Zwitserse roomvlaai

Zwitserse roomvlaai

Wat een week heb ik gehad zeg, poeh! Ik ga het niet allemaal vertellen, want ik ben van plan om aan het einde van juli een overzicht met hoogtepunten te schrijven! Maar goed, mijn broer vierde zijn verjaardag en hij wilde graag dat ik twee taarten zou gaan maken en dat had ik dus gedaan. Eerst wilde ik deze heerlijke Zwitserse roomvlaai helemaal niet plaatsen, omdat ik deze al in minivariant had, maar het is altijd fijn om een recept te hebben. En als jullie denken: goh wat bazelt Dorien toch lekker, dat kan zekers kloppen, want ik ben ontzettend moe! Dus ik houd ermee op en geef jullie het recept van deze lekkere Zwitserse roomvlaai.

ZWITSERSE ROOMVLAAI

Voor 10 tot 12 punten

Ingrediënten:
Bodem:
– 200 gram bloem
– 5 gram instant gist
– 15 gram roomboter
– 2 gram zout
– 2 el zonnebloemolie
– 100 ml melk
– 2 el suiker
– 1 eidooier

Bakkersroom:
– 750 ml volle melk
– 6 eidooiers
– 225 gram suiker
– 1 vanillestokje
– 2 zakjes vanillesuiker
– 3 el bloem

Topping:
– 750 ml slagroom
– 300 gram mascarpone
– 3 zakjes klopfix
– 6 el suiker
– Witte- en melkchocolade rasp
– Nootjes
– Poedersuiker
– Garneerchocolaatjes

+ vlaaivorm 26 cm, taartkartonnetje, spuitzak met spuitmondje

Zwitserse roomvlaai

Bereiding: 

  1. Bodem: Maak de melk lauw
  2. Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in de bloem
  3. Doe in dit kuiltje de boter, de eidooier, de suiker, de olie en de melk
  4. Doe de gist in de melk
  5. Roer beetje bij beetje het bloem door het midden en kneed tot een soepel deeg
  6. Het deeg is goed wanneer je er een vliesje van kan trekken
  7. Vet een kom in met wat olie, leg het deeg hierin, dek af en laat 30 minuten op een warme, tochtvrije plaats rijzen
  8. Room: doe 2/3e van de melk samen met de suiker, vanillesuiker en het vanillemerg in een pan en breng aan de kook
  9. Maak in een ander bakje een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk
  10. Giet wat van de gekookte melk bij de eieren en doe dan alles terug in de pan, breng al roerend aan de kook totdat er clubjes ontstaan
  11. Dek af met plastic folie en zet weg
  12. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de vlaaivorm
  13. Los het deeg op een met bloem bestoven werkplek en rol uit tot een lap ter grootte van de vlaaivorm
  14. Leg het deeg in de vlaaivorm, druk goed aan, verwijder de randjes en prik gaatjes in de bodem
  15. Vul de vlaaivorm met de bakkersroom en bak de taart in 30 minuten gaar
  16. Los de vlaai uit de bodem en laat goed afkoelen, leg hem daarna in de koelkast om goed koud te worden
  17. Doe de mascarpone, slagroom, suiker en klopfix in een kom en klop tot een stevig en luchtig room
  18. Besmeer de bodem met een dikke laag slagroom en strijk glad
  19. Vul een spuitzak met de overige slagroom en spuit mooie toeven
  20. Maak een mengsel van de nootjes, de witte- en melkchocoladerasp en leg deze in het midden
  21. Bestrooi met wat poedersuiker
  22. Garneer de taart met chocolaatjes

Eetsmakelijk!

Zwitserse roomvlaai
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

19 Comments

  • Marlies
    12 juli 2016 at 19:20

    Wauw wat ziet hij er mooi uit! Hij kan zo in de etalage bij een bakker 🙂

    Reply
  • Herolina
    17 juli 2016 at 20:17

    Lykt erg lekker. Maar eerst wil ik jou appelstruddel maken . Wil altyd nog een maken maar durfe er nooit aan te beginnen. Hierdie vlaai van jou lykt veel op onze melktaart. Melktaart is een erg bekende taarthier zoals speculaas in Nederland. Er is ook een korstloose melktaart die ook erg lekker is. Toen al de kinderen nog in huis waaren bakten we die zomaar als toetje als plaatsvervanger.voor yogurd.

    Reply
    • Dorien
      18 juli 2016 at 16:29

      Apfelstrudel is veel makkelijker dan het lijkt, mij is het erg meegevallen. Ik heb het even opgezocht en lijkt inderdaad hier wel op ja! Het lijkt ook wel wat qua uiterlijk op de rijstevlaai. Ik ben benieuwd hoe de apfelstrudel geworden is!

      Reply
  • Cherish
    19 februari 2017 at 18:12

    Hi!

    Ik heb je recept geprobeerd!
    Bedankt hiervoor, erg duidelijk en makkelijk te volgen waardoor het tot een succes heeft geleid 🙂

    Erg lekker, dit was mijn eerste vlaai!

