Het weer van afgelopen week was echt een cadeautje! Zoveel zon hebben we al in tijden niet gehad. Ik vind het zo heerlijk om te zien dat heel het land weer wakker wordt, meer mensen op straat en de terrasjes die volstromen. Maar ook de natuur wordt wakker! Ga maar eens naar buiten en je hoort zoveel meer vogels fluiten en kijk maar naar de struiken en planten, de knopjes zitten er alweer in en staan op het punt om te gaan bloeien.

Zodra dit gebeurt, sta ik klaar in de keuken om weer heerlijke lentebaksels te maken. Deze passievrucht tartelettes met meringue horen hier helemaal bij! Heerlijke knapperige bodems met de friszurige, maar ook zoete passievruchtcurd perfect in balans gebracht met de Italiaanse meringue. Probeer hier maar eens vanaf te blijven!


Dit heb je nodig:
Bodem
- 200 gram bloem
- 30 gram amandelmeel
- 2 gram zout
- 80 gram poedersuiker
- 125 gram koude roomboter
- 1/2 ei losgeklopt
- 8 gram vanillesuiker
Vulling
- 1 pot passievrucht curd
Italiaans meringue
- 50 milliliter water
- 100 gram eiwitten circa 3
- 225 gram kristalsuiker
- Snufje zout
Verder
- Standmixer
- (suiker) thermometer
- Tartelette ringen
- Gasbrandertje
- Spuitzak met spuitmondjes
Zo maak je het:
Bodem
- Doe de droge ingrediënten bij elkaar en kneed de boter door het deeg
- Voeg als laatste het ei toe, kneed kort door tot een samenhangend deeg en verpak dit in plastic folie, leg het voor minimaal 1 uur in de koelkast
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en spray de vormpjes goed in met bakspray
- Rol het deeg uit tot ongeveer een dikte van 3 mm en bekleed de tartelette vormpjes hiermee, druk de rand niet teveel aan, prik gaatjes in de bodem zodat het niet op gaat bollen, bewaar het deeg dat je over hebt weer in plastic folie in de koelkast
- Zet de bakplaat met de bakvormpjes voor minimaal 15 minuten in de koelkast zodat het deeg wat kouder word, hierdoor blijft het zijn vorm houden tijdens het bakken
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (boven- en onderwarmte) en bak de tartelettes in circa 14-17 minuten goudbruin en verwijder direct na het bangen de ringen en laat afkoelen op een rooster
Italiaans meringue
- Maak een kom en garde vetvrij en doe de eiwitten hier in, zet aan de kant
- Doe de suiker en water in een steelpannetje en breng dit aan de kook
- Begin met het opkloppen van de eiwitten als de suikersiroop een temperatuur van 113 °C is
- Kook de suikersiroop tot het een temperatuur van 118 °C heeft bereikt en giet het voorzichtig straalsgewijs bij het eiwit
- Klop vervolgens het eiwit tot het lauw aanvoelt
Vullen
- Vul de tartelettebodems tot net onder het randje met de passievrucht curd
- Vul een spuitzak met een spuitmondje naar keuze met de meringue en spuit de tartelettes op
- Gebruik vervolgens de gasbrander om het schuim een mooi kleurtje te geven
Notes


No Comments