Pitmoppen, echte oer-Hollandse koekjes. In de supermarkt liggen deze koekjes meestal samen met nog andere overheerlijke boterkoekjes verpakt en heten boterkoekjes. Ik wist dus niet dat deze heerlijkheden pitmoppen heten. Toen ik erachter kwam ben ik meteen op zoek gegaan naar recepten en zo dit recept ontwikkeld. Ook zo benieuwd hoe lekker deze koekjes zijn? Maak ze snel en ontdek zelf!
De koekjes op de foto zijn iets wat groot uitgevallen, ze bakken echt groot, dus in het recept heb ik geschreven hoe groot de plakjes voor het bakken ongeveer moeten zijn. Maar goed, te grote koekjes zijn natuurlijk geen straf, meer om van te genieten!
Pitmoppen
Dit heb je nodig:
- 150 gram roomboter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 4 gram vanillesuiker
- 2 gram zout
- 7 gram citroensap
- 25 gram ei
- 250 gram Zeeuwse bloem
- 3 gram baking soda
- 1 los geklopt ei
- Halve amandelen
Zo maak je het:
- Klop de boter zacht
- Voeg de suiker, vanillesuiker, citroen en zout toe, klop tot egaal mengsel
- Voeg de 25 gram ei toe en klop wederom tot egaal mengsel
- Voeg de baking soda en bloem toe, kneed dit tot een glad deeg
- Maak hiervan een rechthoekig blok van 4 bij 4 cm en wikkel deze in plastic folie, laat minimaal 1 uur koud worden in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 170℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Snijd het deeg in plakjes van circa 1/2 cm dik en leg deze op de bakplaat met 2 cm tussen de koekjes
- Besmeer de koekjes met ei, garneer daarna met twee halve amandelen en besmeer wederom met ei
- Bak de pitmoppen in 15 tot 20 minuten gaar en goudbruin
- Bewaar de pitmoppen in een luchtdichte doos
No Comments