Wat is nou lekkerder dan af en toe een vlaaipunt? Ook al ben ik verre van weg een Limburger, ik vind vlaaien echt ontzettend lekker. Verder vind ik het erg leuk om zelf vlaairecepten te bedenken en deze te dan te bakken. Het is dan altijd leuk om te zien dat het recept goed gelukt is. Zo ook deze appelvlaai deluxe. Een overheerlijke luxe bodem met bakkersroom, appeltjes, rozijntjes met een lekkere laag slagroom met geroosterde stukjes amandel en nougatine. Een culinair stukje taart helemaal zelf bereid! Met dit recept maak je deze overheerlijke appelvlaai deluxe helemaal zelf.
Appelvlaai deluxe
Dit heb je nodig:
Vlaaibodem
- 200 gram bloem
- 5 gram instant gist
- 2 el olijfolie
- 2 el suiker
- 2 gram zout
- 100 ml melk
- 1 eidooier
- 15 gram roomboter
Bakkersroom
- 250 milliliter melk
- 2 eidooiers
- 75 gram kristalsuiker
- 25 gram custardpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
Appelvulling
- 700 gram Elstar appels
- Sap van 1 citroen
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels suiker
- Handjevol rozijnen
- 15 gram maizena
- 50 milliliter water extra
Topping
- 500 milliliter slagroom
- 250 gram mascarpone
- 5 eetlepels suiker
- Gehakte hazelnootjes
- Poedersuiker
- Amandelschaafsel
Zo maak je het:
Vlaaibodem
- Meng de bloem met het zout en maak hiervan een berg en maak hier een kuiltje in
- Doe alle ingrediënten in het kuiltje behalve de gist en de melk
- Verwarm de melk in een steelpan zodat deze lauw aanvoelt en los hier de gist in op
- Giet het mengsel in het kuiltje bij alle andere ingrediënten en doe beetje bij beetje bloem bij het natte mengsel totdat alles vermengd is
- Kneed nu het deeg met de handen door, circa 10 minuten, het deeg moet soepel en zacht aanvoelen, bol het deeg op
- Doe wat olie in de kom, bedek het deeg met de olie en laat hem afgedekt 60 minuten rijzen op een warme plaats
Bakkersroom
- Doe 2/3e van de melk samen met de suiker en vanillesuiker in een pannetje en breng deze aan de kook
- Maak een papje van de custard, eidooiers en de overige melk en roer dit goed door elkaar
- Giet wat van de gekookte melk bij het custardpapje, roer goed door en giet dan alles terug in de pan en breng al roerend aan de kook tot gewenste dikte
Appelvulling
- Schil de appels en snijd in blokjes, doe hierbij de tl kaneel
- Breng de appels samen met de rozijnen, de suiker, de citroensap en een scheut water aan de kook, laat 3 minuten doorpruttelen
- Maak een papje van 50 ml water en 15 gram maïzena en doe deze bij de appels, roer goed, laat de appels op laag vuur indikken
Bakken
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
- Vet een vlaaivorm met diameter van 24 cm in met wat boter en bebloem deze
- Rol het deeg uit en leg deze in de vlaaivorm, verwijder de overtollige randjes
- Druk het deeg wat aan en prik met een vork wat gaatjes in de bodem
- Vul de bodem met de bakkersroom en appelmengsel
- Bak de vlaai gaar in 30 minuten, laat daarna goed afkoelen, verwijder de bakvorm
Topping
- Rooster de amandelen in een koekenpan zonder boter, maak daarna de amandelen klein
- Roer de mascarpone glad, voeg de suiker en de slagroom toe en klop de slagroom tot een stevige en luchtig room
- Besmeer de vlaai met een laagje slagroom, circa 1 cm dik
- Vul een spuitzak met stervormig spuitmondje met de overige slagroom en spuit gelijke toefjes op de taart
- Rooster de amandelschaafsel in een droge koekenpan, haal er uit en rooster ook even de stukjes hazelnoot.
- Verdeel de amandelschaafsel over de toefjes en bestuif de taart met poedersuiker
26 Comments
Anja
25 november 2016 at 11:35Heb de appelvlaai de luxe gemaakt en wat is hij lekker zeg
Vroeger haalden wel deze vlaai bij multivlaai maar vanaf nu zien ze ons daar niet meer deze is veel lekkerder en ook nog eens leuk om te maken
Thnx voor het recept
Dorien
26 november 2016 at 09:36Wat leuk om te lezen zeg! 😀 En natuurlijk heel fijn dat ie gesmaakt heeft!
José
10 juni 2018 at 22:10Beste Doortje,
Al jaren is deze vlaai favoriet bij mijn man. Steeds gehaald bij AH of Mulivlaai. Gisteren voor zijn verjaardag jouw versie gemaakt en het was TOP! Geen taart meer van AH of Mulivlaai meer! Dank je wel!
