Appelvlaai deluxe

Wat is nou lekkerder dan af en toe een vlaaipunt? Ook al ben ik verre van weg een Limburger, ik vind vlaaien echt ontzettend lekker. Verder vind ik het erg leuk om zelf vlaairecepten te bedenken en deze te dan te bakken. Het is dan altijd leuk om te zien dat het recept goed gelukt is. Zo ook deze appelvlaai deluxe. Een overheerlijke luxe bodem met bakkersroom, appeltjes, rozijntjes met een lekkere laag slagroom met geroosterde stukjes amandel en nougatine. Een culinair stukje taart helemaal zelf bereid! Met dit recept maak je deze overheerlijke appelvlaai deluxe helemaal zelf.

Appelvlaai deluxe
Appelvlaai deluxe

Appelvlaai deluxe

Overheerlijke luxe vlaaibodem gevuld met room, appeltjes en getopt met heerlijke slagroom en nootjes
No ratings yet
Afdrukken Pin Rate
Porties: 10 punten

Dit heb je nodig:

Vlaaibodem

  • 200 gram bloem
  • 5 gram instant gist
  • 2 el olijfolie
  • 2 el suiker
  • 2 gram zout
  • 100 ml melk
  • 1 eidooier
  • 15 gram roomboter

Bakkersroom

  • 250 milliliter melk
  • 2 eidooiers
  • 75 gram kristalsuiker
  • 25 gram custardpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker

Appelvulling

  • 700 gram Elstar appels
  • Sap van 1 citroen
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels suiker
  • Handjevol rozijnen
  • 15 gram maizena
  • 50 milliliter water extra

Topping

  • 500 milliliter slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 5 eetlepels suiker
  • Gehakte hazelnootjes
  • Poedersuiker
  • Amandelschaafsel

Zo maak je het:

Vlaaibodem

  • Meng de bloem met het zout en maak hiervan een berg en maak hier een kuiltje in
  • Doe alle ingrediënten in het kuiltje behalve de gist en de melk
  • Verwarm de melk in een steelpan zodat deze lauw aanvoelt en los hier de gist in op
  • Giet het mengsel in het kuiltje bij alle andere ingrediënten en doe beetje bij beetje bloem bij het natte mengsel totdat alles vermengd is
  • Kneed nu het deeg met de handen door, circa 10 minuten, het deeg moet soepel en zacht aanvoelen, bol het deeg op
  • Doe wat olie in de kom, bedek het deeg met de olie en laat hem afgedekt 60 minuten rijzen op een warme plaats

Bakkersroom

  • Doe 2/3e van de melk samen met de suiker en vanillesuiker in een pannetje en breng deze aan de kook
  • Maak een papje van de custard, eidooiers en de overige melk en roer dit goed door elkaar
  • Giet wat van de gekookte melk bij het custardpapje, roer goed door en giet dan alles terug in de pan en breng al roerend aan de kook tot gewenste dikte

Appelvulling

  • Schil de appels en snijd in blokjes, doe hierbij de tl kaneel
  • Breng de appels samen met de rozijnen, de suiker, de citroensap en een scheut water aan de kook, laat 3 minuten doorpruttelen
  • Maak een papje van 50 ml water en 15 gram maïzena en doe deze bij de appels, roer goed, laat de appels op laag vuur indikken

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
  • Vet een vlaaivorm met diameter van 24 cm in met wat boter en bebloem deze
  • Rol het deeg uit en leg deze in de vlaaivorm, verwijder de overtollige randjes
  • Druk het deeg wat aan en prik met een vork wat gaatjes in de bodem
  • Vul de bodem met de bakkersroom en appelmengsel
  • Bak de vlaai gaar in 30 minuten, laat daarna goed afkoelen, verwijder de bakvorm

Topping

  • Rooster de amandelen in een koekenpan zonder boter, maak daarna de amandelen klein
  • Roer de mascarpone glad, voeg de suiker en de slagroom toe en klop de slagroom tot een stevige en luchtig room
  • Besmeer de vlaai met een laagje slagroom, circa 1 cm dik
  • Vul een spuitzak met stervormig spuitmondje met de overige slagroom en spuit gelijke toefjes op de taart
  • Rooster de amandelschaafsel in een droge koekenpan, haal er uit en rooster ook even de stukjes hazelnoot.
  • Verdeel de amandelschaafsel over de toefjes en bestuif de taart met poedersuiker
Appelvlaai deluxe
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

26 Comments

  • Anja
    25 november 2016 at 11:35

    Heb de appelvlaai de luxe gemaakt en wat is hij lekker zeg
    Vroeger haalden wel deze vlaai bij multivlaai maar vanaf nu zien ze ons daar niet meer deze is veel lekkerder en ook nog eens leuk om te maken
    Thnx voor het recept

    Reply
    • Dorien
      26 november 2016 at 09:36

      Wat leuk om te lezen zeg! 😀 En natuurlijk heel fijn dat ie gesmaakt heeft!

      Reply
  • José
    10 juni 2018 at 22:10

    Beste Doortje,
    Al jaren is deze vlaai favoriet bij mijn man. Steeds gehaald bij AH of Mulivlaai. Gisteren voor zijn verjaardag jouw versie gemaakt en het was TOP! Geen taart meer van AH of Mulivlaai meer! Dank je wel!

