Speculaasvlaai met stoofpeer en appel

sinterklaasrecepten

Ik typ dit bericht nu met het vooruitzicht dat ik vannacht een uurtje langer kan slapen. Ik kan er niet meer om heen: de winter komt er nu echt aan! Ik kan weer heerlijk gaan genieten van de gezelligheid van de winter: de lichtjes, de kaarsjes, kerst in het vooruitzicht, alle lekkernijen die weer gebakken mogen worden. Oké, het wordt koud en glad, maar dat neem ik maar voor lief. Vooral als je deze heerlijke speculaasvlaai in de oven hebt staan. De heerlijke geur van speculaas, laat staan die overheerlijke vulling! Het is niet alleen spijs wat er in zit, nee, er zit een heerlijke stoofperen- en appelvulling in. Een heerlijk winters taartje om nu lekker extra van te genieten. De speculaaskruiden zijn van Simply Spices. Ik kreeg een heerlijk pakket op de deurmat met deze kruiden. Deze speculaaskruiden zijn net wat kruidiger en fijner van smaak en geur dan die uit de supermarkt en daarnaast ook nog eens vrij van 24 allergenen. Heerlijk dus! Genoeg gebabbeld: hier het recept voor deze heerlijke speculaasvlaai:

SPECULAASVLAAI 

Ingrediënten:
Bodem
- 200 gram bloem
- 100 ml melk
- 2 el bruine suiker
- 2 el olijfolie
- 5 gram instant gist
- 15 gram roomboter
- 2 gram zout
- 1 el speculaaskruiden
- 1 eidooier

Vulling
- 8 stoofperen
- 1 grote appel
- 2 el bruine suiker
- 1 el kaneel
- 50 ml peervocht
- 15 gram maizena
- 300 gram spijs

Kruimels 
- 110 gram bruine suiker
- 150 gram bloem
- 100 gram koude roomboter
- 2 el speculaaskruiden
- 1 gram zout
- Geschaafde amandelen

+ Vlaaivorm 24 cm diameter

Speculaasvlaai

Bereiding:

  1. Vulling: schil de stoofpeertjes en snijd deze door de helft, verwijder het klokkenhuis
  2. Schil de appel en snijd in blokjes, zet apart
  3. Doe de peertjes in een pan met water totdat ze net onder staan en doe de bruine suiker en kaneel er bij
  4. Laat de peertjes zo'n 20 koken, voeg dan de appeltjes toe en laat dan nog voor 10 minuten koken
  5. Laat helemaal afkoelen
  6. Bodem: meng de bloem met het zout en speculaaskruiden en maak een kuiltje in het midden
  7. Doe de suiker, olijfolie, roomboter en eidooier in dit kuiltje
  8. Verwarm de melk tot het lauw aanvoelt en los de gist hier in op
  9. Giet de melk met gist in het kuiltje en meng beetje bij beetje de bloem door het natte mengsel
  10. Kneed het deeg circa 10 minuten met de hand totdat het aanvoelt als een zacht en soepel deeg
  11. Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hier in, dek af en laat 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plaats
  12. Vulling: Giet wat vocht uit de pan met peertjes, maar laat een laagje in de pan staan, bewaar 50 ml vocht, snijd de peertjes in grove blokjes
  13. Maak een papje met deze 50 ml met 15 gram maizena en roer dit door de peer- en appelblokjes en laat dit op laag vuur indikken
  14. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en vet de vlaaivorm in met wat boter of bakspray
  15. Rol het deeg uit tot een plak van circa 3 mm dik en bekleed de bakvorm hiermee, verwijder de randjes
  16. Rol het spijs plat tussen 2 vellen bakpapier of plastic folie tot een dunne plak en verdeel dit op de bodem, prik met de vork wat gaatjes in de bodem
  17. Beleg het spijs met de peer- en appelvulling tot aan de rand
  18. Kruimels: kneed voor de kruimels suiker, zout, bloem, boter en speculaaskruiden door elkaar tot mooie samenhangende kruimels
  19. Beleg de vulling met de kruimels en bestrooi met amandelschaafsel
  20. Bak de vlaai gaar in circa 30 minuten, laat daarna even afkoelen en verwijder de vlaaivorm, laat verder afkoelen
  21. De vlaai is lekker wanneer deze nog wat warm is, maar de vulling is wat steviger als de vlaai in de koelkast heeft gestaan
  22. Lekker met slagroom!

Eetsmakelijk!

Speculaasvlaai

3 Responses

  1. Dat klinkt heerlijk, een zelfgemaakte vlaai is altijd leuk.
  2. Hoi!Zou ik ipv deze vulling ook de roomvulling van je kruimeltaart met gele room kunnen gebruiken? Moet ik dan verder nog iets aanpassen?
    • Dat kan zekers! Kijk anders even bij het recept voor Kruimelvlaai voor de hoeveelheden voor bakkersroom. Succes!

Leave a comment