Crème caramel (flan)

Vandaag krijgen jullie het recept van een overheerlijk toetje van mij, namelijk van crème caramel. Het heeft wel wat weg van een crème brûlee, maar in plaats van een laagje knapperige suiker, krijg je nu een heerlijke vloeibare karamel. En in plaats van dat je het toetje uit het bakje lepelt, keer je het bakje nu om op een schoteltje zodat de karamel mooi over het toetje vloeit. Deze karamel smaakt heerlijk met de romigheid van de crème met vanille. Met deze crème caramel kan je eigenlijk wel eindeloos variëren. Zo kan je er namelijk sinaasappelschil in doen, of juist een beetje koffie door de crème. Of wat dachten jullie van heerlijke winterse specerijen?

crème caramel
crème caramel

Crème caramel

Het recept voor heerlijke romige toetjes met karamel
5 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Porties: 4 stuks

Dit heb je nodig:

  • 250 milliliter volle melk
  • 250 milliliter slagroom
  • 1 vanillepeul
  • 3 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 200 gram kristalsuiker + 2 eetlepels water
  • Snuf zout

Verder

  • 4 crème brûleebakje 12,5 cm Ø

Zo maak je het:

Karamel

  • Maak nu eerst de karamel door 200 gram kristalsuiker samen met 2 eetlepels water toe te voegen aan een ruime pan met een dikke bodem
  • Verhit nu langzaam de suiker tot deze veranderd in mooie goudbruine karamel maar: roer niet in de pan!
  • Giet deze karamel in de 4 bakjes en laat uitharden

Crème

  • Verwarm de oven voor op 180 ℃ onder- en bovenwarmte, pak een braadslede die groot genoeg is voor 4 bakjes en leg op de bodem een thee- of vaatdoek
  • Doe de melk samen met de slagroom, 100 gram suiker, eieren, snuf zout en het merg van de vanillepeul in een bak en klop dit met een mixer luchtig
  • Giet deze in de bakjes tot net onder de rand en zet deze in de braadslede
  • Breng wat water aan de kook en giet dit in de braadslede net tot onder de rand van de bakjes. Zet vervolgens de braadslede voorzichtig in de oven en bak de crème karamel in circa 45 minuten
  • Haal de braadslede uit de oven en laat nog eventjes staan, haal vervolgens de bakjes uit de braadslede om af te koelen. Wikkel daarna in plastic folie en laat voor een paar uur of nacht opstijven in de koelkast

Lossen

  • Maak met behulp van een scherp mesje het toetje los van de rand, pak een schoteltje en leg deze ondersteboven op het bakje met het toetje en draai dan alles om. Haal voorzichtig het bakje van het toetje en je hebt je crème caramel!
crème caramel
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

    Leave a Reply

    Recipe Rating