Dit is niet zomaar een toetje, dit is pure nostalgie in een modern jasje. Hopjesvla, gemaakt met goede espresso, is een heerlijke afsluiter van elke maaltijd. De volle koffiesmaak in combinatie met de romige textuur zorgt voor een perfecte balans tussen bitter en zoet. Denk aan de smaak van ouderwetse hopjes, maar dan als zijdezachte vla – ideaal voor koffieliefhebbers én toetjesfans.
Met een paar eenvoudige ingrediënten en wat liefde in de pan zet je dit klassieke dessert zo op tafel. En geloof me: één lepel en je bent verkocht!



Dit heb je nodig:
- 180 gram kristalsuiker
- 50 milliliter water
- 1 liter volle melk
- 75 milliliter espresso
- 1 vanillestokje of 2 theelepels vanille aroma
- 4 eidooiers
- 40 gram maizena
- Snufje zout
Zo maak je het:
- Doe de suiker en water in een steelpannetje en laat dit koken tot het een mooie karamelkleur heeft
- Giet 900 milliliter melk samen met de espresso bij de karamel, pas op het kan spetteren, en breng dit in zijn geheel weer aan de kook (de karamel wordt hard tijdens dit proces, maar door het aan de kook brengen, smelt de karamel weer en lost dit mooi op in de melk)
- Maak een papje van de eidooiers, maizena, snufje zout, merg van vanillepeul en overige melk en klop goed door
- Giet wat van de gekookte melk bij dit papje, roer door en giet dan alles terug in de pan en breng al roerend aan de kook zodat de vla kan binden
- Kook de vla voor nog zo'n drie minuten door, giet dan door een zeef in een kom en dek af met plastic folie
- Laat de vla vervolgens helemaal afkoelen en zet in de koelkast, klop voor gebruik nog eventjes door


No Comments