Ga terug
+ servings
flammkuchen

Flammkuchen

Het recept voor de klassieke Flammkuchen
No ratings yet
Afdrukken Pin
Porties: 2 stuks

Dit heb je nodig:

Deeg

  • 375 gram patent bloem
  • 225 milliliter lauw water
  • 5 gram instant gist
  • 7 gram zout
  • 2 eetlepels extra virgine olijfolie

Topping

  • 200 gram crème fraiche
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 1 grote rode ui
  • Zwarte peper

Zo maak je het:

  • Doe de bloem samen met het zout in een mengkom en roer door
  • Voeg dan het water, olijfolie en gist toe en roer met de vork tot een geheel
  • Kneed het dan met de mixer met deeghaak (of met de hand) tot een soepel deeg en je een vliesje kunt trekken uit het deeg
  • Vet een kom in met wat olijfolie, bol het deeg op en leg deze in de kom, zorg dat overal wat olie op zit, dek af met plastic folie en laat op een warme plek rijzen tot het deeg verdubbeld is (circa 1 uur)
  • Verwarm de oven met bakplaat tot 250℃, zorg er steeds voor dat de bakplaat gloeiend heet is, zo krijg je een knapperige bodem!
  • Verdeel het deeg in 2 stukken, leg 1 stuk weer even terug in de kom en dek af
  • Pak een vel bakpapier en rol hier 1 stuk deeg uit tot een platte plak
  • Roer de crème fraiche glad en breng op smaak met wat zwarte peper en eventueel snufje zout, besmeer de plak deeg met de helft van de crème fraiche
  • Pel de ui en snijd deze in halve ringen, gebruik 1 helft en bestrooi het deeg met de ui, verdeel dan de helft van de spekjes over het deeg
  • Haal de bakplaat uit de oven zodra de oven op temperatuur is, leg de bakpapier met deeg op de bakplaat, verlaag de oven naar 230℃ en bak de flammkuchen gaar en goudbruin in zo'n 12 tot 13 minuten
  • Maak ondertussen het 2e stuk deeg zoals hierboven staat beschreven met de overige crème fraiche, ui en spek
  • Bestrooi op het laatst met nog wat zwarte peper