Flammkuchen

Er zijn af en toe van die gerechten die aan mijn neus voorbij gaan en pas jaren later erachter kom hoe lekker ze zijn. Daar valt dus ook een flammkuchen onder! Ik snap het niet helemaal waarom, want een flammkuchen is ontzettend lekker! Ik had voor mijn verjaardag dit gemaakt met kant en klaar deeg en de smaak beviel mij wel. Uiteraard weet ik dat zelfgemaakt veel lekkerder is, dus ik ben de keuken ingedoken. Er staan al een hoop recepten voor deze lekkere flammkuchen online, maar er mag er gewoon geen eentje ontbreken op Doortjes Keuken.

flammkuchen

Om toch even volledig te zijn: hier nog een stukje informatie over dit heerlijke gerecht: de flammkuchen (of de tarte flambée) komt uit het gebied Elzas, de Palts en Baden. Dit was het gerecht wat vooral op het platteland werd bereidt. Dit deeg werd gebruikt om te kijken of de houtoven op de juiste temperatuur was voor het bakken van brood, aangezien er toen nog geen nauwkeurige thermometers bestonden.

flammkuchen

Ik hoor jullie denken: wat kan er allemaal op die Flammkuchen? Nou, heel veel! De klassieker is die met crème fraiche, rode ui en spek, maar je kunt hem ook beleggen als een pizza. Er zullen in de loop van de tijd meer variaties op Doortjes Keuken komen te staan, dus houd het in de gaten!

flammkuchen

Flammkuchen

Het recept voor de klassieke Flammkuchen
No ratings yet
Afdrukken Pin Rate
Porties: 2 stuks

Dit heb je nodig:

Deeg

  • 375 gram patent bloem
  • 225 milliliter lauw water
  • 5 gram instant gist
  • 7 gram zout
  • 2 eetlepels extra virgine olijfolie

Topping

  • 200 gram crème fraiche
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 1 grote rode ui
  • Zwarte peper

Zo maak je het:

  • Doe de bloem samen met het zout in een mengkom en roer door
  • Voeg dan het water, olijfolie en gist toe en roer met de vork tot een geheel
  • Kneed het dan met de mixer met deeghaak (of met de hand) tot een soepel deeg en je een vliesje kunt trekken uit het deeg
  • Vet een kom in met wat olijfolie, bol het deeg op en leg deze in de kom, zorg dat overal wat olie op zit, dek af met plastic folie en laat op een warme plek rijzen tot het deeg verdubbeld is (circa 1 uur)
  • Verwarm de oven met bakplaat tot 250℃, zorg er steeds voor dat de bakplaat gloeiend heet is, zo krijg je een knapperige bodem!
  • Verdeel het deeg in 2 stukken, leg 1 stuk weer even terug in de kom en dek af
  • Pak een vel bakpapier en rol hier 1 stuk deeg uit tot een platte plak
  • Roer de crème fraiche glad en breng op smaak met wat zwarte peper en eventueel snufje zout, besmeer de plak deeg met de helft van de crème fraiche
  • Pel de ui en snijd deze in halve ringen, gebruik 1 helft en bestrooi het deeg met de ui, verdeel dan de helft van de spekjes over het deeg
  • Haal de bakplaat uit de oven zodra de oven op temperatuur is, leg de bakpapier met deeg op de bakplaat, verlaag de oven naar 230℃ en bak de flammkuchen gaar en goudbruin in zo'n 12 tot 13 minuten
  • Maak ondertussen het 2e stuk deeg zoals hierboven staat beschreven met de overige crème fraiche, ui en spek
  • Bestrooi op het laatst met nog wat zwarte peper
flammkuchen
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

    Leave a Reply

    Recipe Rating