Het regent, het regent, de pannetjes worden nat. Wat een weer zeg! Het is niet meer te vermijden: de herfst is echt begonnen! Met dit regenachtige weer heb ik extra veel zin om de keuken in te duiken en aan de bak te gaan met de kruiden van het najaar en de winter. Zo ben ik op het idee gekomen om deze heerlijke speculaas rondo’s te maken. Een variatie op de al bestaande rondo’s maar perfect voor deze tijd van het jaar! De vulling is van frangipane, net even wat zachter dan amandelspijs.
speculaas rondo’s
Voor circa 14 koeken
Ingrediënten:
Deeg:
– 340 gram Zeeuwse bloem
– 270 gram koude roomboter
– 220 gram bruine basterdsuiker
– 10 gram citroenrasp
– 30 gram losgeklopt ei
– 4 gram bakpoeder
-4 gram zout
– 10 gram speculaaskruiden
Vulling:
– 300 gram amandelspijs
– 75 gram zachte roomboter
– 30 gram bloem
– 1 losgeklopt ei
Verder:
– Halve amandelen
– Losgeklopt ei
+ ringen met diameter 7 cm
Bereiding:
- Deeg: Meng alle droge ingrediënten van het deeg door elkaar, zeef de bakpoeder eerst voordat je deze er door doet
- Voeg het ei, de citroenrasp en de boter toe en kneed dit goed door elkaar
- Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 1 uur koud worden in de koelkast
- Frangipane: klop de roomboter samen met de amandelspijs zacht
- Klop het ei er door heen en tenslotte de bloem
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Haal het deeg uit de koelkast en rol dit uit tot een plak van 5 mm dik
- Druk in totaal 28 rondjes uit het deeg
- Leg een plakje deeg in elke ring, druk de randen aan, zorg eventueel voor een rand met restant deeg, prik gaatjes in de bodem
- Vul dit met de frangipane en dek af met een plakje deeg
- Herhaal dit zodat alle ringen gevuld zijn
- Beleg de rondo’s met een halve amandel en bestrijk daarna met ei
- Bak de rondo’s gaar in circa 20 minuten
- Los de rondo’s wanneer ze nog warm zijn, anders is de vorm niet goed te verwijderen
- Bewaar de afgekoelde rondo’s luchtdicht
2 Comments
Judith
24 januari 2021 at 08:57Dit ziet er heerlijk uit! Mag ik misschien vragen of je donkere of lichtbruine basterdsuiker hebt gebruikt?
Dorien
3 februari 2021 at 10:36Donkere basterdsuiker!