    Reply
    • Dorien
      14 juni 2018 at 12:22

      Wat fijn om te horen! 😀 Geniet er van!

      Reply
  • Marlies
    16 december 2018 at 14:47

    Hij smaakt top! Hadden alleen een probleem met de bodem. Deze wilde niet rijzen… Enig idee wat er fout kan zijn gegaan?

    Reply
  • […] Doortjeskeuken: Appelvlaai deluxe […]

    Reply
  • Geertje
    31 januari 2021 at 16:13

    Super mooi recept en is hier echt een aanrader jammer dat ik geen foto kan sturen

    Reply
  • Gina
    5 februari 2021 at 15:33

    ik heb een vraagje ivm je bakkersroom.
    Als je op je link naar bakkersroom klikt, wordt er enkel melk vermeld, in je receptje voor de appelvlaai deluxe gaat het om slagroom en mascarpone …
    hoe passen deze in het recept ?
    alvast bedankt
    Gina

    Reply
    • Dorien
      5 februari 2021 at 15:39

      Als je het recept goed doorleest gaat er melk door het deeg voor de vlaaibodem, gaat er bakkersroom op de bodem (linkje gaat naar het recept om zelf bakkersroom te maken) en na het bakken gaat er een laag slagroom met mascarpone boven op de appeltjes!

      Reply
  • José
    3 april 2021 at 19:06

    Super lekker!
    Wel een vraagje 😉 ik heb deze nu 2x gemaakt, en beide keren lijkt de bodem niet gaar. Hij heeft langer in de oven gestaan dan in het recept stond.
    De 2e x heb ik de appels niet meegebakken, in de hoop dat de bodem dan gaarder werd, maar helaas…
    Ik kan me ook voorstellen dat het niet genoeg gerezen heeft.. hij bleef namelijk ook vrij dun.
    Heb jij een idee?

    Reply
    • Dorien
      7 april 2021 at 10:07

      Wat jammer! Inderdaad het deeg misschien iets beter laten rijzen. De 30 minuten is indictatietijd, maar het deeg kan bij iemand anders net even wat meer tijd nodig hebben. Misschien ook iets beter doorkneden.

      Reply
  • Carole
    3 september 2021 at 14:10

    Ik had graag willen weten hoeveel gist je moet gebruiken als je vers gist hebt??
    Dank u

    Reply
    • Dorien
      5 september 2021 at 08:11

      Als het verse gist is, moet je het aantal van droge gist keer 3 doen. Dus bij 5 gram gedroogde gist is het 15 gram verse gist.

      Reply
  • Maartje
    8 december 2021 at 22:15

    Klinkt heerlijk! Vraagje, kan ik dit recept ook maken met een harde koekbodem? Of een bladerdeeg bodem?

    Reply
    • Dorien
      12 december 2021 at 09:26

      Ja hoor dat kan! Ik zou dan wel bij de bladerdeegbodem een laagje chocolade er in doen, dan blijft de bodem knapperig.

      Reply
  • Patricia gerrits
    11 juni 2023 at 18:15

    Hoi doortje, jouw vlaai al verschillende keren gemaakt, echt heerlijk. Ik gebruik alleen victoriabeslag als topping, zijn ze hier gek van😃
    Gr.patricia

    Reply
  • Clara
    1 september 2023 at 10:27

    Super recept! Ga hem nu voor de vierde keer maken. Morgen feestje, ze zullen weer smullen!
    Thnx!!!

    Reply
    • Dorien
      8 september 2023 at 12:27

      Wat ontzettend leuk om te horen! 😀

      Reply
  • Amy
    22 september 2023 at 16:40

    Ziet er heerlijk uit en wil ik zeker proberen te maken want het is mijn lievelingstaart. Wanneer ik op de link van de bakkersroom klink krijg ik alleen een error helaas. Zou je deze opnieuw willen plaatsen.

    Reply
    • Dorien
      28 september 2023 at 11:24

      Dat komt omdat de linkjes wat zijn aangepast. Als je naar basisrecepten & vullingen gaat kom je op het recept van bakkersroom uit!

      Reply
  • Marian
    21 januari 2024 at 20:11

    Hi!!
    Heerlijke vlaai! Gebruik je voor de topping gemalen hazelnoten of amandelen?
    Groetjes

    Reply
    • Dorien
      24 januari 2024 at 13:18

      Het kan allebei!

      Reply
  • Wil Roos
    20 augustus 2024 at 11:06

    Had een vraagje over de luxe appelvlaai, ik vind het zo jammer dat er geen boven en onder warmte of hete lucht bij staat

    Reply
    • Dorien
      19 oktober 2024 at 08:06

      Als het goed is staat er bij Handige tips dat als er geen ovenstand staat aangegeven, dat het heteluchtoven is.

      Reply
  • Wil Roos
    16 november 2024 at 10:26

    Deze vlaai is zo lekker, ik heb hem vandaag voor de vijfde keer gemaakt.
    Bedankt voor het geweldige recept

    Reply
    • Dorien
      17 november 2024 at 11:29

      wat leuk om te lezen dat je deze taart zo lekker vind! 😀

      Reply

Leave a Reply

Recipe Rating