Karamelijs

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: wat is het warm! Iedere dag minimaal 25 graden. Ik vind het niet heel erg hoor, ik had lekker vakantie. Maar ik merk dat de natuur wel een drup regen kan gebruiken. Maar om de hitte te overleven zit ik samen met manlief massaal aan het ijs. Lekkere waterijsjes maar ook zelfgemaakt ijs. Dat kan nu omdat ik gratis een ijsmachine bij mijn Kitchenaid had gekregen! Yay! Dit is een ijsbak die je eerst 15 uur in de vriezer moet laten invriezen. Daarna kan deze bevestigd worden op de Kitchenaid met een apart kopstuk en draaistuk en dan draai je het ijs tot zacht roomijs. Daarna zet je het ijs in de vriezer en 3 uur later heb je heerlijk vers ijs. Na een aantal keer geëxperimenteerd te hebben, heb ik nu een heerlijk recept voor jullie voor karamelijs.

Dit recept is voor een ijsmachine. Mocht je deze niet hebben, wees niet getreurd: je kunt het ook zonder maken, maar het is net even iets arbeidsintensiever. Maak het ijs volgens recept en zet daarna in de vriezer en roer het elke 30 a 60 minuten door zodat er geen ijskristallen vormen.

 

KARAMELIJS

Voor circa 1 liter ijs

Ingrediënten:
IJs:
– 375 ml volle melk
– 375 ml slagroom
– 6 eidooiers
– 115 gram witte basterdsuiker
– 1 blik dulce de leche 
– 4 el gezouten karamelsaus
– Karamelfudge

 

Karamelijs

Bereiding:  

  1. Verwarm de melk langzaam tot 70 graden Celsius
  2. Klop ondertussen de eidooiers met de suiker tot een gelig, luchtig mengsel totdat de suiker is opgelost
  3. Giet wat van de hete melk bij de eidooiers, roer goed door en doe dan de eidooiers in de pan met de melk
  4. Verwarm dit langzaam tot 82 graden zodat de eidooiers binden, blijf goed roeren zodat de eigdooiers niet stollen
  5. Voeg op het laatst 2 el karamelsaus toe, roer dit door zodat het goed gemengd is
  6. Laat dit mengsel goed afkoelen en zet daarna in de koelkast (tot circa 15 graden Celsius)
  7. Klop de slagroom lobbig en spatel dit door het mengsel
  8. Giet het ijsmengsel in de ijsmachine. In het geval van mijn ijsmachine begon het al een fijne structuur te hebben na 15 minuten
  9. Haal 4 el dulce de leche uit het blik en roer goed door zodat het wat zachter word en voeg deze toe aan het ijs, laat daarna nog 10 minuten doorkloppen zodat alle dulce de leche goed door het ijs gemengd is
  10. Giet het ijs in een platte bak en roer de overige 2 el karamelsaus er lichtjes doorheen zodat er een swirl van karamelsaus ontstaat in het ijs
  11. Dek het ijs goed af en zet het 3 uur in de vriezer
  12. Snijd wat karamelfudge in blokjes en versier het ijs voor het serveren hiermee

Eetsmakelijk!

About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

1 Comment

  • Joost
    22 juli 2018 at 11:15

    Een ijsmachine voor de keukenmachine. Daar had ik nog niet van gehoord. En dat het dan ook nig goed werkt. Ik ga meteen even kijken of dat ook voor mijn Bosch mum bestaat!

    Reply

Leave a Reply