Brioche, een echte Franse klassieker, net zoals echte roomboter croissants, pains aux raisins en pains au chocolat. De reden dat ik deze brioche gemaakt heb is dat ik zoveel zin had in brood bakken en zin had in wentelteefjes. Deze brioche is een zoet brood dus leent zich perfect uit voor wentelteefjes (binnenkort online!!!) Een leuk en vooral lekker project. Dit subtiele zoete brood is verrijkt met ei, suiker en boter. erg lekker dus!
Het recept komt uit het boek Hoe bak ik Brood van Emmanuel Hadjiandreou.
Voor het rijzen maak ik altijd gebruik van de magnetron. Ik kook wat water, vul een mok hiermee en zet deze samen met het deeg in de magnetron. De magnetron gaat niet aan, het dient zich alleen voor als een tochtvrije ruimte.
BRIOCHE
Voor een klein broodje
Ingrediënten:
– 250 gram tarwebloem + extra
– 4 gram zout
– 40 gram suiker
– 10 gram gedroogde gist
– 60 gram volle melk
– 2 middelgrote eieren
– 100 gram zachte roomboter
– 1 losgeklopt ei met wat zout (eierglazuur)
+ klein cakeblik, ingevet met boter
Bereiding:
- Meng in een kleine kom de bloem, zout en suiker en zet opzij, dit is het droge mengsel
- Doe in een grotere kom de juiste hoeveelheid gist
- Verwarm de melk totdat deze lauw voelt en giet deze over de gist
- Klop de eieren los en voeg deze toe aan de gistoplossing, dit is het natte mengsel
- Meng de mengsels met de handen door elkaar, het wordt wel heel plakkerig!
- Dek af met de kom waarin het droge mengsel zat
- Laat 10 minuten staan
- Kneed het deeg daarna kort door
- Dek het deeg af
- Laat het deeg weer 10 minuten staan
- Herhaal stap 8 tot 10
- Snijd de boter in kleine blokjes en stop die in het deeg
- Kneed het deeg weer zodat de boter wordt opgenomen, dek af en laat 10 minuten rijzen
- Kneed het deeg voor de laatste keer en zorg dat al de boter is opgenomen, het kan zijn dat het deeg er te nat uit ziet, voeg dan wat bloem toe totdat het deeg wat droger lijkt en minder plakt
- Dek af met plastic huishoudfolie en zet het deeg in de koelkast en laat 1 uur rijzen
- Stomp het deeg na het rijzen plat met je vuist
- Bestijg een schoon werkvlak met wat bloem en leg de deegbal er op
- Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken
- Rol elke portie deeg tussen de handen tot mooie, gladde bollen
- Leg de bollen in de ingevette broodvorm
- Dek af met wat plastic huishoudfolie en laat ongeveer 30-45 minuten rijzen in een warme, tochtvrije plaats (Lees bovenaan hoe ik het heb laten rijzen!)
- Verwarm de oven circa 20 minuten voor op 200 graden Celsius (hetelucht)
- Zet een hittebestendige schaal onder in de oven, vul een kop met water en zet opzij
- Bestrijk het brood met het eierglazuur en knip met een schone keukenschaar de bovenkant van de brioche in
- Leg de brioche in de voorverwarmde oven en giet de kop water in de hete schaal
- Bak de brioche in ongeveer 20 minuten goudgeel
- Tik op de onderkant, wanneer deze hol klinkt is het brood gaar
- Leg de brioche op een rooster en laat afkoelen
Eetsmakelijk!
No Comments