Ajam ketjap

Ik ben echt gek op de wereldkeuken. Ik ben in groentes niet altijd een makkelijke eter, maar als het gaat om ander eten dan aardappels groente vlees, lust ik nog best wel veel! Een keuken waar ik gek op ben is de Aziatische keuken, moet ik er wel bijzeggen de vernederlandste want ik ben nooit in Azië geweest en weet dus niet hoe het echte eten daar is. 
Wat ik echt lekker vind van de Aziatische keuken zijn de vleesgerechten, zoals de pangang en ketjap, vooral de babi ketjap omdat deze net wat pittiger is. 

Toen ik van Kroon op het Werk een goedgevulde foodybox kreeg, was ik druk aan het nadenken wat ik zou kunnen maken met de ingrediënten uit de box. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de Zaanse Sambal van Spicy Business. De Zaanse sambal is volgens Spicy Business een toegankelijke sambal met Zaanse ingrediënten zoals mosterdzaad en pindaolie. Het is een zoetzure sambal dat vol van smaak is, mede door de gerookte knoflook. Vanwege het zoetzure past deze sambal goed bij de Aziatische keuken. Zo ben ik dus gekomen op het idee om ajam ketjap te maken met deze Zaanse sambal! Een lekker Aziatisch vleesgerecht met kip. Ik weet niet of dit de officiële bereiding is van het vleesgerecht, maar wij vinden hem hier thuis erg lekker! 

 

ajam ketjap

ajam ketjap 

Voor 2-3 personen

Ingrediënten:
– 300 gram kipfilet of kipdijbeenfilet
– 1 ui, gesnipperd
– 1 rode paprika, gesneden
– 1 grote teen knoflook
– 2 el bloem
– 100 ml ketjap manis
– 200-300 ml water
– 2 tl gemalen gember of 1 cm geraspte gemberwortel
– 1 el citroensap
– 1 el bruine suiker
– zout naar smaak
– 1 tl Zaanse sambal (of meer)
– Wokolie
– Witte rijst

ajam ketjap

Bereiding: 

  1. Snijd de kipfilet in blokjes en hak de knoflook fijn
  2. Verhit wat wokolie in een wokpan en wok de kip gaar, voeg daarna de knoflook, ui en paprika toe en verhit dit een aantal minuten mee
  3. Doe 2 el bloem en de gember in de pan en roer dit door alles heen, laat dit 2 minuten garen
  4. Voeg de ketjap manis toe, roer goed en voeg dan 200 ml water toe, mocht het te dik zijn, voeg dan nog wat water toe
  5. Breng de saus op smaak met de bruine suiker, zout, sambal en citroensap 
  6. Laat de saus zachtjes doorkoken tot het de gewenste dikte heeft 
  7. Kook ondertussen de gewenste hoeveelheid rijst zoals op de verpakking staat beschreven
  8. Serveer de saus en rijst samen

Eetsmakelijk!

 

ajam ketjap
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

    Leave a Reply