Slagroomtaart

Slagroomtaart, wisten jullie dat deze taart de taart der taarten wordt genoemd? Ik niet, maar ik snap enigszins wel waarom deze taart deze titel krijgt. Ik ben gek op slagroomtaart. Ik heb dit echt van mijn vader, want hij neemt eigenlijk altijd slagroomtaart als deze er is. Ik vind deze taart zo lekker, dat ik hem vroeger eigenlijk al heel vaak probeerde te maken, maar ik wist niet hoe. Hij mislukte eigenlijk ook altijd. Nu ik gelukkig iets meer bakkennis heb vervaardigd, vond ik het tijd worden om nogmaals een poging te wagen. Et voila! Hier is ‘ie dan!

Ik heb heel erg lopen twijfelen over de vulling. In de ene taart zit een laagje bakkersroom, de ander heeft het weer niet. Ik heb gekozen voor een vulling van frambozenjam, slagroom en verse aardbeitjes. Maar hierin hebben jullie de volledige vrijheid! Wil je de taart vullen met bakkersroom: hier het recept! 

 

slagroomtaart

slagroomtaart

Voor circa 10 tot 12 lekkerbekken

Ingrediënten:
Biscuit: 
– 5 eieren
– 150 gram suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 110 gram bloem
– 35 gram maïzena

Vulling & topping: 
– 1 liter slagroom
– 500 gram mascarpone
– 4 zakjes klopfix
– 8 el suiker
– Nougatinenootjes
– Frambozenjam
– Fruit
– Chocolaatjes
– Verse aardbeien

Trempreersiroop: 
– 200 gram suiker
– 150 gram water

+ taartpan 24 cm diameter, spuitzak met gekarteld spuitmondje

 

Bereiding:

  1. Biscuit: 1. Klop de eieren, suiker en vanillesuiker luchtig, circa 10 minuten op middelhoge stand. Het beslag moet gaan schuimen, ongeveer de dikte hebben van bijna opgeklopte slagroom
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius
  3. Zeef de bloem met maïzena boven de kom en spatel dit voorzichtig door het eimengsel, niet te lang, anders ontsnapt alle lucht
  4. Vet de taartvorm in met boter en bebloem deze
  5. Giet het beslag in de vorm
  6. Bak de taart gaar in een voorverwarmde oven 30 tot 35 minuten, goudbruin, gaarheid kan je testen door op de taart te drukken, deze moet rustig terugveren
  7. Laat de taart paar minuten afkoelen in de vorm, stort hem daarna op het rooster en laat het biscuit volledig afkoelen, snijd daarna in 3 gelijkmatige plakken
  8. Trempreersiroop: breng de suiker met het water aan de kook en laat 1 minuut doorkoken totdat de suiker is opgelost, laat het afkoelen, pas op: erg heet! Voeg eventueel nog wat drank toe voor een lekkere smaak (Kirsch, rum, marasquin) doe dit nadat de siroop heeft gekookt
  9. Doe met een kwast wat van de trempeersiroop op de plakken biscuit, zodat deze niet uitdrogen
  10. Klop de slagroom met de mascarpone, 8 el suiker en klopfix tot een stevig room
  11. Pak de onderste plak biscuit en besmeer deze met een laagje frambozenjam en bedek deze met een laagje slagroom
  12. Bedek deze met de middelste plak biscuit en besmeer deze met een dun laagje slagroom
  13. Was en snijd de aardbeien in dunne plakjes en beleg de slagroom hiermee, bedek wederom met een laagje slagroom
  14. Dek af met de bovenste plak biscuit en bestrijk de gehele taart met slagroom, houd nog voldoende over voor de rozetten slagroom
  15. Druk de nougatinenootjes op de zijkant van de taart, het is even geklieder, maar ik vind dit eigenlijk het makkelijkste!
  16. Vul een spuitzak met de slagroom en spuit 12 mooie rozetten op de taart
  17. Versier de taart met het fruit en de chocolaatjes

Eet smakelijk! 

slagroomtaart
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

5 Comments

  • Rika
    11 december 2018 at 11:10

    Mooie taarten

    Reply
  • Rilana
    6 augustus 2020 at 19:22

    Helaas is de taart hier mislukt, de taart groeide niet in de oven, en er zaten stukjes maïzena in, ik heb precies gedaan zoals beschreven met de zeef erin en met een spatel voorzichtig door roeren, echter zijn dit klontjes geworden erg jammer, enige tip hoe ik het anders kan doen?

    Reply
    • Dorien
      7 augustus 2020 at 12:09

      Het klinkt alsof de eieren niet luchtig genoeg zijn geklopt en dat de maizena met bloem toch niet voldoende door de eieren zijn gespateld. Het spatelen mag best wel krachtig zijn, zo heb je sneller de maizena door de eieren gespateld en sla je minder lucht uit de eieren. Ik heb best vaak op de bodem nog wat maizena en bloem liggen, dus ik kijk altijd heel goed of ik alles er door heb gespateld.

      Reply
  • Wendy Roeleveld
    21 december 2021 at 21:03

    Zo’n taart zou ik graag eens willen maken,alleen iets kleiner,heb ik dan hetzelfde nodig wat betreft de ingrediënten voor de taart.
    En als ik minder nodig heb aan ingrediënten,voor een taart van 18 cm,hoeveel heb ik dan nodig.
    Zou je me daarmee kunnen helpen!!

    Reply
  • Luc verspecht
    18 december 2023 at 23:11

    heel goed uitgelecht ik kan niet wachten im aan de slag te gaan

    Reply

Leave a Reply