Chili con carne

Toen ik begonnen was met Doortje Kookt was ik eigenlijk al meteen van plan om een recept voor chili con carne er op te zetten. Ik ben echt altijd zo’n enorme fan geweest van chili, dus vandaar! Toen ik dit recept kreeg voorgeschoteld bij mijn zus wist ik: dit word het! Het recept komt uit een of ander boek Amerikaans koken of zoiets, maar heb hier en daar wat aangepast. Het bereiden duurt wel even maar dan heb je wel wat! Een heerlijk recept voor bij dit regenachtige weer, hmmm. TIP: wanneer je de peper snijd, doe handschoenen aan of doop je handen in olijfolie zodat er niks aan de vingers komt te zitten. Dit wist ik namelijk niet dus mijn ogen hebben het moeten bekopen, auch!

chili con carne
chili con carne

Chili con carne

Maak nu helemaal zelf dit heerlijke bord met chili con carne
No ratings yet
Afdrukken Pin Rate
Porties: 4 personen

Dit heb je nodig:

 • 2 uien
 • 2 tenen knoflook
 • 3 paprika’s
 • 1 rode chilipeper
 • 400 gram bonen bruine bonen/kidneybonen/zwarte bonen of combinatie hiervan
 • Olijfolie
 • 600 gram rundergehakt
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 150 milliliter water
 • 1 bouillonblokje rund
 • 400 gram tomatenblokjes
 • 1 laurierblaadje
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • 4 theelepels komijnpoeder
 • 2 theelepels gedroogde oregano
 • 1 theelepel chilivlokken
 • Zout en peper naar smaak
 • Creme fraiche

Zo maak je het:

 • Pel de uien en knoflook en snijd ze fijn
 • Maak de paprika’s en chilipeper schoon en verwijder de zaadjes en zaadlijsten
 • Snijd de paprika’s in kleine stukjes en hak de chilipeper fijn
 • Spoel de bonen af en laat deze uitlekken
 • Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak hierin het gehakt op hoog vuur rul
 • Voeg de uien, knoflook, paprika’s, bouillonblokje en chilipeper toe aan het gehakt en bak ze kort mee
 • Breng op smaak met de kruiden en zout en peper en roer de tomatenpuree er door, laat 3 minuten door bakken
 • Blus af met 150 milliliter water
 • Voeg de tomaten met het sap en het laurierblaadje toe
 • Breng het geheel al roerend aan de kook, zet het vuur lager en laat de chili 30 minuten zachtjes koken en indikken
 • Roer de bonen erdoor en laat de chili nog ca. 1 uur sudderen
 • Verwijder de laurier en breng alles op smaak met zout, peper en wat chilipeper
 • Verdeel de chili over de borden en garneer het gerecht met een toef glad geroerde crème fraiche

Notities

Serveer met rijst en tortillachips! 
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

3 Comments

 • irenedrkeuken.nl
  3 november 2015 at 11:02

  ooooow chili ben ik ook helemaal gek op!!! ik maak hem bijna hetzelfde alleen gebruik ik vaak cayennepeper en zwarte peper, die maken het net wat pittiger.
  Ik eet dit meestal met een wrap die ik als opscheplepel gebruik. Ik denk dat ik dit van de week maar weer is ga maken 🙂

  Reply
  • Dorien
   3 november 2015 at 12:39

   Oja, dat is inderdaad ook heel lekker! Maar hier thuis zijn we niet zo gewend aan de pittigheid, dus vandaar dat ik wat zuinig ben geweest met de pepers. Maar wat pit in het eten is zekers wel heel lekker! Leuk idee met zo’n wrap, maakt het ook net iets anders. Al mijn recept gezien over Open wraps uit de oven? Ik denk dat jij dit ook heel lekker vind!

   Reply
 • Caroline
  16 februari 2019 at 09:13

  beste doortje
  wat een heerlijk recept we hebben gesmuld bier
  zelfs de niet zo n fan van chili ?
  had een grote pan vol de rest eten we vanavond in een wrap
  groetjes Caroline

  Reply

Leave a Reply

Recipe Rating