Wat is deze yoghurt-citroencake lekker! Ontzettend fijn van smaak en zacht van textuur. Dat is te danken dat deze cake voornamelijk bestaat uit Griekse yoghurt. Een cake waar je zo af en toe wel een extra plakje van kunt pakken, want er zit geen boter door, alleen wat olie. Oké, er zit wel wat suiker in, maar dan nog, gewoon lekker van genieten! Het is altijd fijn als een probeersel goed uitpakt. Het recept is voor een lekkere grote tulband, dus je kan extra lang van deze yoghurt-citroencake genieten.
YOGHURT-CITROENCAKE
Ingrediënten:
– 400 gram zelfrijzend bakmeel
– 240 ml zonnebloemolie
– 3 eieren
– 400 gram suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 375 gram Griekse Yoghurt
– 4 gram zout
– Sap en rasp van 2 biologische citroenen
– Poedersuiker
+ Tulbandvorm
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) en vet de tulbandvorm in met bakspray of boter
- Zet het ovenrooster net een richel onder het midden in de oven
- Roer alle ingrediënten, behalve de poedersuiker en zelfrijzend bakmeel door elkaar
- Klop met een garde tot een egaal mengsel
- Zeef de zelfrijzend bakmeel boven het natte mengsel en roer goed door elkaar
- Vul de tulband met het beslag
- Bak de cake in circa 60 minuten gaar, test daarna de gaarheid met een satéprikker: komt de satéprikker nat uit de cake? Doe hem dan nog even terug in de oven
- Laat de tulband afkoelen en stort hem uit de vorm
- Zeef wat poedersuiker op de tulband
Eetsmakelijk!
16 Comments
Marina
6 juli 2016 at 09:48Goedemorgen Doortje,
Zou ik de yoghurt ook kunnen vervangen door mascarpone?
Gr. Marina
Dorien
6 juli 2016 at 09:56Ik denk dat het dan iets te vet wordt, maar ik denk wel dat het gaat lukken. Al weet ik niet of de cake dan net zo zacht is als het resultaat met yoghurt. Ik zeg lekker uitproberen!
Lianne
6 juli 2016 at 10:38Leuk dat je een yoghurtcake hebt gemaakt, ik heb er pas een gemaakt met een pakje, maar zo ‘from scratch’ is leuker! 🙂
Dorien
18 juli 2016 at 16:31Sorry voor de late reactie, maar inderdaad: ik wil alles from scratch maken, des te groter het genot is!
Ineke
4 februari 2018 at 09:24Ern beetje suiker mag maar als suikerpatient vind ik 400 gram welerg veel..ook als niet suikerpatient is dat enorm veel.dit geef ik ook niet aan mijn kleinkinderen.jammer.
Dorien
5 februari 2018 at 17:04Dag Ineke, de hoeveelheid suiker is eigenlijk altijd een indicatie. Je mag altijd minderen met suiker, maar dan is de cake misschien iets wat aan de zure kant!
Lianne
31 maart 2018 at 16:08Vandaag deze cake gebakken voor de Pasen. Super goed gelukt en hij is echt erg lekker. Bedankt voor het recept. Ik ga hem zeker vaker maken.
wie jarig is… – PRCHTG
31 maart 2018 at 18:42[…] een fijn recept. Het werd een heerlijke frisse yoghurt-citroencake met Griekse yoghurt, ze vond het recept op de website van […]
Gathering & Styling – Lucie Beck – Michiel Bosman
6 mei 2018 at 13:40[…] met Lucie. Dus die kans kon ik niet laten liggen. Zie hieronder het recept (oorspronkelijk van Doortjes keuken). Hij was […]
Zomerse tulband – Koken uit de moestuin (en meer)
23 juni 2018 at 16:54[…] ik een icing van (zelfgemaakte) vlierbloesemsiroop. De inspiratie voor het recept kreeg ik van dit recept van Doortjes Keuken. De meeste ingrediënten paste ik aan om een nieuw recept te […]
Robine Vervoort
29 maart 2019 at 11:59Kan je deze cake ook invriezen?☺️
Sanne
11 mei 2021 at 10:36Hallo kant dit in een 24 cm tulband vorm ?
Lut
13 januari 2022 at 08:12Ik probeerde citroencake met griekse yoghourt maar deze is mislukt. Platte cake, is niet opgekomen. Ik heb wel een gewone cake op hetzelfde moment in de oven geplaatst en deze is wel mooi gelukt. Wat heb ik verkeerd gedaan ? Gewone cake met zelfrijzende bloem de andere met gewone bloem met een th bakmeel en thlepeltje backing soda. ? Is het door de gewone bloem te gebruiken en niet genoeg backingpoeder ?
Bedankt voor eventueel antwoord.
Groetjes.
Riny
12 februari 2022 at 18:05Griekse yoghurt 2% of 10%
Dorien
6 maart 2022 at 07:39Maakt niet uit, 10% is wel het lekkerst.
Hennie Van den dool
28 december 2022 at 18:15Kun je voor deze cake Greek style yoghurt gebruiken of moet het echte Griekse yoghurt zijn. Beide 10 % hoor graag van u. Mvrgr Hennie van den Dool