Millionaire’s shortbread. Ik heb het al eens langs zien komen op de wonderlijke wereld van de foodblogs. Het zag er wel lekker uit, maar toch heb ik nooit de moeite genomen om het zelf een keer te maken. Totdat ik het boek van Saakje kocht. Zij heeft een aantal jaar geleden een ontzettend leuk bakboek op de markt gebracht namelijk Saakje’s Zoete Bakboek. Hierin staan een aantal heerlijke koekjes, taarten en overige heerlijke zoete lekkernijen. In dit boek staat ook het recept voor millionaire’s shortbread. Ik kon er nu dus echt niet meer om heen. De dag nadat ik het boek binnen had gekregen, had ik het recept gemaakt. Het heeft serieus maar 2 dagen geduurd tot het bakje leeg was. Dit zegt toch genoeg?
millionaire’s shortbread
Circa 40 stuks
Ingrediënten:
Deeg
– 175 gram roomboter
– 250 gram bloem
– 2 gram zout
– 75 gram witte basterdsuiker
Karamel
– 1 blikje gecondenseerde melk
– 100 gram roomboter
– 100 gram lichtbruine basterdsuiker
Topping
– 150 gram pure chocolade
– 30 gram witte chocolade
Bereiding:
- Deeg: Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Smelt de boter
- Meng de bloem, zout en suiker door elkaar en voeg de gesmolten boter toe
- Leg het deeg op de bakplaat en druk deze met je vingers plat tot circa een plak van 25×30
- Bak de koek in 20 minuten gaar en lichtbruin, laat daarna afkoelen
- Karamel: Verwarm de boter, de suiker en de gecondenseerde melk op een laag vuur. Roer met een houten lepel alles zachtjes door elkaar heen zodat de karamel niet aanbrandt. Het duurt wel eventjes voordat de karamel de juiste kleur heeft (circa 15 minuten)
- Laat de karamel 5 minuten staan, roer het nog even goed door en giet het op de afgekoelde koek
- Smelt 2/3e van de pure chocolade au bain marie, haal van de pan wanneer gesmolten en roer de overige pure chocolade erdoor heen
- Giet de chocolade over de afgekoelde karamel en strijk glad met een paletmes
- Smelt de witte chocolade au bain marie en giet deze in een wegwerpzakje
- Knip een klein puntje hier van en trek lijnen over de nog vloeibare chocolade
- Trek met een satéprikker voorzichtig lijnen door de witte chocolade zodat je mooie golfjes krijgt
- Laat de koek afkoelen en hard worden en snijd daarna in mooie blokjes
Eetsmakelijk!
No Comments