bloem met het zout en speculaaskruiden en maak een kuiltje in het midden
  2. Doe de suiker, olijfolie, roomboter en eidooier in dit kuiltje
  3. Verwarm de melk tot het lauw aanvoelt en los de gist hier in op
  4. Giet de melk met gist in het kuiltje en meng beetje bij beetje de bloem door het natte mengsel
  5. Kneed het deeg circa 10 minuten met de hand totdat het aanvoelt als een zacht en soepel deeg
  6. Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hier in, dek af en laat 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plaats of tot wanneer het deeg is verdubbeld
  7. Vulling:  Breng 3/4e van de melk aan de kook samen met de helft van de suiker en 2 zakjes vanillesuiker
  8. Doe de rest van de melk in een kom, doe hier de eidooiers en de andere helft van de suiker bij
  9. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg er uit, doe deze bij het eidooiermengsel
  10. Roer het mengsel met een garde goed door elkaar totdat het een egaal mengsel wordt, voeg dan de bloem hier aan toe, roer goed door totdat alle klontjes weg zijn
  11. Giet wat van de gekookte melk bij het eidooiermengsel, roer dit even goed door en giet dan alles terug in de pan
  12. Breng de room al roerend aan de kook
  13. Zet het vuur wat zachter en laat de room nog even door ‘blubben’ totdat het de gewenste dikte heeft
  14. Dek de room af met plasticfolie (dit is tegen velvorming), laat afkoelen
  15. Kruimels: kneed voor de kruimels suiker, zout, bloem, boter en speculaaskruiden door elkaar tot mooie samenhangende kruimels
  16. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en vet de bakvorm in
  17. Bebloem je werkblad en stort het deeg hier op, rol het deeg uit tot een plak van circa 3 mm dik en bekleed de bakvorm hiermee, verwijder de randjes en prik met een vork gaatjes in de bodem
  18. Vul met de bakkersroom en bedek daarna met de kruimels en wat amandelschaafsel
  19. Bak de vlaai in circa 30-35 minuten gaar en laat daarna helemaal afkoelen en leg dan voor 30 minuten in de koelkast
  20. Klop de slagroom samen met de suiker, mascarpone en klopfix tot een stevig room en versier de vlaai met wat toefjes slagroom, garneer met wat kruidnootjes

Eet smakelijk!

speculaas roomvlaai
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

2 Comments

  • Judith
    23 november 2023 at 17:02

    Wat ziet deze er heerlijk uit!!
    Bedoel je met bruine suiker, basterdsuiker?
    En dan donkere of lichtbruine basterdsuiker?

    Reply
    • Dorien
      24 november 2023 at 15:22

      Donkere basterdsuiker!

      Reply

Leave a Reply