Yoghurt-citroencake met griekse yoghurt

yoghurt-citroencake

Wat is deze yoghurt-citroencake lekker! Ontzettend fijn van smaak en zacht van textuur. Dat is te danken  dat deze cake voornamelijk bestaat uit Griekse yoghurt. Een cake waar je zo af en toe wel een extra plakje van kunt pakken, want er zit geen boter door, alleen wat olie. Oké, er zit wel wat suiker in, maar dan nog, gewoon lekker van genieten! Het is altijd fijn als een probeersel goed uitpakt. Het recept is voor een lekkere grote tulband, dus je kan extra lang van deze yoghurt-citroencake genieten.

YOGHURT-CITROENCAKE

Ingrediënten:
– 400 gram zelfrijzend bakmeel
– 240 ml zonnebloemolie
– 3 eieren
– 400 gram suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 375 gram Griekse Yoghurt
– 4 gram zout
– Sap en rasp van 2 biologische citroenen
– Poedersuiker

+ Tulbandvorm

yoghurt-citroencake

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) en vet de tulbandvorm in met bakspray of boter
  2. Zet het ovenrooster net een richel onder het midden in de oven
  3. Roer alle ingrediënten, behalve de poedersuiker en zelfrijzend bakmeel door elkaar
  4. Klop met een garde tot een egaal mengsel
  5. Zeef de zelfrijzend bakmeel boven het natte mengsel en roer goed door elkaar
  6. Vul de tulband met het beslag
  7. Bak de cake in circa 60 minuten gaar, test daarna de gaarheid met een satéprikker: komt de satéprikker nat uit de cake? Doe hem dan nog even terug in de oven
  8. Laat de tulband afkoelen en stort hem uit de vorm
  9. Zeef wat poedersuiker op de tulband

Eetsmakelijk! 

yoghurt-citroencake
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

16 Comments

  • Marina
    6 juli 2016 at 09:48

    Goedemorgen Doortje,
    Zou ik de yoghurt ook kunnen vervangen door mascarpone?
    Gr. Marina

    Reply
    • Dorien
      6 juli 2016 at 09:56

      Ik denk dat het dan iets te vet wordt, maar ik denk wel dat het gaat lukken. Al weet ik niet of de cake dan net zo zacht is als het resultaat met yoghurt. Ik zeg lekker uitproberen!

      Reply
  • Lianne
    6 juli 2016 at 10:38

    Leuk dat je een yoghurtcake hebt gemaakt, ik heb er pas een gemaakt met een pakje, maar zo ‘from scratch’ is leuker! 🙂

    Reply
    • Dorien
      18 juli 2016 at 16:31

      Sorry voor de late reactie, maar inderdaad: ik wil alles from scratch maken, des te groter het genot is!

      Reply
  • Ineke
    4 februari 2018 at 09:24

    Ern beetje suiker mag maar als suikerpatient vind ik 400 gram welerg veel..ook als niet suikerpatient is dat enorm veel.dit geef ik ook niet aan mijn kleinkinderen.jammer.

    Reply
    • Dorien
      5 februari 2018 at 17:04

      Dag Ineke, de hoeveelheid suiker is eigenlijk altijd een indicatie. Je mag altijd minderen met suiker, maar dan is de cake misschien iets wat aan de zure kant!

      Reply
  • Lianne
    31 maart 2018 at 16:08

    Vandaag deze cake gebakken voor de Pasen. Super goed gelukt en hij is echt erg lekker. Bedankt voor het recept. Ik ga hem zeker vaker maken.

    Reply
  • wie jarig is… – PRCHTG
    31 maart 2018 at 18:42

    […] een fijn recept. Het werd een heerlijke frisse yoghurt-citroencake met Griekse yoghurt, ze vond het recept op de website van […]

    Reply
  • […] met Lucie. Dus die kans kon ik niet laten liggen. Zie hieronder het recept (oorspronkelijk van Doortjes keuken). Hij was […]

    Reply
  • […] ik een icing van (zelfgemaakte) vlierbloesemsiroop. De inspiratie voor het recept kreeg ik van dit recept van Doortjes Keuken. De meeste ingrediënten paste ik aan om een nieuw recept te […]

    Reply
  • Robine Vervoort
    29 maart 2019 at 11:59

    Kan je deze cake ook invriezen?☺️

    Reply
  • Sanne
    11 mei 2021 at 10:36

    Hallo kant dit in een 24 cm tulband vorm ?

    Reply
  • Lut
    13 januari 2022 at 08:12

    Ik probeerde citroencake met griekse yoghourt maar deze is mislukt. Platte cake, is niet opgekomen. Ik heb wel een gewone cake op hetzelfde moment in de oven geplaatst en deze is wel mooi gelukt. Wat heb ik verkeerd gedaan ? Gewone cake met zelfrijzende bloem de andere met gewone bloem met een th bakmeel en thlepeltje backing soda. ? Is het door de gewone bloem te gebruiken en niet genoeg backingpoeder ?
    Bedankt voor eventueel antwoord.
    Groetjes.

    Reply
  • Riny
    12 februari 2022 at 18:05

    Griekse yoghurt 2% of 10%

    Reply
    • Dorien
      6 maart 2022 at 07:39

      Maakt niet uit, 10% is wel het lekkerst.

      Reply
  • Hennie Van den dool
    28 december 2022 at 18:15

    Kun je voor deze cake Greek style yoghurt gebruiken of moet het echte Griekse yoghurt zijn. Beide 10 % hoor graag van u. Mvrgr Hennie van den Dool

    Reply

Laat een antwoord achter aan Dorien Cancel Reply