Vroeger in mijn kindertijd reden er van die autootjes rond met een gebakje op het dak. Ik vond het altijd geweldig om deze te zien en kreeg altijd meteen trek in zo’n lekker gebakje! Meestal waren die gebakjes moorkoppen. Een lekkere soes met slagroom en chocolade op de bovenkant. Maar wat is een moorkop anders dan een Bossche bol? Nou, de Bossche bol is helemaal gevuld met slagroom met de hele bol gedipt in chocolade terwijl de moorkop door de midden is gesneden en alleen de bovenkant chocolade heeft. Ach, minor details. Bijna hetzelfde maar net even iets anders. Voor mij een reden om lekker moorkoppen te maken en het recept aan jullie te delen!
moorkoppen
Voor circa 10 soezen
Ingrediënten:
Soezen:
– 100 ml water
– 100 ml melk
– 100 gram roomboter
– 100 gram bloem
– 3 tot 4 eieren
– Snufje zout
Slagroom:
– 500 ml slagroom
– 200 gram mascarpone
– 4 el suiker
– 2 zakjes klopfix
Topping:
– 150 gram pure chocolade
– 10 partjes mandarijn
+ spuitzak met gekarteld spuitmondje
Bereiding:
- Leg alle ingrediënten voor het soezendeeg klaar
- Laat de boter op laag vuur smelten
- Voeg melk en water toe en breng dit aan de kook
- Haal van het vuur en roer de bloem door het mengsel totdat alle bloem is opgenomen
- Zet het mengsel terug op het vuur en blijf goed roeren, circa 4 tot 5 minuten lang, het maakt niet uit als het een wat sissend geluid maakt en dat het wat aanbakt, dit is voor het rijsproces heel belangrijk
- Stort het deeg in een kom, roer goed door en laat daarna voor aantal minuten afkoelen
- Roer 1 voor 1 de eieren door het mengsel, voeg pas het volgende ei toe wanneer de vorige is opgenomen, houd het eerst bij 3 eieren
- Het beslag moet als een trage dikke druppel van de spatel afvallen, mocht het beslag te snel van de spatel afvallen, dan is het iets te droog, klop het 4e ei los en voeg beetje voor beetje toe aan het beslag totdat het wel als een mooie trage dikke druppel van de spatel valt
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 210 graden Celsius
- Vul een spuitzak met het beslag, knip een punt van circa 1,5 tot 2 cm breed af en spuit hoopjes van circa 2 cm breed en 1,5 cm hoog met voldoende tussenruimte tussen de soezen
- Bak de soezen gaar in circa 25 tot 30 minuten, houd de ovenduur gedurende de baktijd dicht
- Laat de soezen na het bakken goed afkoelen en snijd ze daarna voorzichtig door de midden\
- Smelt 2/3e van de chocolade au bain marie en roer daarna de overige 1/3e van de chocolade er door heen
- Dip voorzichtig de bovenkant van de soezen in de chocolade en laat wat hard worden
- Vulling: klop de slagroom samen met de suiker, mascarpone en klopfix tot een stevig en luchtig room
- Vul de soes met een dikke laag slagroom, houd nog wat over voor op de bovenkant
- Leg de bovenkant van de soes op de juiste soes met slagroom en laat de chocolade koud worden in de koelkast
- Versier daarna met een toefje slagroom en een partje mandarijn
Eetsmakelijk!
No Comments