Ik heb deze week gedoopt tot amandelweek. Gewoon omdat ik een aantal recepten had met amandelen en het mij wel leuk leek. Amandelmeel, amandelspijs en dan nu als kopstuk deze kersengebakjes met crumble. De combinatie van kersen en amandelen is heerlijk. Zo doe je bij amarenakersen bijvoorbeeld ook wat amandelessence en amaretto! Heerlijk! Maar goed, het recept komt uit het boek Bakboek de Klassiekers en deze kersengebakjes smaken heerlijk!
KERSENGEBAKJES MET CRUMBLE
Voor circa 8 gebakjes
Ingrediënten:
Deeg:
– 125 gram roomboter
– 125 gram kristalsuiker
– 1 ei
– 1 eidooier
– 250 gram bloem
– 2 gram bakpoeder
Frangipane:
– Zie basisrecept frangipane
Crumble:
– 50 gram bloem
– 50 gram lichtbruine basterdsuiker
– 50 gram amandelpoeder
– 50 gram koude roomboter
Afwerking:
– Een blik vlaaivulling kersen
– Poedersuiker
+ 8 tartelettevormpjes van 10 cm doorsnee
Bereiding:
- Deeg: Doe de boter in een kom en meng er met een hand de suiker er door
- Voeg het ei en de eidooier toe en meng goed
- Zeef de bloem samen met de bakpoeder en voeg dit toe
- Kneed alles tot een vast deeg, maar knijp de grondstoffen niet door de vingers
- Maak van het deeg een mooie bol, druk dit wat plat en wikkel in plastic folie
- Laat minstens 30 minuten koud worden in de koelkast
- Bereid de frangipane volgens dit recept
- Crumble: meng de bloem, suiker en het amandelpoeder door elkaar
- Snijd de boter in kleine blokjes en doe deze in de bloem
- Kneed het tot een kruimelig deeg en zet dan even in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht) en vet de tartelettevormpjes in met wat boter
- Bekleden: Kneed het deeg kort door en rol uit tot een plak van ongeveer 3 mm dik
- Bekleed de vormpjes met het deeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem
- Vul een spuitzak met de frangipane en spuit dit in elk vormpje zodat de bodem mooi bedekt is
- Lepel ongeveer 4 a 5 kersen in het midden van de frangipane, het maakt niet uit als er wat saus meegaat
- Verdeel de crumble over de 8 vormpjes
- Bak de kersengebakjes ongeveer 30 minuten in de oven totdat ze een mooie kleur hebben
- Haal uit de oven en laat afkoelen tot je de vormpjes met de hand aan kunt raken, verwijder de gebakjes uit de vormpjes en laat verder afkoelen op een rooster
- Bestrooi de gebakjes voor serveren met poedersuiker, zet anders afgedekt in de koelkast
Eetsmakelijk!
8 Comments
Dicky
5 augustus 2021 at 14:46Super lekkere koeken zeg! Bedankt voor het recept. Echt lekker met die kersenvulling. Ik heb ze nog wel wat langer in de oven gezet, omdat de onderkant nog niet gaar was. Laatste 10 minuren alleen onderwarmte gegeven, want de bovenkant werd anders te donker. Zo ging het prima. Heerlijk hoor!
Klasine
21 februari 2022 at 21:03Beste Dorien,
Is het mogelijk om deze koeken 2 dagen van te voren te maken of heeft dit niet je voorkeur?
Dorien
6 maart 2022 at 07:39Dat kan zeker! Zolang je ze maar goed afgedekt weg legt is er niks aan de hand.
Wendy
9 augustus 2022 at 09:48Hallo,
Bij het recept frangipane staat dat er amandelspijs in gaat. Heb je dat zelf gemaakt de amandelspijs? Of zo gekocht? En heb je vormpjes met vaste bodem of losse bodem?
Groetjes Wendy
Wendy
25 augustus 2022 at 19:02Hallo,
Nog een vraagje waar kan je de amandelpoeder kopen?
Groetjes Wendy
Wendy
14 september 2022 at 08:38Hallo,
Waar kan je de amandelpoeder kopen?
Groetjes Wendy
Dorien
27 september 2022 at 13:19Je kan amandelpoeder zelf maken door amandelen te vermalen
Wendy
1 oktober 2022 at 18:19Bedankt voor je antwoord!
Groetjes Wendy