    Ga zeker nog meer recepten proberen 😉

    Reply
  • Angelina
    10 mei 2017 at 19:16

    Hoi, ik heb een vraag. Ik wil voor mijn verjaardag komend weekend deze zwitserse vlaai maken, maar ik vroeg me af waarom je de room ook meebakt in de oven, ik heb daar nog nooit van gehoord ! En in andere recepten die ik vind op internet doen ze dit niet. Ik vertrouw jouw site alleen wat meer dan sommige anderen die er wat minder professioneel uitzien haha. Maar voor de zekerheid toch deze vraag.

    Groetjes

    Reply
    • Dorien
      10 mei 2017 at 19:20

      Hoi! Wat een goede keuze, erg lekkere vlaai! Tja, ik bak hem mee zodat de bodem mooi plat blijft, want als je hem zonder room bakt, dan behoud de vlaai zijn vorm niet. Je kunt ook blindbakbonen gebruiken en later pas de room er in doen, qua smaak en textuur maakt het niet heel veel uit, maar het is voor mij eigenlijk puur gemak! Het scheelt weer een paar handelingen zal ik maar zeggen. Succes!

      Reply
      • Jamie van der Meer
        31 augustus 2023 at 10:14

        Hoe lang raad je aan om dan te blind bakken en hoe lang de room als je het apart zou doen?

        Reply
        • Dorien
          8 september 2023 at 12:26

          Ik zou ze dan circa 20 minuten blindbakken tot de bodems mooi goudbruin gekleurd zijn.

          Reply
  • Jaap Verschoor
    20 maart 2018 at 22:02

    Hallo Doortje,

    Afgelopen week heb ik een taartenproeverij georganiseerd voor onze straat. Ikzelf had nog nooit een taart gebakken en ja wat doe je doen. Surfen op internet op zoek naar een recept.

    Een week van tevoren oefen ik de Zwitserse roomvlaai van Doortje. Met het heldere recept en twee uur verder sta ik paf. Wat een overheerlijke smaak en ik kan het. Even later stapt de buurvrouw binnen die ik een stuk roomvlaai aanbied. Spontaan zegt ze, dit is toch geen oefentaart voor de proeverij; hij is super.

    De taartproeverij in het clubhuis van de speeltuin was een succes. Iedereen had op zijn eigen wijze een overheerlijke taart gemaakt. Jong en oud hebben genoten.

    Groetjes,
    Jaap Verschoor, Nieuw Lekkerland

    Reply
    • Dorien
      21 maart 2018 at 06:09

      Wat ontzettend leuk om te lezen! Fijn dat de taart zo goed gesmaakt heeft!!

      Reply
  • Tineke
    1 september 2018 at 15:58

    Via Pinterest kwam ik op deze pagina terecht en vanmorgen de vlaai gemaakt. Hoop dat tie net zo lekker smaakt als tie eruit ziet.
    Ik heb alleen de bodem blind gebakken en de bakkersroom heb ik anders gemaakt. Deze heb ik al meer gebruikt in taarten en doe 300 ml melk en 300 ml slagroom met een zakje banketbakkersroom van dr. Oetker. Deze is heerlijk op die manier.
    Bedankt voor je recept!

    Groetjes,
    Tineke

    Reply
  • […] We zijn weer terug belandt bij de vlaaien. Dit is toch iets wat ik graag onder de knie wil krijgen. Aangezien ik laatst een vanille roomvlaai heb geproefd en zeer onder de indruk was wou ik deze zelf toch ook proberen te maken. Zodoende de Zwitserse roomvlaai van Doortjeskeuken.nl […]

    Reply
  • Me de Bont
    3 oktober 2020 at 10:38

    Het is een heerlijke taart. Ik maak ook al geruime tijd volgens jou recept de vlaaibodem. Nu komt mijn vraag: de laatste weken wil mijn deeg niet (goed) rijzen. De gist is volgens de verpakking nog goed. Heb je enig idee wat er nog meer fout kan zijn??

    Reply
    • Dorien
      9 oktober 2020 at 12:15

      Wat jammer zeg! Staat je deeg op een warme en tochtvrije plaats?

      Reply
      • Me de Bont
        28 november 2020 at 11:00

        Ja hetzelfde als ik voorheen deed. Ik snap er niets van.

        Reply
  • Rianne van Hoek
    19 juni 2021 at 13:45

    Wat een goed recept!

    Ik Het eiwit gebruikt voor meringues zodat ik dar niet door de gootsteen hoef te spoelen.

    Reply
  • Sjan69
    1 april 2023 at 10:33

    Bij stap 10 staat: breng roerend aan de kook totdat er clubjes ontstaan. Wat bedoel je met clubjes? 😐

    Reply
    • Dorien
      2 april 2023 at 14:43

      Haha, dat moeten natuurlijk blubjes zijn! Ik zal het aanpassen!

      Reply

Leave a Reply