Het is september, de herfst is weer begonnen. Als ik naar buiten kijk zie ik dat direct. Regen en een stuk kouder. Nog even en dan vallen de eerste blaadjes weer. Voor mij een teken om weer te bakken met kaneel. Heerlijk vind ik het, alsof mijn brein het onthoud: de R in de maand betekend kaneel, heel typisch. Dan heb ik er gelijk weer zin in. Ik vind het bijvoorbeeld ook helemaal niet erg dat de pepernoten alweer in de supermarkt liggen haha!
Maar goed, wat heel erg lekker is èn met kaneel zijn cinnamon rolls! Ik heb al een recept op de blog staan, deze heerlijke appelkaneelbroodjes, maar dit heeft toch wat voeten in aarde. Namelijk vaak kneden en lang wachten. Dus ik wilde wat simpelers. Deze cinnamon rolls zijn zeker een stuk makkelijker!
cinnamon rolls
Voor circa 15 tot 20 broodjes
Ingrediënten:
Deeg:
– 400 gram tarwebloem
– 50 gram kristalsuiker
– 6 gram zout
– 30 gram roomboter
– 120 gram water
– 70 ml melk
– 1 ei
– 7 gram instant gist
Vulling:
– 75 gram bruine suiker
– 50 gram kristalsuiker
– 125 gram zachte roomboter
– 10 gram bloem
– 10 gram kaneel
– Glazuur (ik gebruik die van dr. Oetker)
+ Vierkante of ronde bakvorm
Bereiding:
- Deeg: Doe de bloem in een kom en meng het zout hier doorheen
- Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de suiker, de boter en het ei in
- Maak de melk samen met het water lauw en los de gist hierin op
- Giet dit vervolgens in het kuiltje en meng beetje bij beetje bloem er door
- Kneed het deeg daarna tot een soepel deeg, het deeg blijft wat plakkerig dus probeer geen bloem toe te voegen!
- Doe een beetje olie in een kom, bol het deeg op en leg het deeg in de kom, dek af met plastic folie en laat voor 1 uur rijzen
- Vulling: klop de roomboter fluweelzacht
- Pak een vierkante of ronde bakvorm (geen kleine) en doe hier bakpapier in
- Voeg de suiker, bloem en kaneel toe en klop tot egaal mengsel, bewaar dit buiten de koelkast
- Bebloem je werkblad en stort hier het deeg op, rol dit uit tot een langwerpige plak van circa 30×20
- Besmeer deze plak met de vulling, laat aan de langwerpige kant de randjes vrij
- Rol het deeg op en snijd plakjes van circa 2 cm breed
- Leg de plakjes in de bakvorm met wat ruimte tussen de broodjes in, dek af met plastic folie en laat 30 minuten rijzen
- Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht)
- Bak de broodjes gaar en goudbruin in 25-30 minuten, laat daarna afkoelen
- Afwerking: maak het glazuur warm en versier het brood hiermee
Eetsmakelijk!
No Comments