Soms ben je gewoon toe aan comfortfood; oftewel pasta. Wat hier in huis favoriet is pasta carbonara. Over pasta carbonara bestaat nogal een discussie; wel of geen room, wel of geen knoflook en wat voor spek er wordt gebruikt. Volgens de Romeinen, waar de oorsprong van de carbonara ligt, bestaat je bord met pasta carbonara vooral uit eidooiers, guanciale (varkenswang) en pecorino.
Nu kan ik begrijpen dat pecorino wat heftig klinkt, ik zelf vind dit ook wel een pittige kaas. Dan kan je er voor kiezen om de helft te vervangen met Parmezaanse kaas.
In veel recepten zie je dat er vaak hele eieren door de carbonara gaan, ik kies er persoonlijk voor om vooral eidooiers te gebruiken. Hierdoor wordt de pasta nog romiger en de kans op schiften is minder groot dan wanneer je hele eieren gebruikt.
En dan nu de vraag: wat voor pasta pak ik? Nou, ik kies tegenwoordig alleen maar voor de wat duurdere pastasoorten, die echt uit Italië komen zoals la Molisana. Als je goed naar de pasta kijkt, zie je dat ze niet zo glad zijn, ze zijn namelijk geperst door een kopermatrijs. Alles is natuurlijk voor een goede binding met je saus en smaak. Voor carbonara pak ik het liefste spaghetti.
Als je je afvraagt waar je tegenwoordig guanciale vandaan haalt; je kunt het nu vinden bij de Albert Heijn! Super fijn, want zo kunnen wij ook makkelijker zelf de enige echte pasta carbonara maken.
Dit heb je nodig:
- 400 gram Pasta spaghetti
- 4 eidooiers
- 1 heel ei
- 150 gram Pecorino geraspt
- 200 gram guanciale anders pancetta
- zwarte peper
- zout
Zo maak je het:
- Verwijder het zwoerd van de guanciale, snijd deze in kleine blokjes, zet een hapjespan op het vuur en bak hierin de blokjes spek in het eigen vet
- Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg een flinke snuf zout toe aan het water, kook dan de pasta zoals staat beschreven
- Klop ondertussen in een kom de eidooiers en ei met een garde los en iets wat luchtig en roer daarna de geraspte kaas er door, houd een beetje apart voor over de pasta, giet wat van het spekvet bij de eieren, klop nog even door en voeg ook nog wat zwarte peper toe
- Haal de pasta van het vuur zodra deze gekookt is, voeg een jus lepel van het kookvocht bij de eieren, roer goed door en pak dan de pasta met een tang en doe deze bij de eieren, roer goed door, door de hitte zal de saus zich binden aan de pasta
- Roer als laatste de gebakken blokjes guanciale door de pasta en serveer het met nog wat extra geraspte pecorino en zwarte peper
No Comments