Dorien
14 juni 2018 at 12:22Wat fijn om te horen! 😀 Geniet er van!
Marlies
16 december 2018 at 14:47Hij smaakt top! Hadden alleen een probleem met de bodem. Deze wilde niet rijzen… Enig idee wat er fout kan zijn gegaan?
31 heerlijke zoete appel recepten - Top recepten – ElsaRblog
18 april 2020 at 15:26[…] Doortjeskeuken: Appelvlaai deluxe […]
Geertje
31 januari 2021 at 16:13Super mooi recept en is hier echt een aanrader jammer dat ik geen foto kan sturen
Gina
5 februari 2021 at 15:33ik heb een vraagje ivm je bakkersroom.
Als je op je link naar bakkersroom klikt, wordt er enkel melk vermeld, in je receptje voor de appelvlaai deluxe gaat het om slagroom en mascarpone …
hoe passen deze in het recept ?
alvast bedankt
Gina
Dorien
5 februari 2021 at 15:39Als je het recept goed doorleest gaat er melk door het deeg voor de vlaaibodem, gaat er bakkersroom op de bodem (linkje gaat naar het recept om zelf bakkersroom te maken) en na het bakken gaat er een laag slagroom met mascarpone boven op de appeltjes!
José
3 april 2021 at 19:06Super lekker!
Wel een vraagje 😉 ik heb deze nu 2x gemaakt, en beide keren lijkt de bodem niet gaar. Hij heeft langer in de oven gestaan dan in het recept stond.
De 2e x heb ik de appels niet meegebakken, in de hoop dat de bodem dan gaarder werd, maar helaas…
Ik kan me ook voorstellen dat het niet genoeg gerezen heeft.. hij bleef namelijk ook vrij dun.
Heb jij een idee?
Dorien
7 april 2021 at 10:07Wat jammer! Inderdaad het deeg misschien iets beter laten rijzen. De 30 minuten is indictatietijd, maar het deeg kan bij iemand anders net even wat meer tijd nodig hebben. Misschien ook iets beter doorkneden.
Carole
3 september 2021 at 14:10Ik had graag willen weten hoeveel gist je moet gebruiken als je vers gist hebt??
Dank u
Dorien
5 september 2021 at 08:11Als het verse gist is, moet je het aantal van droge gist keer 3 doen. Dus bij 5 gram gedroogde gist is het 15 gram verse gist.
Maartje
8 december 2021 at 22:15Klinkt heerlijk! Vraagje, kan ik dit recept ook maken met een harde koekbodem? Of een bladerdeeg bodem?
Dorien
12 december 2021 at 09:26Ja hoor dat kan! Ik zou dan wel bij de bladerdeegbodem een laagje chocolade er in doen, dan blijft de bodem knapperig.
Patricia gerrits
11 juni 2023 at 18:15Hoi doortje, jouw vlaai al verschillende keren gemaakt, echt heerlijk. Ik gebruik alleen victoriabeslag als topping, zijn ze hier gek van😃
Gr.patricia
Clara
1 september 2023 at 10:27Super recept! Ga hem nu voor de vierde keer maken. Morgen feestje, ze zullen weer smullen!
Thnx!!!
Dorien
8 september 2023 at 12:27Wat ontzettend leuk om te horen! 😀
Amy
22 september 2023 at 16:40Ziet er heerlijk uit en wil ik zeker proberen te maken want het is mijn lievelingstaart. Wanneer ik op de link van de bakkersroom klink krijg ik alleen een error helaas. Zou je deze opnieuw willen plaatsen.
Dorien
28 september 2023 at 11:24Dat komt omdat de linkjes wat zijn aangepast. Als je naar basisrecepten & vullingen gaat kom je op het recept van bakkersroom uit!
Marian
21 januari 2024 at 20:11Hi!!
Heerlijke vlaai! Gebruik je voor de topping gemalen hazelnoten of amandelen?
Groetjes
Dorien
24 januari 2024 at 13:18Het kan allebei!
Wil Roos
20 augustus 2024 at 11:06Had een vraagje over de luxe appelvlaai, ik vind het zo jammer dat er geen boven en onder warmte of hete lucht bij staat
Dorien
19 oktober 2024 at 08:06Als het goed is staat er bij Handige tips dat als er geen ovenstand staat aangegeven, dat het heteluchtoven is.
Wil Roos
16 november 2024 at 10:26Deze vlaai is zo lekker, ik heb hem vandaag voor de vijfde keer gemaakt.
Bedankt voor het geweldige recept
Dorien
17 november 2024 at 11:29wat leuk om te lezen dat je deze taart zo lekker vind! 😀